Cresterea albinelor este o activitate care necesita o foarte buna organizare, disciplina, rabdare si mai mult decat ea trebuie sa devina o pasiune. Dupa cum bine sti, pasiunea este motivatia sau motorul din spatele unei actiuni care te ajuta sa treci peste orice obstacol ca intr-un final sa indeplinesti planul tau sa vinzi produsele stupui si sa traiesti din aceasta abilitate pe care tu o dezvolti in fiecare zi, printre zumzetul de albine si intepaturi dureroase.
Apicultorul trebuie sa tina cat mai bine evidenta activitatii si evolutiei familiilor de albine, de obicei folosind o agenda in care va specifica evolutiei fiecarui stup, cu cat mai multe detalii posibile. In acest fel este mai usor de prevazut evolutia lui viitoare.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Bunicul meu in fiecare an scrie in jurnalul personal, ce productie a avut in agricultura, cate kg de ceapa a scos, cand a cultivat ceapa in ce anotimp si cum era vremea in acea perioada. Il respect foarte mult deaorece el poate compara in fiecare an ce productie a avut anul anterior, dar acum 3 ani, a scos mai mult grau sau mai mult porumb. Cred ca are sens pentru tine acest exemplu, si te va ajuta sa te organizezi mai bine in orice domeniu.
De ce am scris mai sus ca este necesara o buna organizare, atat a instrumentelor apicole, dar mai ales a stuparului deoarece lucrarile in stupina trebuie sa se sincronizeze cu ritmul activitatilor pe care albinele le desfasoara in functie de anotimp. Pentru ca fiecare activitate in stupina trebuie facuta la timpul potrivit, altfel, acea lucrare o vei putea recupera anul urmator. Poate ca te va surprinde fraza anterioara, insa trebuie sa ti cont de un lucru, ca albinele sunt mai pretentioase decat o gaina care ii arunci niste graunte intr-o strachina veche si ruginita si gaina ciugule fara nici o problema.
Albinele in schimb sunt total diferite, in fiecare primavara trebuie sa le faci curat in toata “locuinta”, mai ales pe fundul stupului unde se depoziteaza:
- Ceara
- Propolis
- Diverse reziduri de la albine
- Hartie de la ziarele de pe podisor
- Paraziti care au murit in urma tratamentelor
- …si altele
Sfatul #1. Sezoanele apicole
Primavara de exemplu, stuparul trebuie sa faca un diagnostic starii familiilor si sa aprecieze starea in care acestea au iesit de la iernat. Aceasta perioada se prin inlocuirea albinelor batrane care au intrat la iernat, cu albine tanara. Cand temperatura din exterior ajunge undeva la 12°C albinele incep zborul de curatire. Dupa zborul de curatire, matca depunde treptat tot mai multe oua. Pe masura ce timpul se incalzeste, ponta matcii ajunge la 1000 de oua pe zi, albinele care se uzeaza fiind inlocuite treptat.
Vom discuta pe viitor despre diverse retete de stimulare care sunt foarte eficiente, si te va ajuta enorm sa dezvolti stupul pana la primul cules de rapita.
Vara incepe odata cu inflorirea salcamului, moment in care se poate pleca la cules, pentru ca nectarul si polenul se gasesc din abundenta. Matca este hranita foarte bine, si depuunde peste 2000 de oua pe zi, numarul de albine doici creste si se ajunge la situatia in care 3-4 doici vor ingriji o larva.
In aceasta perioada albinele ies la cules si aduna provizii foarte multe de miere si polen. Tot la culesul de salcam apicultorul poate sa-si mareasca numarul de familii de albine prin roire artificiala sau naturala.
Toamna cand perioada de cules a incetat, presupune inlocuirea matcilor care sunt necorespunzatoare, inlocuirea fagurilor cu defecte, restrangerea cuibului pentru mentinerea calduri din familia de albine, completarea rezervelor de hrana.etc
Iarna stuparul poate “hiberna” odata cu albinele, pentru ca intervine foarte putin in viata familiei de albine, prin ascultarea stupilor.
Am descris in mare fiecare anotimp si lucrarile cele mai importante care reprezinta fiecare anotimp in parte. Cu timpul vom detalia fiecare anotimp, cu sugesti si recomandari, pentru ca afacerea ta din apicultura sa fie un succes.
M-am lungit destul de mult cu introducerea insa cresterea albinelor presupune foarte multe lucruri pe care nu le poti neglija daca vrei sa ai familii sanatoase care iti ofere o productie mare de miere.
Sfatul #2. Alegerea vetrei de stupina
In momentul in care esti in cautarea unei locatii unde sa iti amplasezi stupina, trebuie sa ti cont de cateva criterii foarte importante:
- Raza de zbor a albinei este de 3 km
- Trebuie sa existe o suprafata de 2826 de hectare – pentru a asigura un cules bogat, pe toata durata sezonului
- Pe o vatra nu trebuie sa se instaleze mai mult de 30 familii de albine, pentru ca o familie consuma in decursul unui an apicol aproximativ 90 de kg de miere si 30 de kg de polen.
- Vatra trebuie sa fie insorita indiferent de anotimp deobicei stupii se pun cu urdinisul spre spre sud – est
- Este foarte important sa fie departe de sursele poluante
- Sa fie un loc linistit si departe de drumurile intens circulate
- Intre doua stupine vecine trebuie sa fie minim o distanta de 2-3 km, in functie de potentialul melifer din zona.
Sfatul #3. Alegerea tipului de stup
Urmatorul pas este alegerea unui tip de stup in care dorim sa ne cazam familiile de albine. Stupii sunt de foarte multe feluri, insa ei se caracterizeaza in doua mari categori:stupi orizonatali si stupi verticali.
In fiecare categorie sunt diferite variante constructive. Insa ce ar trebui sa sti este ca indiferent de modelul de constructie, toti sunt buni pentru a practica apicultura. Conditiile de baza sunt acelea care tin de realizarea lor.
Stupul trebuie sa fie rezistent, bine inchegat, realizat dupa un standard, si suficienti de incapatori pentru ca familia de albine sa se poate dezvolta fara probleme. Un stup de 10 rame este suficient pentru ca o familie de albine sa isi desfasoare activitatea, si sa iti produca suficienta miere pentru a castiga de pe urma lui.
Sa nu uitam ca prin alegerea stupului, noi trebuie sa ii asiguram albinei conditii de viata cat mai apropiate de cele naturale. Productia de miere, pastura, polen, ceara, depinde in mare masura si de tipul de echipament apicol folosit.
Va trebui sa folosit modelul de stup in functie de utilitatea lui. De exemplu stupul orizonatal este mai potrivit pentru un stuparit staionar, iar unul vertical cu magazii/caturii unui stuparit pastoral. Un alt factor in alegerea stupului mai este si zona tarii in care va aflati, in sud albinele au o dezvoltare de primavara mai accelerata si recomand stupii multietajati, iar in zonele de deal si de munte, stupi verticali cu magazii.
De-a lungul timpului vei intalni diferite modele de stupii, insa cei mai folositi in apicultura si pe care ii folosesc si eu este stupul vertical cu magazie/cat.
Sfatul #4. Cresterea albinelor in perioada de roire
Perioada de roire se declanseaza in mod normal in luna mai, cand familia de albine s-a dezvoltat la capacitatea maxima, adica 60.000 si respectiv 100.000 de albine intr-un stup.
Sa retinem faptul ca matca carpatica roieste mult mai repede, mai ales daca provine dintr-o linie genetica cu instinctul dezvoltat de roire. Trebuie sa fim foarte atenti si sa prevenim roirea prin:
- Asigurand un spatiu suficient pentru depozitarea nectarului, fiind proportional cu marimea familiei de albine.
- Reducem numarul de albine doici, prin a scoate rame cu puiet capacit gata de ecluzionare (este valabila mai ales la stupi orizonatali, unde spatiul este limitat)
- Amplasarea stupilor pe pavilionul apicol conteaza foarte mult deoarece stupii puternici trebuie asezati in partea de sus iar cei mai slabi in partea de jos
Concluzii
Apicultorul modern are nevoie de o buna organizare si de un plan pe care sa il urmeze in fiecare sezon apicol. Fiind foarte flexibil dupa evolutia fiecare familii in parte.
Tu cum prodecezi in organizarea stupinei?
Pentru evidenta familiilor de albine recomand aplicatia Carnet de stupina, disponibila pt telefoane si tablete Android