Despre Albine Si Cresterea Lor

Apicultura este arta de a intretine albinele cu intentia de a obtine maximul din aceasta munca, cu un minim de cheltuiala, si efort depus din partea apicultorului.

Productia de miere este principalul scop al stuparitului, si cel pe care il urmaresc apicultorii inainte de orice, si asta deoarece productia este valoroasa, poate fi cantaritiia si evaluata. Mierea este o excelenta mancare, un bun remediu, cel mai bun dintre indulcitorii existenti pe piata.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Mierea poate fi vanduta tot in atatea moduri in care se si consuma. Ca atare, mierea se poate vinde in urmatoarele forme:

  • In prajituri;
  • In biscuiti;
  • In bauturi sanatoase;
  • In placute-mied;
  • In cidru de mere;
  • Si in vinisor.

Curs Online de Apicultura

Sa nu uiti faptul ca stuparitul este o activitate fascinanta si constituie odihna pentru minte, trup. Apoi, stuparitul este o activitate morala, atata timp cat ne tine departe de cafenele si de locurile indoilenice, punand inainte stuparului un exemplu de munca, ordine si devotament pentru o cauza comuna. Mai mult, stuparitul este o activitatea sanatoasa si eficienta in acelasi timp, deoarece se practica in aer liber, si pe vreme frumoasa, cand razele soarelui fiind inamicele bolilor, stapanele vitalitatii si a vigorii.

Dr.Paul Carton scria: Dr.Paul Carton scria: Tot ce avem de facut este sa educam generatia sa respinga alcoolul, carnea si zaharul si sa accepte marile beneficii ale miscarii. Existenta umana este o existenta diversificata. Corpul are nevoie de exercitii fara de care se atrofiaza. Mintea are nevoie de exercitii de asemenea, altfel se deterioreaza. Intelectul se deterioreaza pe fond psihic. Muncitorii ce deservesc masinile automate, sufera deteriorari ale intelectului. Munca pamantului se potriveste perfect existentei umane. Acolo, ambele, mintea si trupul isi iau partea lor. Numai ca societatea are nevoie de ganditori, birocrati si masinile de productie. In mod cert acestia nu pot fi si fermieri in acelasi timp. Dar in timpul liber (trebuie sa aibe asa ceva), pot fi gradinari sau apicultori, satisfacandu-si astfel nevoile specific umane. Aceasta munca e mai buna decat orice sport modern si exercitiile sale, micimea si nuditatea sa. Astfel, daca francezii se vor intoarce spre pamant, vor fi mai robusti si mai inteligenti. Si asa cum inteleptul Engerand spune, Franta va deveni din nou pamantul echilibrului, fara agitatii si fara caderi colective ce dauneaza populatiei; va deveni iar un pamant al linistii si clarviziunii, al ratiunii si intelepciunii, o tara in care sa merite sa traiesti. Si hai sa nu uitam vorba lui Edmond About: singurul capital etern, fara de sfarsit si inepuizabil e pamantul. In fine, un lucru deosebit de important: albinele polenizeaza florile copacilor. Apicultura contribuie din plin la umplerea cu fructe a cosurilor. Acest singur argument ar trebui sa fie suficient sa stimuleze pe toti aceia care au un colt de livada sa se apuce de stuparit. Conform lui Darwin, auto polenizarea florilor nu este o regula generala. Polenizarea incrucisata, care e mult mai comuna, necesita polen de la diferite flori sau chiar diferite plante, si asta pentru ca apar diferente de timp la maturizare a partilor femeiesti si barbatesti la aceeasi floare, tocmai pentru a preveni auto polenizarea. Se intampla destul de 2 des, daca agentii externi nu intervin, florile sa nu fructifice sau sa fructifice mai putin; multe experimente au aratat asta.

Hommell a spus-o foarte bine: albina, atrasa de nectarul secretat la baza petalelor, strapunge floarea pentru a bea sucul produs de nectarine, acoperindu-se cu praful polenizator care cade

Componenta Familiei de Albine

despre albine si cresterea lor

Familia de albine mai poarta denumirea de colonie. Fiecare colonie are in componenta trei tipuri de indivizi:

  1. O singura femela, complet dezvoltata. Apta sa depuna destule oua prin care sa mentina si sa asigure cresterea familiei. Aceasta este matca. In mod eronat denumita “regina”.
  2. Lucratoarele, sau femele atrofiate, incomplet dezvoltate, cele mai multe la numar,  100.00 sau mai multe.
  3. Cativa masculi, care in mod normal apar in sezonul de roire si dispar odata cu incetarea sezonului de cules de peste an. Numarul lor variaza de la cateva sute la cateva mii.

Dimensiunile indivizilor

Matca, lucratoarele si masculii au dimensiuni diferite. Am pus in tabelul de mai jos dimensiuni aproximative, in milimetri:

despre albine si cresterea lor

Dezvoltarea indivizilor

Fiecare “locuitor” din stup are stadii de dezvoltare diferite:

Matca are stadiul de ou trei zile, cinci ca larva si 8 ca pupa (in celula capacita), eclozionand in a 16 zi.  Se imperecheaza in jurul a 7 zile dupa eclozionare. Incepe sa oua doua zile mai tarziu, undeva intre 25 si 30 de zile de cand a fost depusa ca ou.

Lucratoarea are 3 zile stadiul de ou, cinci larva si 13 pupa (in celula capacita). Eclozioneaza in a 21-a zis. Petrece ca doica sau claditoare cam 15 zile in stup. Incepe munca de culegatoare in a 30-a sau 36 zi de cand a fost depusa ca ou.

Masculul are 3 zile stadiu de ou, sase zile si jumtate ca larva, eclozioneaza in a 24-a zi. Devine matur sexual in a 5-a zi dupa eclozionare sau intr-o luna de cand a fost depus ca ou.

Daca matca dispare din stup ofera posibilitate albinelor sa o inlocuiasca, pentru a castiga timp acestea vor lua in lucru intodeaua larvele de doua zile, in asa fel incat noua matca va fi gata de eclozionare in a 12-a zi dupa pierderea matcii batrane.

Matca

despre albine si cresterea lor

In antichitatea se credea ca familia de albine este guvernata de un rege. Astazi stim ca in fiecare colonie  exista cate o regina, sau mai bine zi o matca, singura femela imperecheata, capabila sa asigure viitorul familiei sale prin depunerea de oua. Legea de baza a fiecarei colonii este interesul comun. Va trebui sa ne conformam denumirii unanim acceptate, numind matca- regina.

In fiecare stup de albine exista in mod normal o singura regina. Uneori, insa putem vedea cate doua regine. Unii apicultori spunand ca au vazut chiar si trei. Aceste exceptii se datoreaza catorva motive:

Matca este prea batrana si nu mai are suficienta energie ca sa omoare fiica la nastere, asa cum instinctual ar fi facut in tinerete.

Ori este posibil ca stuparul sa fi introdus succesiv cateva regine banunind ca familia este orfana.

Reginele au ramas in viata fiind impinse si pastrate de catre albine in colturi diferite.

De fapt ele au format doua grupuri in cadrul familiei, fiecare manifestandu-se ca o colonie distincta. Acest statut dispare cu atat mai repede cu cat coloniile se maresc foarte mult sau vremea rece le obliga sa se uneasca. Dezordinea creata la roire, de asemenea permite prezenta catorva regine in stup, prin eclozionarea simultana.

De obicei cand doua regine se intalnesc, se ataca una pe alta. Cea mai puternica sau cea mai agila, strapunge cu acul abdomenul celeilalte, provocandu-i moartea. Uneori cele doua regine se inteapa una pe alta, ca si in cazul duelistilor, omorandu-se reciproc.

Rolul lucratoarelor

Lucratoarele au obligatia de a construi si gestiona fagurii precum si de a hrani familia. Lucratoarele cresc puietul, pazesc stupul, il curata si il ventileaza. Nu exista modalitate de a distinge lucratoarele decat prin rolul pe care il joaca in cadrul familiei: doici, culegatoare, cerese. Toate lucratoarele sunt destinate efectuarii tuturor muncilor din colonie fara discrimiare, in functie de necesitatile de sezon, perioada de timp si circumstante. Numai tinerele lucratoare sunt destinate sa lucreze in interiorul stupului, atata timp cat organismul lor nu este inca adaptat la vremea aspra.

Lucratoarele pot trai pana la un an, ca urmare a orfanizarii, sau cand depun un efort mai mic. In coloniile normale, si in sezoanele bune, ca urmare a activitatii intense, lucratoarele traiesc maxim doua, trei luni. In mod obisnuit de fapt trei patru saptamani.

Printre albinele aceleasi colonii putem vedea unitate si intelegere cu un grad de perfectiune ca nicaieri in alta parte. Toate albinele au un singur scop si ambitie si anume prosperitatea familiei. Din acelasi motiv lucratoarele inspecteaza albinele din preajma. Le examineaza si in cazul in care au convingerea ca sunt straine le inteapa de moarte, chiar daca asta ar insemna si propriul sacrificiu.

Putem discutam pagini intregi despre albine si cresterea lor, care reprezinta inca un mister pentru oamenii de stiinta care desi le studiaza zi de zi, mereu descopera noi informatii si secrete de-a dreptul fascinante. Cresterea albinelor reprezinta o pasiune, pentru micile vietatii pe care le indragesc si le iubesc foarte mult.

>
%d bloggers like this: