Psihologia Albinelor

Albina face parte din una dintre cele mai avansate grupe de insecte Ordinul Hymenoptera (are doua perechi de aripi membranoase), familia Apidae, genul Apis specie melifera pe care o ingrijesc.

La acest ordin apare viata sociala si organizarea indiviziilor in familie, echivaland prin functionalitatea cu un organism, ceea ce atrage cu sine diviziunea muncii, ingrijirea prin comun a urmasilor, adunarea si prelucrarea in comun a hranei, concentrarea puterii reproducatoare a organismului la una singura din femele si anume matca, si la cativa masculi, trantori si reglarea in comun a caldurii organismului social.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Date fiind aceste perfectionari, familia albinei melifere este considerata in zoologie ca “supraorganism” – in care functiile de nutritie, rspiratie, aparare si reproductie au atat nivel individual cat si social.

Aparitia a doua caste la sexul femel (matca si lucratoarele) este expresia inaltei diviziuni a muncii atinsa de specie in indeplinirea functiilor sociale. De retinut: nu matca, unica, este noutatea in evolutie, ci lucratoarea; in perfectiunea ei; o minunata diversiune de la dezvoltarea reproductiva, normala, a femelei.

Albinele dovedesc un spirit de echipa real, spre deosebire de alte vietuitoare care traiesc in grupuri din motive egoiste, potrivit unui studiu publicat in Journal of Evolutionary Biology, informeaza BBC News Online. Cercetatorii de la Universitatile britanice Oxford si Edinburgh au folosit modele matematice pentru a studia “comportamentul de turma”.

Comunicarea

curs online de apicultura

In timp stiinta a demonstrat ca albinele comunica intre ele in diverse situatii. De exemplu cand albina descopera o sursa de nectar, se intoarce in stup, si le descrie colegelor cum sa ajunga la sursa si cat dureaza calatoria, poate chiar le spune drumul cel mai scurt.

Albinele se anunta una pe alta atunci cand dau peste o floare periculoasa, se arata intr-un studiu publicat in revista Animal Behaviour, citat de BBC.

Cercetatorii au facut descoperirea dupa ce au asezat albine moarte pe flori si au observat cum reactioneaza nou-venitele la pericol. Albinele nu doar ca nu se mai apropiau de pericol, dar comunicau mesajul si la intoarcerea in stup, printr-un dans special.

psihologia albinelor

Cercetatorii au studiat si acest tip complex de comunicare, descoperit de biologi in urma cu 40 de ani, si au afla cat figurile de opt pe care albinele le realizeaza in dans transmit detalii precise despre pericol. Unghiul in care se misca albina comunica distanta si directia in care restul stupului trebuie sa se indrepte pentru a descoperi sursele mai sigure de hrana.

Kevin Abbott si Reuven Dukas de la Universitatea Hamilton din Ontario, Canada, au dresat albinele sa zboare catre doua flori artificiale ce contineau aceeasi concentratie de hrana, iar pe una dintre ele au asezat albinele moarte, astfel incat sa fie vizibile pentru albinele nou-venite.

Datele inregistrate de ei indica faptul ca albinele ce se intorceau de la florile „sigure” executau 20-30 de rotatii in plus in dans fata de cele care au trecut pe langa florile „periculoase”. Descoperirea demonstreaza ca albinele recunosc florile cu risc mai mare, ce ar putea adaposti pradatori ca paianjenii.

De exemplu, albinele calatoresc distante foarte mari pana cand gasesc o noua sursa de polen sau nectar, insa dupa ce a descoperit sursa respectiva, albina se intoarce in stup pentru a informa tot stupul cu privire la sursa sigura de polen si nectar. Albinele chiar daca nu sunt surde, insa nu pot comunica prin sunete, mesajul este transmis intr-un mod indedit, prin dans.

Daca oamenii comunica foarte mult prin sunete, prin mesajul non-verbal pe care il transmitem la nivel inconstient, prin semne, albinele folosesc mesajul codat al dansul pentru a comunica:

  • Sursele de hrana
  • Distanta fara de stup
  • Cantitatea de polen si nectar
  • Posibilele pericole care se afla pe drum si cum sa le evite
  • Cand gasesc apa.

 

psihologia albinelor
Karl von Frisch, Originalfoto mit Unterschrift

Albinele comunica in doua feluri:

  1. “Dansul in cerc” – este cel mai des folosit. In felul aceasta albinele counica o sursa de polen la 15 metri aproximativ de stup. In momentul cand localizeaza sursa, albina se intoarce acasa, descarca o parte din nectar si incepe dansul, prin cercuri mici, in cateva reprize.
  2. “Dansul in opt” – ii se mai spune si “dansul zburdalnic”. La albina ii vibreaza abdomenul in opturi, si in felul aceasta avertizeaza surse de hrana, calitatea si directia acestora, la o distanta de 100 de metri de stup. Cand albina face opturi se deplaseaza in linie dreapta verticala, la mica distanta, deasupra fagurilor, si isi misca corpul de aproximativ 13-15 ori pe secunda.

Ce se intampla daca se rataceste o albina tanara, fara prea multa experienta ? Albinele au creat si pentru astfel de situatii solutii inedite. In momentul in care o albina se rataceste si nu mai stie sa ajunga in stup. Albinele din interior elibereaza un “miros, un parfum” dintr-o glanda, numita “Nasonov”, si incep sa bata din aripi fixandu-si foarte puternic picioarele in faguri. Iar curentii creati raspandesc mirosul si albinele ratacite ajung acasa dupa acest miros.

Dupa cum poti observa, albinele care orice alta insecta si-a dezvoltat mecanisme pentru a rezolva orice problema in stilul lor “albinicesc”. Mai mult decat atat, au un stil de comunicare unic prin dans si semne, asemenea mesajelor nonverbal pe care le transmit oamenii in mod inconstient cand discuta intre ei. Albinele sunt putin mai direct si folosesc doar mesajul nonverbal fara cuvinte sau mesaje ascunse.

lectiiapicultura.ro

Psihologia albinelor, chiar daca nu este asemanatoare cu a noastra, au un mod propriu de comunicare si de a transmite mesaje intre ele si catre exterior…

  • >