​​​Stupul Din Care Curge Miere,​ Flow Hive!

​ Albinele nu mai sunt stresate și mortalitatea lor în procesul extragerii mierii este zero, iar muncA apicultorului este diminuată foarte mult.

 Albinele nu mai sunt stresate și mortalitatea lor în procesul extragerii mierii este zero, iar muncă apicultorului este diminuată foarte mult.

​Hive Flow (stupul curgător) a adunat peste 13 milioane de dolari, pentru c​a a acest concept să devină realitate.

Hive Flow (stupul curgător) a adunat peste 13 milioane de dolari, pentru că a acest concept să devină realitate.

 Despre Inven​ția Hive Flow

ț

​Familia Anderson din Australia a ajuns la a treia generație de apicultori. Stuard și Cedar au avut grijă de albine de o viață.  
 
​Se pare că tânărul Cedar este mai milos din fire și pentru că a observat că în apicultură există multă barbarie, agresivitate față de albine. Așa că i-a venit o idee în cel mai neplăcut moment al vieții de apicultor: atunci când colectă mierea.  
 
 Înarmat cu o afumătoare, îmbrăcat cu acel costum special, din care lipsea o mănușa, Cedar le-a băgat în ceată pe albine, la propriu. Apoi le-a ridicat capacul de la stup și a început războiul. Insectele erau nervoase și, după încă o rundă de fum, au incercat să-i între omului pe sub costum.


În tot acest timp, el încerca să scoată ramele cu miere, cu toate că îi părea rău că o să zdrobească niște albine.  
 
 Într-un astfel de moment, lui Cedar i s-a făcut milă și a decis că războiul trebuie să se termine.


​Impreuna cu tatăl sau, timp de zece ani, el a lucrat la o modalitate de a colecta mierea mult mai ușor decât în prezent. Visul lor era, la propiru, un robinet din care să curgă alimentul regal, în formă sa cea mai pură.  
 
 Ideea era să creeze faguri artificiali, ce își pot schimbă formă, faguri în care albinele să depoziteze mierea. După mai multe prototipuri eșuate, Stuart și Cedar au găsit soluția cea bună.
 
 Tatăl și fiul au creat un prototip și l-au oferit spre testare mai multor producători, dar și unor instituții importante.  Apoi, după ce s-au convins că produsul e bun și există cere, sau hotărât să îl scoată pe piață.

stupul curgator
 Imprena cu tatăl sau, timp de zece ani, el a lucrat la o modalitate de a colectă mierea mult mai ușor decât în prezent. Visul lor era, la propiru, un robinet din care să curgă alimentul regal, în formă să cea mai pură.  
 
 Ideea era să creeze faguri artificiali, ce își pot schimbă formă, faguri în care albinele să depoziteze mierea. După mai multe prototipuri eșuate, Stuart și Cedar au găsit soluția cea bună.
 
 Tatăl și fiul au creat un prototip și l-au oferit spre testare mai multor producători, dar și unor instituții importante.  Apoi, după ce s-au convins că produsul e bun și există cere, sau hotărât să îl scoată pe piață.
 
 Pentru mai multe detalii despre această invenție și cum poți intră și tu în posesia acestor râme Hive Flow.

​ Un stup flow permite apicultorului să vadă albinele din stup, cât și mierea din interior când este capacita și coaptă, pentru a fi extrasă într-un mod cât mai blând posibil atât pentru albine cât și pentru apicultor.


Prin simplă inserare și întoarcere a unui mâner metalic, celulele se sparg, hexagonalele fagurelui se transformă în canele pe unde mierea va curge printr-un jgheab în borcan.

stupul robinet, acum in romania

​​Dar poate cea mai importantă schimbare adusă de cei doi este în inimile celor care au un vis de a face lumea asta puțin mai bună. Respectul pentru ființe, chiar și mici cât o albine, este recompensat într-un fel sau altul prin produsele pe care ni le oferă zi de zi, si an de an... 

Dar poate cea mai importantă schimbare adusă de cei doi este în inimile celor care, că și ei, au un vis de a face lumea asta puțin mai bună. Respectul pentru ființe, chiar și mici cât o albine, este recompensat într-un fel sau altul prin produsele pe care ni le oferă zi de zi, an de an...
 Un stup flow permite apicultorului să vadă albinele din stup, cât și mierea din interior când este capacita și coaptă, pentru a fi extrasă într-un mod cât mai blând posibil atât pentru albine cât și pentru apicultor. Prin simplă inserare și întoarcere a unui mâner metalic, celulele se sparg, hexagonalele fagurelui se transformă în canele pe unde mierea va curge printr-un jgheab în borcan
Timp de aproape un deceniu, Cedar și Stu se dădeau în magazie pentru a găsi o cale de recoltare a mierei care era mai puțin stresantă pentru albine - și pentru apicultor. Ei au urmărit visul apicultorului.
 Stupul cu robinet este conceptul unei familii de apicultori din Australia, care din iubire pentru albine și lumea naturală a fost intodeauna o parte importantă a familiei Stuart și Cedar Anderson
lightbulb-o

Avantajele ramelor hive flow

  • Mierea este extrasa intr-un mod simplu fara a stresa deloc albinele.
  • Munca depusa de apicultor este foarte mica, nesminificativa in comparatie cu o extractie normala.
  • ​Se cunoaste ca la extractia in centrifuga, din cauza curentului de aer format se evapora uleiurile esentiale din miere (aroma), ceea ce nu se intampla in cazul ramelor Flow, deci mierea are un gust deosebit si isi pastreaza toate calitatile.
  • ​Albinele nu mai sunt nevoite sa creasca rama iar ulterior sa inceapa depozitarea de miere, ramele fiind facute dintr-un plastic special unde albinele pot incepe deja depozitarea nectarului imediat cum a intrat in stup.
Se cunoaste ca la extractia in centrifuga, din cauza curentului de aer format se evapora uleiurile esentiale din miere (aroma), ceea ce nu se intampla in cazul ramelor Flow
lightbulb-o

​Dezavatajele ramelor hive flow

  • ​​Probabilitatea de a crea un furtisag de proprotii, daca extragerea mierii nu este facuta in conditii favorabile.
  • Pretul ​relativ crescut.
  • Pierderea descapaceli, un produs apicol valoros, atat ca sanatate, cat si financiar.
  • Sistemul poate da batai de cap celor din zone temperate (cu perioade reci), mierea cristalizandu-se.
Se cunoaste ca la extractia in centrifuga, din cauza curentului de aer format se evapora uleiurile esentiale din miere (aroma), ceea ce nu se intampla in cazul ramelor Flow

“Eu am “cumparat” 3 rame Flow ​. Am primit ramele la sfarsitul lunii iunie si am construit o lada dupa specificatiile din prospect. Am pus cele 3 rame in mijlocul lazii cu cate 2 rame normale cu foita de plastic cerata de ambele parti. Am asezat lada pe un stup bunicel in data de 7 iulie si in fiecare saptamana am deschis stupul sa vad ce au facut albinele. Am constatat ca albinele au crescut repede cele 4 rame cu foita de pe margini si su inceput sa inchida spatiile intre elementele ramelor Flow incat sa poata sa puna acolo miere. Dupa 2 saptamani, ramele marginase erau pline cu miere, partial capacita iar ramele Flow aveau pe ici-colo ceva miere. Dupa o luna, ramele marginase erau complet capacite si in ramele Flow de pe margine era miere partial capacita iar in rama din mijloc nimic. Se vedeau albine care lucrau de zor in celulele ramelor Flow, asa ca m-am uitat mai atent sa vad ce fac. Am constatat ca albinele au lustruit celulele ramelor Flow cu propolis si ceara, intrucat nu le-a placut plasticul gol. A durat mult aceasta munca, dar, dupa golirea ramelor, practic la a doua folosire, albinele nu vor mai repeta aceasta munca si umplerea va merge mai rapid. La sfarsitul lunii august am construit un stup de observatie si am pus in el rama Flow care avea cea mai mare suprafata cu miere (capacita pe o parte si foarte putin capacita pe cealalta). ​Am constatat ca acolo unde rama nu a fost capacita s-a prelins in stup dar albinele au lins-o in graba si au depozitat-o in alte rame. In principiu, elementele mobile sunt mai inguste decat cele fixe si ele se misca sub stratul de capaceala, astfel incat mierea se scurge sub acest strat si doar in unele locuri unde se crapa stratul de capaceala se prelinge miere pe rama. In principiu, ramele sunt bine gandite si functioneaza foarte bine.​​​Cam asta am avut de spus din experienta mea cu ramele Flow.”

​Gabriel 

​​Cum functioneaza - Video

Cum functioneaza aceasta inventia

Cand rama flow este plina cu miere si capacita, trebuie sa procedezi in felul urmator:
  1. Scoate capacul de acces si capacul pentru jgheab de miere (key access cap)
  2. Intrduce tubul de miere in jgheabul de miere (honey tube)
  3. Introduce cheia Flow in fanta inferioara (flow key)
  4. Rotiti in jos butonul de curgere cu 90 de grade
hive flow- rame pentru stupul curgator In interiorul fagurelui, celulele sau despartit si sau transformat in canale pentru ca mierea sa curga pe jgheab spre borcan. In acest timp albinele nu sunt deranjate in interiorul stupului. Daca se intampla sa fie o albina intr-o celula goala aceasta nu va fi ranita, deoarece exista suficient spatiu intre peretii pieptenilor.
stupul curgator
Iar mierea curge de-a lungul fagurelui direct in borcan pana la ultima picatura.

​​ Cât costă

​Pretul este de 300 de lei ​setul de 7 rame, manual de instructiuni, 7 tuburi (honey tube), cheia Flow (flow key). Vezi poza de mai jos cu detalii. 


​​Aceasta este doar o precomanda, si inainte sa primesti pachetul va trebui sa achiti suma de 200 de lei iar cand iti ajunge coletul acasa platesti restul de inca 100 de lei plus transportul.

Durata de asteptare va fi undeva la 40-50 de zile pana cand vei intra in posesia ramelor hive flow. ​


Am tot analizat piata din Romania pentru a-ti putea oferi pretul cel mai bun, si dupa cum vezi am facut toate eforturile posibile sa iti pot oferi un pret cat mai mic pentru a putea sa beneficiezi si tu de aceste rame si sa le testezi in propria stupina.  


 Cât costă
acum poti cumpara rame hive flow
 Precomandă

Vei primi un email cu mai multe detalii si instructiuni pentru a putea intra in posesia ramelor Hive Flow.


​ Ce vei pierde dacă nu comanzi!  

​In primul rand vei pierde ocazia sa testezi aceasta inovatie moderna in materie de apicultura, pe care eu o consider un avantaj pentru stupinele mici care doresc sa aibe miere de calitate cu un gust extraordinar, in comparatie cu mierea extrasa prin centrifugare unde se pierd uleiurile esentiale care. 



 Ce vei pierde dacă nu comanzi aceste râme!
hive flow - acum in romania

Copyright 2017, ​Lectii Apicultura   ​

>