Stimularea familiei de albine primavara

Salut,

Iosif sunt. Dupa o lunga perioada de timp in care albinele au stat in stup, si nu au iesit deloc afara, din cauza la temperatura scazuta. Albinele au urgenta nevoie sa iasa afara pentru a-si curata intenstinul de reziduri acumulate de-a lungul iernii.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

De aceea trebuie sa fim atenti ca hrana albinelor sa fie de calitate foarte buna, pentru a nu incarca intenstinul mai repede decat trebuie, iar albinele sa iasa afara si sa nu se mai intoarca, sau mai rau, sa isi faca nevoile pe rame sub forma de pete mici maro-galbui.

Ulterior albinele vor manca mierea care vor contine aceste pete, si foarte usor se vor infecta de nosemoza. Iar de aici vor incepe sa apara probleme.

Stimularea familiei de albine primavara

dezvoltarea de primavara

Primul este sa verificam familiile de albine cand temperatura este putin mai crescuta, si sa scoatem toate ramele goale din cuib. Astfel familia de albine sa ramana strict cu ramele care sunt acoperite bine de albina.

Al doilea lucru este sa impachetam, asta inseamna sa aiba diafragma de poliestiren stanga dreapta si in capac, iar deasupra cuibului o panza si o paturica/plapumica/perna, prin care sa treaca aerul. Sa nu uitam ca nu putem sigila familia de albine sa nu mai treaca aerul, este important sa existe ventialtie care sa previna aparitia mucegaiului.

Asta inseamna sa existe o circulatie a aerului in stup, de la urdinis la capac, iar condensul care se strange nu va ramane in stup sa produca mucegai.

Acum ca toate familiile sunt impachetate corespunzator, avem nevoie de zboruri de curatire, in carte scrie ca sunt necesare cel putin trei zboruri astfel incat familia sa fie pregatita pentru o dezvoltare cat mai rapida, iar matca sa isi creasca ponta.

Pentru a accelera acest proces se pot aplica cate trucuri pentru a obliga albina sa iasa mai repede la zborul de curatire. Daca de exemplu deti in camion apicol, poti face putin cald in interior si astfel sa obligi familiile de albine sa iasa mai repede afara, daca si temperatura o permite, si mai ales daca esti putin mai experimentat si poate ai mai facut acest lucru si in anii trecuti.

Pentru cei incepatori, recomand sa nu faceti ce am spus mai sus. Insa ce puteti face este sa oferiti albinelor 50-100 de grame de sirop caldut si sa obligati albinelor sa iasa afara mai repde, sau puteti stropi printre randuri siropul.

Dupa ce albinele au iesit 2-3 zile foarte bine la curatat, putem incepe procesul de stimulare.

Acum, daca nu a fost o iarna foarte grea, si albinele au iesit afara si in decembrie si in ianuarie, nu este imperios necesar sa asteptam 2-3 zboruri de curatirie, pentru ca nu au avut intenstinul atat de incarcat sa nu poata procesa stimularea.

Dupa zborurile de curatire, putem adauga turta proteica, in stup exista deja puiet cate o palma si ceva, iar noi trebuie sa ajutam cu proteina ca noile generatii de albine sa fie bine hranite pentru a ajuta la cresterea puietului urmator si tot asa. Iar pentru ca in natura deocamdata nu exista nici un fel de polen, trebuie sa ajutam albinele cu turta.

Aceasta turta o poti face tu cu ultrabee, respectand reteta de pe cutie, sau poti cumpara turte gata facute.

dezvoltarea de primavara

Iar din acest moment nu ar trebui sa mai lipseasca din stup turtele proteice, pana cand nu incepe sa intre pe urdinis polen din afara, iar albinele in mod automat nu se vor mai duce la turta si vor lua binteles polenul proaspat bogat in proteina, uleiuri esentiale si grasimii.

Apoi, in momentul in care temperaturile cresc atat noaptea cat si ziua la peste 10 grade,  putem incepe stimularea cu sirop 100-200 de ml zilnic, in functie de puterea familiei de albine. Daca in stup nu mai existra hrana, poti mari doza la 400-500 ml, la 2-3 zile. Iar turta proteica trebuie inlocuita de fiecare data cand este consumata de albine.

Daca in stup exista un deficit mare de hrana, iti recomand sa pui doua rame cu miere de la rezerva sau de la alte familii unde hrana este prea multa, astfel vei echilibra deficietul de hrana.

Iar albinele cand vad ca este hrana din abundenta, familia se va dezvolta mult mai repede si mult mai bine.

Cand, primul polen incepe sa intre in stup iar albinele nu prea mai consuma turta proteica sau foarte putin, te poti opri din administrare insa continui cu siropul. Astfel ca stupul va avea nevoie de expasiune unde sa puna polenul, atunci adaugi o rama goala buna de oua langa cuib. Atentie mare nu spargi niciodata cuibul, deoarece racesti puietul si intarzi dezvoltareacu 1-2 saptamani, poate chiar mai mult.

Continui cu siropul si observi cum rama pe care ai adaugat-o este ouata, dupa o saptamana posibil sa fie nevoie sa pui alta rama, verifici si vezi daca mai este nevoie.

Este important ca in perioada de primavara cand este in dezvoltare si afara vremea inca nu este foarte stabila, sa nu deschizi foarte des familiile sa le strici microclimatul, pentru ca vei intarzia familia sa se dezvolte, adica va sta pe loc.

In final

Este important sa ti cont de toate aspectele astfel incat dezoltarea sa fie cat mai uniforma. De asemenea sa nu uiti de tratamentele de primavara despre care o sa discutam in articolele viitoare.

 

Daca ai intrebari, te rog sa imi lasi un comentariu sau un mesaj.

>