Folosirea clorurii de cobalt ca stimulator pentru creșterea puietului

Cercetarile din Chisinau de catre (V.I. Burtov, 1957; W. B r o c k e r, 1959; V.G. Goloskokov, 1962 ) in cooperare cu Franta, au elaborat o lucrare de cercetare cu rezultate spectaculoase in dezvoltarea familiilor de albine folosind acest mineral. Iar astfel vom ajunge la o apicultura intensiva in care nu numarul de stupi conteaza ci cantitatea de miere per stup, adica randamentul.

Experimentele facute pe diverse doze de cobalt de la 1 mg per litru de sirop. Odata cu cresterea concentratiei de oligoelemente din sirop de zahar, numarul de puiet a crescut in familii. La o doza de 4 mg de cobalt per 1 litru de sirop de zahar, in familiile de albine a crescut cu 29% puietul.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

La folosirea cu cobalt de 2 mg per litru de sirop, a rezultat 34 de kg de miere.

La o doza de 4 mg de cobalt, a rezultat 40,6 kg de miere. Astfel, productivitatea coloniilor fata de martor au crescut cu 30-55%.

Se poate folosi asfel pana la 8 gr de cobalt la 1 litru de sirop, poti testa o astfel de concentratie pentru o singura familie de albine, si sa monitorizezi din scurt rezultatele. Daca observi diferente, poti folosi pentru toata stupina aceasta concentratie de cobalt, pe care o poti pune impreuna cu clorura de mangan si magneziu.

Efectele cobaltului asupra albinei

dezvoltarea albinelor primavara

Cobalt inhiba activitatea unui numar mare de agenti patogeni si creste activitatea unor antibiotice naturale, promoveaza o mai buna asimilare a vitaminelor A, E, C, creste metabolismul proteinelor.

In experimentele facute, s-a constatat ca introducerea de cobalt in hrana a crescut consumul larvelor de albine. Dupa 6 zile, larvele aveau 19 mg, cu 13% mai mult decat greutatea de larve de aceiasi varsta din familiile de control care nu au primit cobalt.

Cum sa folosesti clorura de cobalt 

stimularea familiei de albine cu cobalt

Pe langa cobalt, mai poti folosi clorura de mangan si clorura de magneziu, astfel. Intr-un litru de alcool vei pune 3 grame clorura de cobalt, 6 grame clorura de mangan si 6 grame clorura de magneziu. Vei agita foarte bine aceasta compozitie pana cand se dilueaza foarte bine clorurile si rezulta o solutie.

In loc de alcool mai poti pune si apa insa nu isi pastreaza calitatiile pe termen lung.

Din solutia care rezulta vei pune 1 ml la litru de sirop. Asta inseamna ca aceasta cantitate iti va ajunge pentru 1000 de litri de sirop.

Cand manipulezi clorurile este bine sa folosesti manusi de protectie cat si masca, pentru a nu te intoxica.

Ca si precautie, este bine sa folosesti aceasta solutie timp de 2 saptamani, ulterior este posibil ca familiile de albine sa iti roiasca.

Eu folosesc aceasta reteta primavara si toamna pentru stimularea familiilor de albine, cat si pentru o durata mai mare de viata, asta deoarece cobaltul are proprietati de protectie asupra imunitatii.  

In final

Folosirea cloruri de cobalt cat si de mangan si magneziu ajuta albinele sa se dezvolte extrem de bine, insa asta inseamna si o uzura destul de mare asupra matcilor care sunt nevoite sa ponteze foarte mult. Iar astfel vom fi nevoiti sa le schimbam mult mai des decat inainte, poate chiar anual daca este nevoie.

 

Cu drag, 

Iosif!

 

>
%d bloggers like this: