12 Medicamente Pentru albine

12 Medicamente pentru albine – Este foarte important sa cunosti toate aceste  medicamente si tratamente, care iti vor proteja albinutele de bolii care le pot cauza moartea. Insa si mai important este sa previ imbolnavirea prin combaterea daunatorilor albinelor, substante dezinfectate si modul lor de folosire.

In acest articol vreau sa vorbesc despre toate medicamentele cele mai importante pe care ar trebui sa le cunosti si sa le folosesti, pentru o sanatate cat mai buna a stupinei.  Mentionez ca nu toate aceste produse sunt aprobate in Romania si ca eficienta lor depinde de mai multi factori:

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

 • Respectarea dozajelor si modul de administrare;
 • Conditii externe de mediu;
 • Rezistenta biologica a familiilor de albine;
 • Si nu in ultimul rand, gradul de infestare;

Medicamente Antivarroa – Acaricide

1. Varachet / Varachet Forte

12 medicamente pentru albine

Este un medicament folosit in combaterea varrozei, aprobat si folosit in Romania de mai multa vreme, avand ca substanta activa amitraz-ul.

Se administreaza mai multe tratamente familiilor de albine, pe tot parcursul sezonului activ. Cele mai eficiente tratamente se fac toamna cand in stup nu mai exista puiet capacit. O schema de tratare clasica este urmatoarea:

 • Un prim tratament primavara cand albinele isi incep activitatea
 • Un al doilea tratament la 10 zile dupa primul
 • Un al trailea tratament, dupa extragerea mierii de salcam
 • Un al patrulea tratament, in luna august dupa extragerea mierii de floarea soarelui
 • Toamna se mai fac trei tratamente in septembrie si octombrie, cu 7-10 zile intervale intre ele, din care ultimul si cel mai important in lipsa puietului capacit.

Mod de administrare si dozaj

Se folosesc 2 picaturi de substanta activa/corp multietajat, 3 picaturi/ corp Dadant, 4 picaturi / corp orizontal. Dozajul se refera la volumul delimitat de diafragma intr-un stup.

Se impregneaza benzile (in prealabil ondulate) cu substanta activa corespunzatoare volumului si asezate pe mici gratare de sarma se introduc aprinse in stup. Iar urdinisul se tine inchis timp de 15-20 de minute.

Conditii de indeplinit, temperatura mediului trebuie sa fie de minim 12 grade Celsius, arderea completa si fara flacara a suportului, etansarea perfecta a stupului, masuri de precautie sporite pentru apicultor deoarece inhalarea produsului este nociva.

Observatii! In ultimi ani eficacitatea Varachetului a scazut in unele cazuri. Mult mai indicat este folosirea medicamentului Varachet Forte, care este o formula imbunatatia, adica s-a adaugat o noua substanta astfel incat tratamentul sa fie mult mai eficient. O eficacitate marita a Varachetului se constata cand tratamentul este urmat de folosirea Mavrirolului.

2. Mavrirol, Banda Impregnata

12 medicamente pentru albine

Mavrirol este un medicament aprobat in Romania. Acest medicament este comercializat sub forma de benzi textile impregnate cu substanta activa. Banda se taie in bucati de 25 cm care se introduc cate oua pentru familiile puternice si cate una pentru roi sau familii slabe.

Substanta activa actioneaza prin contact direct cu toate categoriile de indivizi din familia de albine. Benzile se aseaza deasupra ramelor transversale, iar dupa 7-8 zile se suspenda vertical intre ramele 3-4 si 7-8. Primavara se mentin in stup timp de 45 de zile, iar dupa ultimul tratament cu Varachet din toamna sunt lasate toata iarna.

Observati! Instalarea benzilor cu substanta activa se face cand albinele nu sunt stranse in ghem, iar benzile cazute pe fundul stupului se vor scoate pentru a nu fi uitate acolo.

3. Apistan, Banda Impregnata

12 medicamente pentru albine

Apistan este un medicament aprobat in Romania si produs de firma Sandoz. Forma de prezentare este in fasi impregnate cu fluvalinat, care actioneaza prin contact direct. Se face un singur tratament prin introducerea fasiilor in stup si mentinerea acestora acolo timp de 5-6 saptamani, in orice perioada a anului.

Nu are alte restrictii de utilizare, totusi in perioadele de cules nu este recomanda folosirea, datorita rezidurilor care raman in miere. Dupa o folosire indelungata si mai ales necorespunzatoare se poate instala o anumita rezistenta a varroa la tratamente.

4. Apitol, Solutie

Apitol este un produs al firmei Ciba si are ca substanta activa cymazol. Preparatul se prezinta sub forma de solutie apoasa cu 350 mg substanta activa. Modul de administrare este prin picurare si se aplica 2 tratamente in toamna la interval de 7 zile. Temperatura mediului trebuie sa fie de minim 10 grade Celsius, iar in timpul tratamentului nu se da hrana albinelor. Familia de alibine nu trebuie sa aiba puiet.

5. Bayvarol, Banda Impregnata

12 medicamente pentru albine

Bayvarolul este un produs al firmei Bayer avand ca substanta activa fumethrin. Prezentarea comerciala este sub forma de 4 benzi impregnate, substanta activa trecand spre albine prin contact direct. Practic aceste benzi se atarna intre rame o singura data pe an, timp de 5-6 saptamani. Se poate folosi tot anul, cand nu este cules.

6. Api – Life – Var

Este un produs Bayer, format dintr-un amestec de uleiuri volatile ce impregneaza niste placi de evaporare. Se face un tratament in toamna introducand placile in stup pe o perioada de 5-6 saptamani. Temperatura exterioara a mediului trebuie sa depaseasca 12 grade Celsius pe toata perioada tratamentului. Alte conditii deosebite nu sunt specificate.

In Romania acest medicament este folosit pe scara larga in stupinele care produc miere bio. Firmele care certifica aceste stupine bio il recomanda sau chiar il impun. Componentele principale a medicamentului sunt Timolul 70%, ulei de eucalipt, mentol si camfor.

7. Perizin, Solutie

12 medicamente pentru albine

Este un produs Bayer, folosind ca substanta activa cumafos. Prezentarea este in flacoane de solutie apoasa cu 64 mg substanta activa. Se fac doua tratamente in toamna la intervale de 4-7 zile. Modul de administrare este prin picurare, la o temperatura de peste 5 grade C si in absenta puietului.

8. Folbex, Benzi Fumigene

Folbex este produs de forma CIBA sia re ca substanta activa brompropylat, impregnat in benzi. Se fac 4 tratamente in toamna la 4-7 zile diferenta intre tratamente. Administrarea se face seara cand temperatura mediului este peste 8 grade Celsius. Familia de albine nu trebuie sa aiba puiet, iar urdinisul se tine inchis 30 de minute.

8. Timol, Pudra

Timolul este folosit in medicina veterinara. In apicultura are un efect bun in combaterea varroa si se foloseste atat in stare pura cat si in amestec cu zahar pudra. Fiecare interval dintre faguri se pudreaza cu 0,5 grame de timol sau 1 gram timol amestecat cu zahar.

Se fac 3 tratamente la 2 zile intervale cand temperatura depaseste 10 grade Celsius, seara, inchizand si urdinisul pana dimineata. Albinele vor elimina singure substanta. Inainte de cules si in timpul culesului nu se fac tratamente.

9. Acid Formic – Concentrat 60%

12 medicamente pentru albine

Acidul formic concentrat 60% se foloseste atat in Romania cat si in tarile din UE. Practic se imbiba de catre apicultor o placuta de carton, un burete sau se poate administra cu un evaporator doza fiind de 2 ml/rama sau 20ml/corp. Suportul impregnat se aseaza pe fundul stupului, sub gratar de sarma (se evita contactul direct cu albinele).

Asezarea pe fundul stupului mai are avantajul ca se evita pierderea matci. Se aplica 3-4 tratamente la intervale de 4-7 zile, cand temperatura exterioara este de 12-25 grade Celsius. Introducerea se face seara si se lasa suportul cu acid formic 24 de ore in stup, perioada optima fiind dupa ridicarea corpului cu miere (in toamna).

Tratamentele se fac si in prezenta puietului, indiferent daca este capacit sau nu.

10. Acid Lactic – Concentratie 15%

Acidul lactic se foloseste in apicultura diluat 15%. In toamna, cand nu mai exista puiet in familia de albine, fiecare fagure se stropeste cu 5 ml de solutie. Se fac 2-3 tratamente cand temperatura exterioara depaseste 6 grade Celsius.

Medicamente Anti-Nosemoza

11. Protofil – Sirop

12 medicamente pentru albine

Este un produs romanesc avand la baza extracte din ingrediente naturale. Contine principii active ca vitamine, minerale care stimuleaza secretia enzimatica digestiva a albinelor. Se administreaza in sirop de zahar sau paste in urmatoarele cantitati:

 • In sirop: 17 ml/litru sirop
 • In paste 34 ml/kg de pasta

Se administreaza de cate ori este nevoie cu o singura conditie, cantitatea totala administrata unei familii sa nu depaseasca 80 ml/an.

12. Fumidil B – Pudra

12 medicamente pentru albine

Fumidil B contine ca principiu activ antibioticul fumaginilina. Se administreaza amestecat in sirop in urmatoarele cantitati: la o colonie mare 25 g/l sirop, la una medie 18g/750 ml sirop, iar la roi 18g/0,500 ml de sirop.

Se administreaza in hrana albinelor cantitatea de sirop medicamentos in mai multe reprize sau prin stropirea peretilor si ramelor stupului, iar cantitatea ramasa in hranitor spre consum.

Antibiotice de uz apicol

Atentie! Folosirea antibioticelor in tratamentele familiilor de albine este interzisa! Nu se vor folosi decat in cazuri exceptionale, stiind faptul ca impurifica produsele albinelor. Si odata folosite, trebuie sa treaca cel putin 5 ani pentru a scapa de efectul lor.

Locamicin – Pudra

Este un medicament produs in Romania, folosit in tratamentul locii americane sau europene. Substanta este oxitetraciclina. La 1 kg de zahar pudra se amesteca 2,5 g oxitetraciclina si se obtine produsul final. Familiile de albine afectate de loca se pudreaza cu 80-100 grame de Locamicin.

Tratamentul se repeta de 3 ori la intervale de 3 zile si inca de 2 ori la intervale de 5-7 zile. Concomitent cu primele 3 tratamente se fac si 3 administrari de catre 250 ml de sirop preparat de 1 kg Locamicin la 1 litru de apa.

Oxitetraciclina

Se foloseste in tratamentul locii americane si europene. O cantitate de 0,5 – 0,75 gr de substanta pudra se amesteca de catre apicultor cu 1 litru de sirop. In functie de puterea familie si de gravitatea bolii se aplica 4-5 administrati, catre 250-500 ml, la interval de 4-5 zile.

Alte Antibiotice

In apicultura se mai folosesc si alte antibiotice cum sunt Teramicina, Streptomicina, Sulfatiazol, Eritromicina etc. Unele dintre ele au devenit total interzise spre folosinta, altele se folosesc numai in cazuri exceptionale.

Substante Dezinfectante

Soda Caustica – Lesie

12 medicamente pentru albine

Soda caustica se foloseste in dezinfectarea echipamentelor apicole din lemn. Pentru a obtine o solutie dezinfectanta se combina apa si soda caustica pura in proportie de 4/100 (adica 4 parti soda caustica si 100 parti apa).

Prepararea lesiei trebuie facuta cu atentie pentru ca reprezinta un risc mare de accidentare al apicultorului. Daca lesia obtinuta nu se foloseste in momentul prepararii se incalzeste ulterior pentru a potenta efectul dezinfectant. Dupa ce lesia se aplica pe stupi acestia se vor clati in mai multe ape.

Soda Calcinata – Solutie

Soda calcinata este un alt produs folosit in dezinfectarea echipamentului apicol din lemn, mai putin periculos pentru apicultor. Are un efect dezinfectant foarte bun daca se prepara o solutie cu concentratie de 5-6% (6 parti soda calcinata la 100 pariti apa). Se aplica fierbinte pe stupi, operatiunea urmata de o clatire puternica cu apa.

Acid Acetic Tehnic -Lichid

Acidul acetic tehnic este folosit la dezinfectarea fagurilor. Fagurii se depoziteaza in corpuri de stup asezati in stive si bine etansati. Se aseaza la fundul stive, intr-o tava, cantitatea de 2 ml acid acetic tehnic concentratia fiind de 60-95% la litru de volum.

Alte Dezinfectante

In apicultura se mai folosesc substante dezinfectante cum sunt cloramina, apa oxigenata, alcool 96, batoane de sulf etc. Folosind in concentratiile recomandate sunt eficiente in dezinfectarea diferitelor echipamente.

 

In concluzie, trebuie sa cunosti destul de bine aceste medicamente si sa le variezi in fiecare an. Daca de exemplu intr-un ai ai folosit doar varachet forte, in urmatorul an iti recomand sa foloseste alt medicament, sau chiar sa le combini intre ele, astfel incat sa fie cat mai eficiente in a preveni bolile.

Ps: te rog sa imi lasi un comentariu mai jos sa imi spui cum ti s-a parut articolul; iar daca ai sau intrebari, iti voi raspunde cu mare drag.

 

  • Principalele tratamente sunt:
   1. Varachet pentru combaterea varrozei, avand ca substanta activa amitraz-ul.
   2. Protofil pentru combaterea nosemozei, fiind compus din plante medicinale.
   3. Mavrirol este ultimul tratament pe care trebuie sa il faci toamna pentru combaterea varrozei.

   Atentie! Varroza este asemanatoare unei capuse care “suge” din albinele infectate, si ii slabeste foarte mult sistemul imunitar. Si trebuie sa scapi cat mai repede de paduchii care stau pe albine.

 • Cu drag!A mai fost actualizat de cand l-am scris prima oara, asa ca daca mai ai si tu completari de vreun fel sau altul… sunt binevenite! 🙂

 • Articolele publicate de dumneavoastra sunt foarte interesante si consider ca sunt utile tuturor apicultorilor nu doar celor incepatori.

 • >