fbpx
stupul MER cu pivinita

Cel mai bun stup care exista

Un share te rog...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0
MER-ul este unul dintre cele mai bune modele de stup care exista, cu numeroase avantaje pe care le vei descoperi astazi.
Insa pentru a putea folosi aceast model de stup ai nevoie de o tehnologie noua, o mentalitate flexibila care sa accepte noile metode de productie a mierii.
Tinand cont de faptul ca mediul este intr-o schimbare permanenta, daca nu tinem pasul cu aceasta schimbare si nu ne adaptam folosind noi metode si noi tehnologi de productie a mierii, vom ramane in urma. 
Stupul MER
stupul MER
Adica Multi Etajat Redus, este un model de stup care foloseste rame 1/2 (rama pe jumatate), cuibul si corpurile sunt toate 1/2, in acest fel iti va usura foarte mult munca deoarece vei folosi un singur tip de rama pentru toata stupina, si un singur corp.
O alta caracteristica importanta la stupul MER, este ca are fundul detasabil sub forma de „pivnita”.
Fundul cu „pivnita” la MER
In urma unor cercetari efectuate de catre anumite organizatii din Germania, s-a ajuns la concluzia ca distanta dintre leatul inferior al ramelor din cuib si sita de pe fund, sa fie la o distanta de cel putin 11 cm.
In aceasta distanta de 11 centimentri, sub rame, sunt niste curenti de aer, care au un efect asupra cuibului.
In urma cercetarilor s-a concluzionat ca temperatura cuibului se mentine constanta, si acest lucru influenteaza dezvoltarea puietului in cuib, fiind un factor determinant in dezvoltarea acarienilor varroa.
De asemenea s-a observat ca daca distanta dintre rame si fund este de cel putin 11 cm, puietul eclozeaza mai repede cu o zi decat ecloza la lotul martor fara fund pivnita, iar in acest fel, o treime dintre acarienii varroa nu au timp sa ajunga la maturitate, fiind eliminati siincapabili sa se reproduca.
Pe langa acest aspect, a mai fost observat, prin acest studiu, ca distanta dintre rame si cuib, cu cat scade, cu atat se intarzie eclozarea puietului, astfel varroa avand posibilitatea sa se multiplice mult mai usor si mai repede.
Folosind fundul pivnita poti elimina pe cale naturala pana la 30% din acarienii varroa.
Alte avantaje ale stupului MER
stupul MER
Pe langa cele enumerate mai sus, mai sunt multe alte avantaje pe care m-am gandit sa ti le prezint.
  • La igienizarea de primavara, la stupul MER doar schimbi fundul cu unul curat si ai facut igienizarea stupului, foarte usor si simplu, fara sa trasvazezi toate ramele cu albine in alta lada noua, sa racesti cuibul si sa creezi aglomeratie la urdinis.
  • Vei putea sa vinzi mierea la un pret mai crescut, pentru ca va fi usor cu ramele 1/2 sa faci mai multe sortimente de miere.
  • In momentul in care vrei sa faci un roi, ei o magazie, ii pui o matca un fund si ai format roiul.
  • La stupul MER, folosesti doar magazi si nu rame, ca la stupul dadant, iar aici este un alt secret al eficienteti acestui model de stup.
  • Plus multe alte avantaje…
Imi place foarte mult acest model pentru ca pot lucra la un nivel industrial, care sa imi usureze foarte mult munca in stupina.
Anul acesta intentionez sa trec cu toata stupina pe acest model si sa imi usurez munca si timpul.
In concluzie
Daca consideri ca stupul MER, merita o sansa in stupina ta, il poti testa anul urmator si sa tragi singur proprile concluzii. Pentru ca pana nu vei avea unul in stupina sa lucrezi cu el, e greu sa iti dai seama de eficienta lui.
Un share te rog...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

  • >