15 Intrebari Ale Apicultorilor

Foarte multi oamenii se apuca de apicultura dupa ce ies la pensie, spunand ca au avrut intodeauna sa practice apicultura, dar nu au avut timp. Nu doresc sa te simti discriminat, insat este mult prea tarziu. Cunosc persoane care sau apucat de apicultura dupa ce au iesit la pensie, si se descurca destul de bine, insa sunt mai rigizi, invata mai greu anumite tehnici moderne de apicultura, nu mai au dexteritatea ca unui tanar. Dar nici nu vreau sa descurajez pe nimeni, chiar daca este la o varsta inaintata, din contra vreau sa te ajut si sa imi raspunzi la 7 intrebari.

Sunt atat de multe de invatat incat practic ai nevoie de o viata intreaga, iar treptat iti folosesti experienta acumulata plus cunostintele noi ca sa devi un adevarat apicultor. Insa nu uita un lucru, intodeauna trebuie sa fi la curent cu noile tehnologi apicole, si mereu testeaza pana cand obti rezultatele pe care ti le doresti.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Nu merge intr-o directie pe care o simti ca nu iti apartine, ca esti nesigur de rezultate. Intodeauna alege drumul care ti se pare tie mai simplu si usor de parcurs, astfel incat atunci cand vei trage linie sa vezi rezultatele munci tale.

Nu te mai tin din drum, si iti ofer mai jos intrebarile frecvente pe care orice apicultor incepator si le pune.

15 Intrebari esentiale in apicultura

15 intrebari ale apicultorilor

1. Cat costa un stup cu o familie de albine in el?

Un stup cu o familie de albine, costa intre 200 si 500 de roni. Trebuie sa fi insa atent la tipul de albine pe care il cumperi si la starea lor de sanatate. In mod normal cand iti cumperi prima familie iti recomand sa mergi la un prieten, sau cunoscut. Astfel incat sa eviti anumite probleme, cum ar fi instinctul de roire mare, si toata vara sa alergi prin copaci dupa roi.

Chiar imi povestea un prieten, ca in vara asta i-au roit 4 stupi, iar din roi prinsi, i-au roit iar. Acest lucru inseamna ca albinele lui au instinct mare de roire, si nimeni nu isi doreste asta.

Orice apicultor isi doreste familii puternice fara instict de roire. Se poate controla acest insctict prin mai multii factori, insa nu vorbim acum.

2. Ce tip de stup este cel mai bun?

In Romania cel mai raspandit tip de stup, este cel numit stup vertical cu rama “dadant” (437*162mm), care insa este foarte mare, asa ca fiti atenti la cei care va spun ca acest tip de stup este cel mai bun.

In alte tari ale lumii, si mai ales in SUA se utilizeaza stupul multietajat, deoarece usureaza mult munca apicultorului, in acest caz se lucreaza cu corpul stupului nu cu rama.

Stupul multietajat este conceput dupa stupul Langstroth si Rooth, dar  a fist imbunatatit si adaptat la conditiile climatice din Romania. Volumul stupului poate fi marit oricat in functie de nevoie prin suprapunerea de noi corpuri. Acest stup este adaptat folosirii celor mai noi metode de crestere si exploatare a familiilor de albine. Stupul este format din trei corpuri cu dimensiuni identice care se suprapun fiecare avand cate 10 rame.

15 intrebari ale apicultorilor

Parintile componente ale acestui tip de stup sunt:

  • Fundul stupului
  • Trei corpuri
  • Rama hranitor cu hranitorul interior
  • Rama de ventilatie
  • Podisorul despartitor
  • Podisorul propriu-zis
  • Capacul telescopic
  • Tijele de fixare
  • Blocul de urdinis
  • Inchizatorul de urdinis.

Dimenisunile exterioare ale corpului sunt de 490x420x245 mm, grosimea peretilor este de 20mm. Pereti laterali sunt strapunsi pe toata inaltimea de un orificiu cu diametrul de 10 mm prin care gliseaza tija de fixare a corpurilor in timpul transportului.

Acest tip de stup se foloseste foarte mult si in Romania, pentru ca ofera o mobilitate mult mai mare, este mai usor de transportat. Deci poti incepe sa iti achizitionezi un cutia pe 10 rame plus o magazie.

3. Din ce se construieste un stup?

Un stup se construieste din lemn de brad iar capacul trebuie sa fie din inox sau din tabla zincada, pentru a rezista la intemperi. Mai noi se gasesc stupi si de poliestiren extrudat, iar singurul avantaj este ca sunt foarte usori.

Chiar daca pe internet veti intalni diverse articole despre faptul ca albinele consuma hrana mai putin decat in stupul de lemn, deoarece are caldura mai mare si nu consuma atat de multa energie in asi face caldura. Eu am testat acest tip de stup si sincer sa fiu nu am observat nici o diferenta, insa poti testa sa te convingi singur.

4. Am nevoie de o gradina mare in care sa tin stupii?

Nu este nevoie sa ai o gradina mare, mai ales daca esti la inceput si ai 2-3 stupi. Insa daca locuiesti in mediul rural si ai o gradina mare, atunci esti norocos, deoarece ai spatiu suficient sa iti dezvolti o stupina mare cu timpul. Iar daca stai la oras, stupi pot fi aplansati chiar si pe acoperisul blocului, asta daca nu ii deranjeaza pe vecini tai.

Locul cel mai bun este intr-o curte la tara, sau la oras feriti de zgomot, sau alte surse fonice poluante.

5. Trebuie ca urdinisurile sa fie indreptate intr-o singura directie?

Intrarea in stup trebuie sa fie indreptata fie spre sud, sud-est sau sud-vest, la nivelul pamantului. Trebuie sa fi atent ca intrarea sa nu fie indreptata spre o poteca sau un drum, deoarece oamenii aflati in trecere ar putea fi intepati.

6.Vor avea albinele vreo influenta asupra plantelor pe care le cultiv?

Da, albinele vor poleniza plantele pe care le-ai cultivat in gradina, asigurandu-ti in acest fel o recolta mult mai bogata. In alte tari, apicultorii sunt platiti pentru a veni cu stupina pe recolta lor, astfel incat sa faca polenizarea iar proctia sa fie maxima.

7. Imi vor deranja albinele vecini?

Exista mari sanse. Astfel este necesar sa te asiguri ca amplasezi stupii in asa fel incat albinele sa nu zboare direct in gradina vecinului. Iar daca gradina vecinului este foarte aproape de locul unde sunt aplasati stupii, trebuie sa pui niste obiecte, scanduri, coceni astfel incat albinele sa ocoleasca cumva curtea vecinului. Trebuie sa fi si mai precaut mai ales daca vecinul tau are si animale.

8.Cum pot invata mai multe despre apicultura?

Cea mai buna metoda este sa citesti acest blog dedicat apicultorilor incepatori si nu numai, si sa urmezi cursul de apicultura pe care il vom lansa in timpul cel mai scurt. Exista si foarte multe carti despre apicultura, insa dupa ce le citesti te vei simti blocat pentru ca nu iti va fi foarte clar cum sa pornesti aceasta afacere, din aceasta cauza noi vom oferi multe exemple practice si suport.

9.De ce echipamente am nevoie pentru inceput?

lectii apicultura
Echipamente Pentru Apicultura

Pe langa costumul special pe care trebuie sa il purtati obligatoriu, mai aveti nevoie de:

  • Un afumator
  • Dalta apicola
  • Cleste apicol
  • Cutit de descapacit
  • Ridicatorul de rame
  • Perie apicola
  • Scaun apicol
  • Lada de lucru
  • suport de rame
  • Centrifuga si o sita pentru strecurarea mierii.

Mai multe detalii despre echipamente apicole, poti gasi chiar aici: echipamente pentru apicultura

10. Ma vor intepa albinele?

Nu te poti numi apicultor pana cand nu vei fi intepat. Daca te porti calm cu albinele, nu fluturi din maini si brate cand esti in jurul lor, nu umbli in stup cand este vreme ploioasa sau se aproapie o furtuna. Cand albinele au cules, sunt linistite si poti umbla fara nici o problema. Sunt mai agitate cand nu au cules si stau toate in stup.

Insa daca respecti aceste reguli ai sanse destul de mici sa fi intepat de albine. Desi veninul de albine are proprietati curative. Totusi, exista oameni care sunt alergici la albine si pot face soc anafilactic. De aceea este vine sa stiti daca aveti sau nu alergie la albine inainte de a te apuca de apicultura.

11. Este necesar sa aloc mult timp pentru a avea grija de albine?

Pe timpul verii este necesar sa te uiti in stup o data pe saptamana. Pe timp de iarna poti sa te uiti odata pe luna daca au suficienta hrana, desi acest lucru nu este neaparat necesar. Totusi daca esti stresat dupa o zi grea de munca, albinele te pot ajuta sa scapi de stres. Cum? Trebuie doar sa stai in apropierea stupului si sa privesti albinele la lucru, are un efect terapeutic de-a dreptul extraordinar.

12.Cum se ia mierea din stup si se pune apoi in borcane?

In primul rand se scutura albinele de pe rama, cu ajutorul periei apicole. Iar cel mai comod este cu ajutorul unei suflante de aer. Apoi se ia rama, se decapaceste si apoi se introduce in storcator (centrifuga). Dupa ce mierea este stoarsa se strecoara, si se pune in borcane.

13.In afara de miere mai exista si alte produse apicole?

Da, ceara de albine este utilizata pentru a produce lumanari si in industria cosmetica. Propolisul si laptisorul de matca este utilizat pentru proprietatile lor terapeuitice, daca vrei sa citesti mai multe detalii despre toate produsele apicole, intra aici: 7 produse apicole din care sa faci bani

14.Sufera albinele de multe boli?

Albinele la fel ca orice alta creatura de pe pamant sufera si ea de diverse boli. Pentru a le feri de boli trebuie sa te asiguri ca interiorul stupului este curat, si administrarea la timp a tratamentelor apicole. Pentru detalii, intra aici: 12 medicamentr pentru albine

15. Care tip de albina este cea mai buna?

despre albine si cresterea lor

Pentru regiunea noastra cea mai buna este Apis Melifera Carpatica, insa in Romania sau raspandit foarte multe rase, buckfast, carnica, linguistica, caucaziana.etc Cel mai bine este sa testezi, si sa vezi ce rasa ti se potriveste cel mai bine.

In concluzie, sper ca te-am ajutat sa iti clarifici anumite dubi pe care le aveai in prinviinta apiculturi, prin aceste 15 intrebari simple pe care uni incepatori chiar si le pun si nu pornesc afacerea cu albine pentru ca sunt intr-un blocaj, si au nevoie sa clarifice aceaste intrebari pentru a putea trece la nivelul urmator.

Ps: lasa un raspuns mai jos, care sunt intrebarile care te macina si nu te lasa sa pornesti acum afacerea din apicutura?

>