Cu siguranta majoritatea apicultorilor doresc sa valorizeze fiecare produs pe care albinele il produc, pentru a scoate profit. Indiferent de anul apicol, stuparul trebuie sa fie pregatit sa scoata la vanzare cel putin 7 produse pe care sa le scoata la vanzare. In cele ce urmeaza o discutam pe larg despre produsele pe care stupul le ofera, si cum le putem exploata, pentru un profit cat mai mare.
In apicultura veniturile pe familia de albine sunt foarte variate de la un an la altul, acestea depinzand de o multitudine de factori de productie si valorificarea, dar cei mai importanti sunt:
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
- Conditiile climatice si de vegetatie
- Biologia plantei
- Practicarea stuparitului pastoral
- Distantele parcurse si incarcatura de stupi pe ha
- Pregatirea familiilor de albine pentru valorificarea culesurilor
- Posibilitatile tehnice ale fiecarui apicultor
- Preturile de vanzare
- Piata globala
Intr-un an apicol, mediu productiv, se poate estima in medie o productie de circa 25 kg miere pe familia de albine, apicultorul calculand pretul pentru fiecare sortiment de miere in functie de pretul pietii, si modalitatea de valorificare, engross sau en detail.
Costul Unitar si Profitabilitatea in Apicultura
Analizand cele aratate mai sus se constanta ca profitul vine din acordarea unei atentii sporite celor doi indicii de baza: pretul de vanzare si cheltuelile de productie.
Profitul dobandit din vanzarea unui articol depinde numai de diferenta dintre pretul unitar de vanzare si cheltuielile de productie. Cu cat acesta diferenta este mai mare cu atat profitul realizat este mai mare. Tehnicile de minimizare a costului de productie sunt diverse si depind de marimea afacerii.
Costul unitar de productie se obtine prin impartirea tuturor costurilor de productie la numarul de unitati produse.
Ca urmare, sa observam urmatorul exemplu: un apicultor care detine 100 familii de albine si care produce in medie 25 kg de miere pe stup, va obtine o cantitate de 2400kg miere. Daca, de exemplu acest apicultor produce aceasta cantitate de miere cu cheltuieli de 10000 lei (100 lei/stup), incluzand si munca depusa, in aceasta situatie costul unitar va fi de 4 lei/kg miere (10000/2500). Un cost unitar minim inseamna un profit maxim.
Acest cost poate fi minimizat prin unul din urmatoarele trei moduri:
- Maximizarea productiei de miere.
- Reducerea costurilor totale de productie.
- Sau ambele modalitati pentru a micsora la maximum costul unitar de productie.
7 Produse Apicole
1. Ceara da albine, este un produs deosebit de important, ce serveste la producerea fagurilor artificiali si ca materie prima in peste 40 de industrii, dintre care amintim: electrotehnica, radiotehnica, aviatiei, textila, pielarie, optica, farmaceutica..etc
Sa retinem faptul ca pentru a produce 1 kg de ceara este nevoie de 3,5 kg de miere.
Ceara, o putem extrage din fagurii vechi ce urmeaza sa fie scosi din uz, din ceara rezultata in urma descapacelii, din fagurii crescuti in afara ramelor. Pentru aceasta se folosesc: topitorul solar, topitorul cu aburi sau topitorul electric.
Ceara obtinuta de la topitoare, se fiecare intr-o cantitate de apa de 2 ori mai mare decat cantitatea de ceara, astfel incat aceasta din urma sa nu se degradeze. Ceara nu fierbe decat pana cand se topeste. Continutul care rezulta prin fierbere se toarna intr-un vas si se lasa la racit. Rezidurile care se vor aduna la fund, se indeparteaza. Procesul se repeta de inca 2 ori pentru a se elimina cat mai bine impuritatile.
In functie de calitate, ceara se imparte in:
- Calitate superioara care are culoare alba;
- Calitatea I-a de culoare alb-galbuie pana la galben;
- Calitatea II-a de culoare galbena pana la brun inchis sau chiar cenusie inchis.
Ceara se poate folosi la obtinerea fagurilor artificiali sau in industria farmaceutica si cosmetica. Iar daca avem multa ceara o putem vinde pe internet la un pret de 30 lei pe kg, sau putem schimba ceara pe faguri de albine.
2. Polenul, prin valorificarea sa compozitionala, reprezinta unul dintre cele mai importante produse apicole, fiind mult apreciat pentru insusirile sale terapeutice, fapt pentru care revine tot mai mult in atentia nutritionistilor, medicilor si chiar a masei largi de consumatori.
Polenul este recoltat de catre albine de pe anterele florilor, introdus in cavitatea bucala unde este amestecat cu saliva si mici cantitati de nectar si apoi depus in “cosuletele” picioruselor posterioare sub forma de grauncioare. Este folosit de catre albine ca principal aliment proteic pentru puiet prin transoformarea lui in pastura.
Pentru a creste 1 kg de albine este nevoie de 1,5 kg de polen.
Compozitia polenului:
- 12-20% apa;
- 7-30% substante proteice sub forma de: acizi aminici: histidina, leucina, lizina, triptofan, valina. etc
- Glucide;
- Vitamine: B1, B2, PP, C.
Recoltarea polenului se realizeaza cu ajutorul colectoarelor de polen care se fixeaza la urdinis. Albinele sunt obligate obligate sa treaca prin orificiile colectorului si prin frecarea polenului se sctura printr-un gratar pe o tavita. Colectoarele se tin la urdinis incepand cu ora 11 iar in timpul culesului intens se scot.
Polenul astfel recoltat se intinde pe hartie in straturi foarte subtiri si se tine la umbra pentru a se usca, ca alternativa se poate folosi uscatorul de polen.
3. Veninul, se foloseste din cele mai vechi timpuri pentru trata poliartrita, sciatici, bolii reumatice cat si hipertensiunea arteriala. Datorita proprietarilor sale se folosesc si azi in medicina moderna.
Veninul este secretat de glanda cu venin a albinei lucratoare. Recoltarea sa se face cu greutate, 15 mg pe familie intr-un interval de 15 zile, motiv pentru care este o practica rar intalnita printre apicultori.
Extragerea veninului se realizeaza prin diverse metode de excitare a albinelor cum ar fi:
- Presiunea mecanica;
- Incalzirea cu aer cald;
- Pulverizarea cu vapori de eter;
- Folosirea curentului electric.
4. Laptisorul de matca, prezinta insusiri asemanatoare polenului, dand bune rezultate in afectiuni cadiovasculare, stimuleaza, hematopeza, fiind folosit cu bune rezultate si in industria cosmetica.
Laptisoul este preparat de albinele tinere cu ajutorul secretiilor glandulare si este folosit pentru hranirea larvelor din botcile viitoarelor matci. Are un miros caracteristic, o consistenta vascoasa, gust astringent.
Continutul laptisorului de matca este:
- 65,5% apa
- 12,3% proteina
- 6,5% grasimi
- 12,5% zahar invertit
- 2,4% alte substante printre care si vitaminele B1 si B2.
Laptisorul de matca are efecte tonifiante si revitalizante si se recomanda in tratarea diferitelor afectiuni, precum si in cosmetica.
5. Pastura, Este polenul transformat in pasta (plastifiat) din secretiile glandulare ale albinelor, si este extras din celulele fagurilor vechi dupa extragerea mierii.
Datorita actiunii secretiilor glandulare ale albinelor, pastura are insusiri superioare polenului proaspat.
Extragerea pasturii din faguri se face cu un bat de chibrit ascutit dupa ce fagurii au fost sectionati astfel incat sa fie expus continutul celulelor.
6. Apilarnilul, se obtine din larvele trantorilor in varsta de 7 zile, si din continutul celulelor de trantor si se foloseste la realizarea de preparate cu rol terapeutic.
Recoltarea apilarnilului se face cu o spatula de lemn, sau cu aparate specializate.
Stupii din care se doreste recoltarea apilarnilului trebuie sa se bucure de ingrijire speciala:
- Ridicarea temperaturii in stup prin restrangerea cuibului, reducerea urdinisului si inchiderea ventilatiei.
- Administrarea de hrana energetica si proteica, incepand cu luna aprilie pana la inceputul culesului de productie.
7. Mierea, este produsul care ocupa primul loc in lista produselor recoltate de la albine. In functie de sursa din care ea este obtinuta o putem imparti in doua mari categori:
- Miere florala care se obtine din nectarul florilor (o secretie apoasa care se compune din 70-80% apa, zaharoza, fructoza, dextrina, pigmenti, substante aromatice etc)
- Mierea extraflorala sau de mana care este obtinuta dintr-o substanta produsa de glande extraflorale ale plantelor si arborilor sau de unele insecte (afide, lachinide).
Mierea poate avea diferite consistente: fluida, vascoasa si cristalizata.
Cristalizarea mierii este un proces natural care se declanseaza mai devreme sau mai tarziu, in functie de continutul de apa si raportul dintre glucoza si fructoza. Este falsa ideea ca daca mierea a cristalizat inseamna ca nu este naturala. Numai miere de salcam si de mana nu cristalizeaza.
Recoltarea mierii se realizeaza atunci cand s-a “copt” suficient de bine, fapt care determina prin prezenta coroanei de miere capacita in treimea superioara a ramei.
Extractia se va realiza in spatii inchise si de preferinta noaptea, astfel incat sa se evite furtisagul. Extractia trebuie procedata de descapacire, dupa care urmeaza trecerea in centrifuga.
Concluzie
Stupul produce o multime de produse, dintre care cele mai importante sunt cele expuse mai sus, care te vor ajuta sa le vinzi si sa scoti profit.