Chiar daca esti incepator sau avansat, orice apicultor modern trebuie sa detina in stupina lui echipamente de protectie, care insemeaza totalitatea obiectelor necesare pentru echiparea si protectia in timpul lucrurului in stupina. Acestea au un scop dublu, pe de o parte te feresc de intepaturile neplacute, si uneori chiar periculoase. Iar pe de alta parte asigura conditiile igienice, sanitare.
Echipamentul pentru protectia apicultorului insumeaza totalitatea obiectelor necesare pentru echiparea si protectia apicultorului in timpul lucruri in stupina, cum ar fi: masca apicola, halatul, salopeta, sortul si manusile apicole.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Aceste unelte au un rol dublu, pe de o parte te feresc de intepaturile neplacute si in unele cazuri chiar periculoase, iar pe de alta parte asigura conditiile igenice, sanitare.
Echipament pentru protectia apicultorului
Din materialul de protectie al apicultorului fac parte: masca apicola, salopeta, halatul, sortul si manusile apicole.
Masca apicola, protejeaza capul, fata si in special, ochii de intepaturile albinelor. Mastile apicole se realizeaza din materiale diverse, avand totodata si forme diferite. In general se pot deosebi trei tipuri de masti:
- Masca metalica, confectionata din plasa de sarma, avand forma ovala cu marginile intarite intr-o rama de tabla cositorita de care se prinde o panza care protejeaza capul si gatul;
- Masca cu palarie, formata din doua piese separate. Palaria din panza cu bor mare intarita pe margine cu sarma de otel peste care se imbraca un voal in forma de sac, iar in dreptul fetei are un vizor patrat, confectionat dintr-o retea de fire negre, sau par de cal.
- Masca plianta, este formata dintr-un schelet metalic pliabil, acoperit cu o tesatura cu ochiuri de 2.5 mm. In partea superioara masca este confectionata din panza alba avand la mijloc un orificu prevazut cu un elastic, permitand astfel etansarea cu palaria respectiva. In partea inferioara masca are prevazut un sistem de fizare etansare de corpul apicultorului.
Salopeta si halatul apicol, fac parte din echipamentul de protectie si de lucru al apicultorului. Salopeta se confectioneaza dintr-o singura piesa din doc, inchisa la gat, la maini si picioare pentru a nu permite patrunderea albinelor. Halatul se confectioneaza din panza, manecile fiind stranse cu ajutorul unui elastic. Atat salopeta, ca si halatul sunt prevazute cu buzunare si sunt confectionate din materiale de culoare deschisa.
Sortul apicol, se foloseste, in special, la executarea unor anumite lucrari in stupina, avand rolul de protectie a imbracamintii. Se confectioneaza din P.V.C pe suport textil.
Manusile apicole, sunt fabricate din cauciuc subtire sau piele avand cinci degete. In general, apicultorii cu experienta nu folosesc manusi apicole in timp ce lucrea la stupi.
Unelte pentru lucrari in stupina
Utilajul pentru manuirea si ingrijirea familiilor de albine este foarte variat si se compune din obiectele de inventar necesare executarii la un nivel corespunzator a lucrarilor curente din stupina.
Rolul uneltelor apicole este de a usura munca apicultorului si de a-i oferi posibilitatea sa execute ingrijirea familiilor de albine in conformitate cu normele tehnice de deservire. In acest scop sunt folosite: dalta apicola, afumatorul apicol, peria, scaunul apicol, ladita pentru transportat rame, roinita, caruciorul apicol, gratiile de urdinis, custile pentru matci, adapatorul, cantarul de control, dulapul pentru pastrarea fagurilor si altele. O sa descriu mai jos, uneltele apicole care reprezinta o importanta majora.
Dalta apicola STAS, este realizata dintr-o bucata de platbanda de otel cu lungimea de 190 mm si o grosime de 5mm. La unul din capete dalta prezinta o curbura in unghi drept pe o lungime de 20 mm. Latimea daltii variaza de la 25 mm la mijlocul acesteia la 35 mm la ambele capete.
Dalta ROTH, se executa dintr-o bucata de platbanda de otel cu lungimea de 206 mm, latimea la mijloc de 24 mm, iar la ambele capete de 40 mm. La unul din capete, varful este curbat in unghi drept. In mijlocul daltii, la o distanta de 40 mm de curbura se afla un orificu ce serveste la scosul cuielor.
Dalta multipla este o dalta rotunda, are la o extremitate latimea de 35 mm, iar la cealalta extremitate un mic ciocan cu dispozitiv de scos cuie.
Mai exista o serie de alte modele de dalti apicole, care au acelasi rol cu cele de mai sus. Desi in ziua de astazi, majoritatea merg intr-un magazin apicol si pot gasi o mare varietate de delatii apicole, de diverse modele si dimensiuni. Insa este important sa stim si istoria lor, si cum se construiesc.
Scararul sau ridicatorul de rame, este format dintr-o lama de otel zimtata cu varful curbat, fiind folosita la desprinderea si ridicarea ramelor din stup.
Afumatorul apicol, prezinta o gama variata de tipuri si dimensiuni. Indiferent de tipul de afumator, acesta se compune dintr-un recipient in care se arde materialul care produce mult fum (putregai, scoarta de copac, carpe vechi, etc), precum si cu un sistem de foale cu ajutorul carora se pompeaza in partea inferioara a recipientului aer peste materialul fumigand. Fumul rezultat este eliminat printr-un orificu amplasat in partea superioara a afumatorului. In raport cu cantitatea de aer pompat rezulta o cantitate mai mare sau mai mica de fum.
Dintre cele mai raspandite modele de afumatoare apicole din tara noastra, intalnim urmatoarele:
Afumatorul STAS, se compune din corp, capac si foale. Corpul are o forma cilindrica, avand in interior un corp mobil de ardere prevazut in partea inferioara cu un gratar metalic. Capacul rabatabil este conic formand un cos de evacuare a fumului. De capacul afumatorului este montat sistemul de insuflare a aerului (foale), realizat din doua palete asezate in unghi ascutit si acoperite lateral cu imbracaminte din policlorura de vinil. Paletele sunt mentinute departate una de alta cu ajutorul unui arc spiral fixat intre ele. Burduful este actionat manual, prin strangere se alimenteaza afumatorul cu un jet de aer dirijand astfel fumul rezultat prin cos in directia dorita.
Afumatorul apicol cu capac bombat, se compune, dintr-un corp, capac si foale. Capacul este bombat, de unde ii vine si denumirea. Inaltimea capacului este de 167 mm, iar coprul pana la varful conului de evacuare a frumului are o inaltime de 230 mm. In interior are un corp mobil perforat pentru combustibil.
Tin sa mentionez faptul ca in afara afumatoarelor descrise exista inca o gama varianta de tipuri moderne din care amintim:
- A.C.A, model mare si mic;
- Afumatorul pipa sau tigareta;
- Afumatorul mecanic;
- Afumator model american;
- Afumator zinc cu doua capete;
- Afumator inox protectie sarma profesional;
- Afumator zincat protectie sarma mic.
In magazinele apicole intalnim o parte din acest modele, insa indiferent de modelul de afumator il folosesti, sau pe care doresti sa ti-l achizitionezi, trebuie sa sti ca este la fel de bun si eficient.
Materialul fumigen folosit este in raport si de posibilitatile locale existente. Se recomanda folosirea cu succes a putregaiului de lemn si in special de salcie, iasca, coceni de porumb, scoarta de copac, conuri de brad. Toate acestea dau un fum rece si de culoare alba.
ATENTIE! Nu folosi niciodata bucati din poliestiren, plastic sau alte materiale toxice.
Peria apicola, este folosita pentru a indeparta albinele de pe faguri, peretii stupului.etc fiind confectionata din par de cal sau fire de relon de culoare alba cu o lungime de circa 65-67 mm. Manerul este confectionat din lemn sau material plastic. Multi apicultori folosesc cu succes, in locul periei apicole, pana de pasare. Cele mai indicate sunt penele provenite de la aripile de gasca de culoare alba.
Scaun apicol, are forma unui taburet de 40-50 cm, inaltime si este prevazut cu 2-3 compartimente pentru scule si materiale. Are rolul atat de scaun cat si de ladita pentru transportul sculelor apicole necesare lucrarilor in stupina.
Lada de lucru, se foloseste pentru protectia ramelor scoase din stup, de atacul albinelor hoate. Lada de lucru este confectionata din foi de placaj prinse pe un schelet de lemn. Capacitatea este de 5-6 rame, iar inaltimea lazii este in raport cu dimensiunea ramelor existente in stupina.
Custile pentru introducerea si transportul matcilor
Sunt de diferite modele si se folosesc de apicultori pentru protectia matcii. Amintim colivia tip Zander, tip Titov, colivia Miller, colivia tip capac, colivia Benthon folosita pentru transportul matcilor.
In apicultura moderna intalnim diverse custi construite din plastic, care sunt ieftine si foarte usor de folosit de catre orice apicultor, incepator sau avansat.
Unelte pentru insarmarea ramelor si fixarea fagurilor artificiali
Pentru incherierea ramelor, perforarea si insarmarea acestora precum si fixarea in rama a foitelor de faguri artificiali se folosesc urmatoarele unelte:
- Sablonul pentru fixarea distantei orificilor de perforare;
- Perforatorul;
- Dispozitivul pentru insarmarea ramelor;
- Calapodul pentru fixarea fagurilor;
- Pintenul apicol;
- Canita pentru topit ceara;
- Aparat electric lipit faguri cu redresor.
Planseta calapod universala, raspunde tuturor cerintelor, fiind adaptata pentru mai multe tipuri de rame si anume atat pentru rama stupului orizontal, cat si pentru cea a stupului multietajat.Aceasta se realizeaza cu ajutorul unor sipci glisante pentru care se modifica dupa nevoie gabaritul plansetei.
Sablonul pentru fixarea distantei orificiilor, serveste pentru marcarea corecta a locurilor unde urmeaza a fi practicata orifiile necesare trecerii sarmelor de care se fixeaza foaia de fagure artificial. Este confectionat din lemn, tabla sau carton.
Perforatorul este folosit la gaurirea ramelor in vederea insarmarii, poate fi de mai multe feluri, in raport de productivitatea ce se intentioeaza a se realiza. De la folosirea sulei de cismarie, la perforatorul cu un ac sau cu mai multe ace, actionat manual sau mecanic.
Pintenul apicol, se foloseste la ingroparea si fixarea sarmelor in ceara fagurelui artificial. In practica exista o gama variata de pinteni apicoli:
- Pinten apicol simplu – drept;
- Pinten apicol cu rozeta;
- Pinten apicol cu rola.
Pintenul apicol se executa din aluminiu, iar rozeta din alama. Acesta are forma unei rotite dintate care se invarste usor in jurul axului central, avand sapat pe muchie un santulet care imbraca sarma si, prin apasare, o fixeaza in ceara.
Existe multe unelte apicole care ne pot ajuta sa lucram ca un profesionist, in orice magazin apicol vei merge, vei gasi o multime de unelte si accesori pe care nici macar nu le vei sti sa folosesti, insa nu asta este scopul. Important este sa sa cunosti baza, sa ai uneltele care isi sunt vitale, cum este afumatorul, manusile, masca.etc
Daca nu ai albine, nici macar o familie, poti sa incepi a le creste cumparand un stup echipat si un roi? Fara sa ai rame cu miere? Este suficient sa dai roiului un stup gol? (cu rame goale-goale?)
Daca am inteles bine intrebarea doresti sa cumperi un stup si sa il divizezi, in 2-3 roi si sa ii dezvolti.
Da, de obicei roi sunt recunoscuti pentru puterea lor de crestere, si de a se dezvolta cat mai mult; si chiar daca nu ai rame cu miere, nu este o problema, le pui la 2 zile un sirop de zahar concentrat, pentru stimulare si hrana.