Ce lucrări facem in stupina in aceasta perioada

Salut,
Iosif sunt. Dupa perioada rece prin care am trecut, iata ca incepe din nou sa miroasa a primavara, pomi sunt infloiriti iar albinutele sunt nerabdatoare sa le culeaga polenul proaspat.
Sper ca ai traversat cu bine perioada rece prin care am trecut, si desi eu le-am pus turte proteice permanent, puietul larvar s-a redus iar matca si-a incetinit putin ponta.
Sunt sigur ca lucrurile stau diferit acum in stupina, deoarece vremea se incalzeste in Prahova unde am stupina.
Dabea astept sa merg duminica sa verific toate familiile, si sa extind cuiburile acolo unde este nevoie.
In toata aceasta perioada, linia de stimulare a mers permanent, de 5 ori pe zi cate 20 de secunde.
Ceea ce înseamnă ca am dat zilnic aproximativ 100 de ml de sirop per familie, indiferent cum a fost vremea afara, stimularea lichida a mers constant.
Pentru ca imi doresc sa ajunga la un nivel cat bun de dezvoltare, la pomi fructiferi cat si la rapita si urmatoarele culesuri.
Lucrari pentru aceasta perioada
lucrari in aprilie

Se zice ca luna aprilie marcheaza venirea primaverii in adevaratul sens al cuvantului, iar principalul obiectiv al tau ca apicultor este sa dezvolti la maxim familiile de albine pentru valorificarea primelor culesuri, cum ar fi rapita si salcamul.

Dezvoltarea familiile de albine tine foarte mult de trei factori:

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

 1. Matca, vârsta si calitatea;
 2. Hrana, stimulare naturala si artificiala;
 3. Mediul, condițiile din interiorul si din afara stupului.

In aceasta perioada flora de primavara este foarte abundenta, mai exact, artarul argintiu, ciresul, salciile, flora spontala.

Sunt un stimulent natural pentru ca familiile de albine sa se dezvolte intr-un mod natural.

Iar matca daca este de calitate poate sa depuna zilnic 1500 de oua.

Ceea ce conduce la înlocuirea completa a albinelor de iernare si la dezvoltarea cat mai rapida.

In jurul puietului păstura începe sa fie tot mai extinsa.

Lucrările cele mai importante care sunt necesare in aceasta perioada sunt urmatoarele:

 • Verificare amanuntita a fiecarei familii de albine, si vei nota fiecare stadiu al familiei de albine. Daca este necesar vei reorganiza cuibul albinelor, prin eliminarea ramelor goale dupa diafragma pentru a asigura un regin termic optim pentru dezvoltare. Aceasta revizie este recomandat sa o faci in zilele calduroase cu o temperatura de 20 grade Celsius, si fara vant.
 • Stimularea familiei de albine cu hrana artificiala, pentru a intensifica ouatul matcilor. Siropul pe care il administrezi sa fie de 1/1, la 2-3 zile in porti de 0,2-0,3 litri/familie.
 • Asigurarea adaptorului de apa, in care vei dizvolva 5g sare/litru de apa.
 • Cand observi ca familia de albine incepe sa albeasca ramele desupra spetezelor, poti incepe sa largesti cuibul cu foite de ceara, pentru extinderea cuibului, cat si pentru inoirea fagurilor vechi.
 • Urdinisul sa fie la 3-4 cm, urmand ca treptat pe masura ce se dezvolta, sa maresti urdinisul pana la maxim, pe timpul culesului activ.
 • Va trebui sa fi atent la furtisag, sa il poti preintampina acolo unde este nevoie.
 • Cand pomi fructiferi au inflorit, vei putea instala colectoarele de polen, la familiile care sunt pregatite.
 • Se pot instala gratiile colectoare de propolis deasupra cuibului.
 • Se pot pune fagurii pentru cresterea trantorilor sau ramele claditoare pentru productia de apilarnil.
 • In zilele calduroase poti incepe igenizarea lazilor, prin flambare si ardere. Iar lazile care sau deteriorat sa fie schimbate cu altele.
 • Aceste lucrari sunt printre cele mai importante pe care trebuie sa le ai pe agenda ta din aceasta luna. Am omis tratamentele pentru ca ar fii trebui sa le faci deja pana in aceasta perioada, daca inca nu ai avut timp sau ai uitat, le mai poti face pana la primul cules din zona in care te afli.

aprilie, lucrari importante in stupina

Aceastea sunt in lini mari lucrarile pe care trebuie sa le faci la albine.
Insa vreau sa ti cont de faptul ca fiecare zona din Romania este diferita, si deci va trebui sa adaptezi fiecare lucrare in functie de zona unde te afli.
Din aceasta cauza nu prea cred intr-un calendar apicol, pentru ca fiecare an este diferit in felul lui, iar lucrarile le adaptam in functie de stup, de anotimp, de zona in care ne aflam si de cerintele stupului, de nevoile lui mai exact.

In concluzie
Important este sa menti familiile de albine foarte bine stranse, sa administrezi sirop la 2-3 zile, si sa extinzi cuibul cu rame crescute acolo unde este nevoie.

Tot in aceasta perioada eu voi incepe si tratamentele pentru varroa si nosema, asa ca atentie la boala!

 

Cu drag,
Iosif!

>
%d bloggers like this: