In Romania nu avem albina Carpatina

In Romania nu avem Carpatina, doar Carnica, Ligustica si Buckfast.
Intr-un articol stiintific despre rasele de albine din Europa; printre autori sunt si doi romani de la S.C IC-DA S.A. Care au prelevat de pe teritoriul tarii noastre 17 probe de albine locale si le-au trimise in Franta pentru analize genetice, iar rezultatul este unul socant.
cresterea matcilor pentru incepatori
Rezulatele sunt urmatoarele: 
  • 14 probe erau de Carnica;
  • 2 probe erau de Ligustica;
  • 1 proba era de Buckfast.

Pentru a clarifica situatia populatiilor de albine romanesti de miere, sunt necesare cercetari suplimentare, folosind instrumente moderne de morfometrie si genetica, precum si studii privind adaptabilitatea la ecosistemele locale, comparand rezultatele obtinute din studii pe Apis Melifera Carnica si alte sub specii europene de albine de miere.

Studiile morfometrice se bazeaza pe o procedura standard, dupa cum urmeaza. Un esantion este format din aproximativ 30 de albine de miere pe colonie. Albinele sunt luate din ramele marginase ale coloniei de albine in custi experimentale.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Albinele sunt anesteziate folosind cloroform si apui introduse in apa ferbinte pentru a  inmuia partile chitioase si a extinde probozcisul. Ulterior, albinele sunt puse in borcane cu fixativ, pentru conservarea si indepartarea tesuturilor moi.

Dupa care se pune la microsp si se masoara, lungimea proboscis, lungime si latimea aripii drepte si posterioare, indici cubitale, schimbare discoidala..etc

Click aici pentru a citi articolul complet in limba engleza.

Nu stiu cum te simti acum ca ai aflat aceasta veste care poate iti clarifica anumite neclaritatii pe care le banuiai deja, sau din contra poate ca iti pare rau de Carpatina, pe care considerai ca o ai in stupina. Insa mai mai important decat rasa de albine pe care o detinem noi in Romania este selectia care ar trebui sa inceapa de la un nivel inalt, iar noi sa beneficiem de o albine “educata” cum imi place mie sa o numesc.

Altfel suntem nevoiti sa ne aducem aceasta albina selectionata din alte tarii cum este Germania, Austria unde se face selectie de peste 100 de ani la un nivel foarte riguros.

Iar in Romania suntem inca la inceput, fiecare a selectionat si ameliorat cum a stiut el mai bine in propria stupina, iar asta de apreciat. Insa avem nevoie de un nivel mult mai inalt si minutios de selectie pentru a obtine acele caracteristici importante care sa faca diferenta dintr-o albina maidaneza si una de selectie cu pedigree imperecheata pe insula.

In final… 
Ce putem sa facem este sa acceptam albina pe care o avem indiferent ca o numeste Carpatina, Carnica, Buckfast sau orice alt nume, si sa ne focusam pe caracteristicele acesteia si pe adaptabilitatea la clima noastra din Romania.

Te imbratisez cu drag, 
Iosif!

>
%d bloggers like this: