3 Actiuni pe care Varroa il exercita asupra albinei – Partea a II-a

În primul articolul am vorbit pe larg despre acarianul Varroa, mai exact despre: morfologie, ciclu de viață, efectele varroa asupra familiilor de albine.

În articolul de astăzi vreau să vorbim despre efectele nocive pe care acarianul le are asupra familiei de albine, simptomele pe care le prezintă.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Consecința imediată a parazitării este nașterea de albine malformate, de trântori neviabili, inapti  să execute zborul de împerechere, iar la albinele lucrătoare adulte duce la slăbirea și epuizarea lor, că urmare a pierderii de hemolimfă suferită. Pe termen lung consecințele parazitozei este apariția diverselor boli virale ca virusul paraliziei acute și cronice, virusul paraliziei acute israeliene (recent identificată în SUA, 2007), mai exact este vorba despre virusul aripilor deformate, acarianul fiind principalul lor vector. Ca urmare a răspândirii sale explozive, astăzi, 90% din țările deținătoare de familii de albine se confrunta cu probleme grave determinate de această boală.

cum afecteaza varroa albinele

Varroa exercită asupra albinei 3 actiuni:

  1. Acțiunea mecanico-mutilanta, ce are ca finalitate apariția de albine fără aripi, cu abdomen mic, subdezvoltate, incapabile să exercite funcți specifice în cadrul coloniei;
  2. Acțiunea spoliatoare de hemolimfă: cele mai serioase efecte ale parazitului asupra albinei sunt dereglările conținutului în proteine și apa ale mecanismului de control neurohormonal. Reducerea nivelului proteinelor din hemolimfă este principala cauză a scăderii în greutate și a scurtării duratei de viață a albinelor. Atrofierea treptată a corpului adipos (cu imposibilitatea formării corpului gras pentru iarnă), limitarea creșterii albinei, dereglarea metamorfozei și perturbarea concentrației în acizi nucleici din țesuturi arată că Varroa afectează mecanismele hemeostatice ale albinei, aceste modificări se observă în special la puietul parazitat intens.
  3. Acțiunea înlocuitoare de virus și fungi, odată cu perforarea cuticulei albinei, este ca o rană deschisă prin care pot pătrunde diverse bacterii și viruși, care vor accelera îmbolnăvirea albinei.

Simptomatologie

Infestarea coloniilor de albine cu Varroa destructor are drept urmare moartea ninfelor, viabilitate scăzută a albinelor care eclozionează cu malformații ale picioruselor și antenelor abdomen mic, subdezvoltat.

Albinele malformate sunt scoase din stup, se târăsc în față urdinisului, sunt incapabile de zbor, fac mișcări dezordonate, încearcă să-și îndepărteze acarienii de pe corp dar fără rezultat și mor după o agonie îndelungată.

Explicația este simplă, femela acarianul fiind dotată cu aparatul bucal de înțepat și supt, perforează membrană intersegmentara, se fixează pe corpul albinei și o spoliază, hrănindu-se cu hemolimfă acesteia. Ca urmare, greutatea corporală scade, făcând-o incapabilă să trăiască și să lucreze. La trântorii infestați se înregistrează reducerea potențialului sexual și diminuarea lor că număr de colonie.

varroa si efectele nocive asupra albinelor

Să nu uităm faptul că acarienii varroa se dezvoltă mult mai bine într-o celulă de trantore deca de albină, pentru că durată de eclozionare este ne superioară, iar acest timp este perfect pentru dezvoltarea acarianului. Deci mare atenția la familiile de albine unde crești trântori, pentru că trebuie supravegheați la timp și tratați mult mai des și mai intens, pentru a stopa dezvoltarea invaziei de varroa, care va afecta toată stupina.

De asemenea durata de viață a mătcilor, albinelor lucratore și trântorilor care sunt parazitați se reduce la jumătate. Datorită consumului de hemolimfă, apare îmbătrânirea accelerată a organismului acestora urmată de moarte. Din cauza viabilității reduse a descendenților, colonia se depopulează vizibil, slăbește iar activitatea ei nu se mai desfășoară normal pe parcursul întregului an.

Supraîncărcarea corpului albinei cu gemele de varroa îi reduce acestuia capacitatea de zbor și implicit, de lucru. Ritmul de dezvoltare a coloniei se reduce, deseori toamnă se inregistreaza  scădere evidența a populației de albine.

Coloniile infestate de acarieni nu sunt capabile să opună rezistentă la furtișag, sunt atacate de cele mai puternice și în final mor sau părăsesc cuibul puternic infestat. Moartea albinelor se produce în cele mai multe cazuri în afară stupinei.

cum sa tratezi varroa

În final…

Din câte poti observa este extrem de important să menținem din scurt dezvoltarea acarianului varroa pentru a nu afecta albinele, mătcile și trântorii din stupină. Iar dacă acest lucru s-a întâmplat deja, trebuie să intervi cât mai repede pentru a soluția această infestare, altfel albinele vor avea comportamentele descrise mai sus.

Ps: în articolul următor vreau să discutăm despre cum poți detectă acarianul varroa, și îți voi oferi mai multe modalități prin care să faci acest lucru.

De asemenea dacă nu ai reușit să citești primul articol, îți pun aici link-ul : Varroa Principii de baza – Partea I

>
%d bloggers like this: