Trantorii sunt membri temporali ai familiei de albine, cu rolul important de imperechere a matcilor, pentru a asigura perpetuarea speciei. Ei nu culeg nectar, nici polen, insa sunt mari consumatori de hrana.
Unii cercetatori considera ca un efectiv mediu de 1000 de trantori consuma intr-un sezon apicol intre 6 si 7 kg de miere. Sunt in numar de cateva sute si apar la sfarsitul primaverii. Albinele ii hranesc in primele patru zile de viata si ii ingrijesc pana la sfarsitul culesului.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
La inceatarea culesului trantorii sunt izgoniti fara mila din colonie (macelul trantorilor). In acelasi timp albinele arunca din celule si puietul de trantor. Aceasta atitudine a albinelor fata de trantori, dupa terminarea perioadei de imperechere dovedeste ca au fost creati din dorinta de a avea oricand elementul mascul necesar perpeturarii speciei si sunt eleminati atunci cand nu mai sunt necesari, pentru economisirea rezervelor de hrana in perioada de iernare.
Durata de viata a trantorilor variaza de la 2-3 saptamani pana la 4-5 luni, fiind influentata de sezon si zona geografica. In partile sudice ale continetului nostru trantorii sunt mai logevivi. Trupul lor este mai lat, au o lungime de 15-17 mm. Ochii compusi sunt mai dezvoltati decat ai matci. Aparatul lor genital este dezvoltat si mple mai mult de jumtate din cavitatea abdominala.
Structura acestuia cuprinde:
- doua testicule;
- trei canale deferente;
- doua vezicule seminale ;
- doua glande mucoase;
- un canal de ejaculare ;
- si un bulb penal (bulbul penisului).
Factorii care influenteaza cresterea lor sunt: anotimpul, puterea familiei, existenta hranei proteice (polenul), varsta matcii sau lipsa ei. Zborul trantorilor se manifesta in a patra zi de viata, durata medie zilnica de zbor este de 2 pana la 4 ore fiind influentata de varsta, perioada dn an, temperatura, umiditate relativa si intensitatea luminii. Distanta maxima de zbor este mult apropiata de cea a matcilor, ajungand pana la 7 km. Este o performanta pe care o consider si buna si rea. Buna pentru ca participa la eliminarea consagvinitatii si rea pentru ca poate sa provoace cu usurinta hibridizari pe care nimeni nu si le doreste.
De asemenea tratorii sunt aceia care participa la perpetuarea speciei, transmitand descendetilor o parte din caracteristicile lor.
Cresterea trantorilor
In cartile de specialitate si in general se vorbeste destul de putin de cresterea si selectia trantorilor, tocmai pentru ca “pater incertus est” ar trebui sa le acordam mai multa importanta si sa gasim acea cale de mijloc pentru a produce tratori de calitate, chiar daca sunt recunoscuti pentru puturoseia lor si pentru faptul ca nu fac mai nimic toata ziua, insa care are un rol esential in a influentata calitatea genetica a matcii. Iar acest factor importanta ne intereseaza extrem de mult, pentru ca de aici vor decurge si caracteristicile matcii pe care noi le cautam si ne luptam sa ne avem in stupina noastra.
Trebuie sa ti cont ca fara trantori vigurosi si cu o densitate numeirca corespunzatoare, matcile nu-si pot umple spermateca cu 6-7 milioane de spermatozoizi, si deci nu vor atinge ponta si o viata normala si in concluzie vor si schimbate inainte de vreme.
Perioada de crestere
In functie de evolutia vremii, in conditii climatice favorabile se pot realiza cresteri timpurii. Pentru aceste familii crescatoare si cele producatoare de trantori trebuie sa fie pregatite din timp. Pregatirea lor se poate face printr-o continua stimulare, completata si de material biologic preluat de la alte familii.
Pentru obtinerea unor colonii puternice cu care sa se poata lucra primavara incepand c a doua jumatate a lunii aprilie, se utlizeaza si familii cu cate doua matci care se pregatesc din vara anului premergator.
In corpul 1 ramane matca stupului asupra caruia actionam imprena cu ramele de puiet si miere care ii apartin. Izolarea acesteia se face printr-o gratie Hanemann.
In corpul 2, initial gol, se introduc faguri cu miere si polen, iar central doi faguri potriviti pentru ouat. Intre acestia se introduce o rama cu pueit necapacit, pe care asezam si o matca neizolata. Spre fagurele cu pueit patrund prin gratie albinele doici mai tinere din colonia de baza. a doua matca este acceptata.
In continuare se poate actiona in doua variante:
- In toamna, sa unificam cele doua familii eliminand gratia. Va ramane in urma unei eventiale confructari matca cea mai buna (de regula cea tanara). Familia rezultata va fi puternica.
- Se ierneaza ambele familii. Familia din corpul 2 i se creaza un urdinis propriu catre sfarsitul sezonului apicol. Cele doua colonii se izoleaza una de celalta printr-o rama cu plasa de sarma. Daca nu s-ar realiza separarea, acestea ar aveatendinta sa formeze un singur ghem. O matca s-ar pierde si odata cu ea si posibilitatea de a fi folosita in primavara viitoare.
Aceasta metoda se poate simplifica foarte mult. La aparitia timpului rece, care face ca albinele sa nu mai paraseasca stupul, deasupra unei familii puternice asez pe cea de a doua, izolata de cea de jos cu o rama cu plasa de sarma, aceasta avand urdinis propriu.
O alta metoda de crestere a trantorilor
Acesta metoda este mult mai simpla din punctul meu de vedere si mai usor de folosit pentru orice incepator, intermediar sau avansat.
In primul rand pentru aceasta metoda ai nevoie de faguri artificiali (foite) cu celule de trantor pe care le introduci in mijlocul cuibului.
- Dupa 5 zile vei intalni oua si larve in fagure, dupa care trebuie sa il muti in corpul de sus cu puiet, care este separat de coprul de jos folosind o gratie Hanneman, si vei introduce un nou fagure in locul ei.
- Dupa inca 5 zile mai adaugi inca in fagure, doar daca primul a fost complet construit si pontat.
- Daca observi ca acest lucru nu s-a intamplat, atunci inseamna ca familia respectiva nu este buna pentru a creste trantorii. Ca si solutie, trebuie sa aduci rame cu puiet de la alte familii si sa repeti tot procesul de la capat.
De asemenea primul fagure pe care il introduci va fi cu 40 de zile inainte de transvazare (moment in care trantorele ajunge la maturitatea sexuala). In acelasi timp trebuie sa incepi hranirea cu sirop 1/1, in acest fel albinele vor avea hrana suficienta sa construiasca fagurele pentru trantorii iar matca sa inceapa ponta.
Tot procesul il repeti timp de 5 zile pana cand familia crescatoare de trantori va primi 4 astfel de fagurii.
Cum se face selectia trantorilor?
Selectia trantorilor se face mai ales cand imperecherea se face in laborator, adica inseminarea artificiala folosind echipamentul special pentru acest proces. Insa cand imperecherea se face in mod natural eu nu vad sensul pentru a face o selectie foarte minutioasa in aceasta directie. Mai important decat selectia este familia de prasila de unde provin acesti trantorii, care ar trebui sa aiba aceleasi criterii pe care le cautam si la matca.
In concluzie, in cresterea matcilor este esentiala si cresterea trantorilor, mai exact la 200-250 de nuclee de imperechere ai nevoie de minim 10 stupii cu trantorii.