2 Metode eficiente pentru detectarea acarianului Varroa – Partea a-III-a

Controlul eficient al infestatiei cu Varroa, depinde de un control cat mai des pentru a putea controla si tine din scurt infestatia. Acarieni Varroa se raspandesc rapid intre stupi si datorita faptului ca facem pastoral, iar albinele sunt infestate usor de catre acest acarian.

Este important sa monitorizam in mod regulat nivelurile de acarieni prin esantionarea tuturor sau a celor mai multe colonii. Apicultorii ar trebui sa preleveze cel putin 10% din colonii in fiecare curte in primavara si toamna. Ar trebui sa fie testate familiile de albine care sau dezvoltat foarte bine, cele care nu sau dezvoltat deloc, si cele de la sfarsitul randurilor. Se recomanda sa incepi un test de primavara devreme, urmat de un test la fiecare 3-4 saptamani.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Exista diferite metode de detectare disponibile, unele mai sensibile decat altele. Testele de sensibilitate ridicata sunt intensive si mai costisitoare, in timp ce testele mai putin sensibile pot fi mai rapide si mai ieftine.  Pentru a compensa o precizie mai mica, aceste teste pot fi aplicate mai frecvent. Pentru a optimiza valoarea metodologiei de testare alese, se recomanda:

  • Pentru a asigura coerenta rezultatelor testului, utilizati aceiasi metoda de testare pentru intregul sezon.
  • Tineti o evidenta a fiecarui rezultat al testului. In timp ce numarul real de acarieni numiti, este important, la fel de important este si observarea oricarui tip de numar de acarieni care ar putea proiecta cresterea populatiei viitoare.

Metodele comune de detactare si instrumentele necesare includ: 

  1. Metoda, descapaciri trantorilor;
  2. Metoda zaharului farin;

1.Metoda descapaciri trantorilor.

infestarea cu varroa

Pana la 85% din acarienii dintr-o colonie sunt in celulele de puiet capacit si nu pot fi detectate vizual. Acarianul Varroa este mai atras de celulele de trantori, decat fata de albinele lucratoare. Localizeaza o rama cu trantori in stadiul de pupa, si folosind furculita de descapacit pentru a scoate afara cu grija larvele de trantori, dupa care vom examina corpurile si interiorul celulelor pentru acarieni.

Aceasta metoda este usor de aplicat frecvent, dar ofera doar o indicatie aproximativa a infestatiei acarianului din familia de albine.

2.Metoda cu zahar farin 

cum detectez infestatia cu varroa

Veti avea nevoie de urmatorele instrumente pentru a detecta acarienii varroa cu zahar pudra:

  • Un borcam de conserve din sticla cu larga cu capac din doua piese;
  • Un tifon/sita sau orice alta plasa care sa permita acarienilor sa treaca in timp ce albinele sunt retinute;
  • O lingurita si 7 grame de zahar pudra.

Pastrati inelul metalic care vine cu capacul din doua piese (sau taiati din capac partea centrala, cat mai aproape de margine). Taie un cerc din sita care sa se potriveasca in interiorul borcanului. Strange aproximativ 300 de albine adulte in borcan. Adauga zaharul pudra prin sita care este deja atasata la borcan, si ruleaza borcanul pentru a distribui zaharul si astfel toate albinele sa fie pudrate. Puneti borcanul timp de aproximativ un minute, apoi rasturnati borcanul si agiati-l pe o suprafata alba pentru a recupera acarienii. Albinele vor ramane in borcan, iar zaharul pudra si acarienii vor trece prin gratie. Dupa testarea acarienilor, albinele pot fi returnate in colonie nevatamate.

Exista trei explicatii posibile pentru eficienta materialelor asemanatoare cu zahar pudra in recuperarea acarienilor varroa de la albinele adulte. In primul rand, varroa foloseste placute lipicioase pentru a adera la gazda lor. Iar imprastierea albinelor poate inreuna aparitia acarienilor sau aderarea lor la albine. In al doilea rand, zaharul pudra, pare sa se stimuleze comportamentul de ingrijire a albinelor de a se potreja de paraziti. Cand sunt daramate, albinele incep sa se topeasca si persista la ingrijire pentru un timp indelungat. O a treia explicatia consta in faptul ca zaharul pudra de pe corpul acarianului ii stimuleaza sa se elibereze de la gazda pentru a se purta singur.

Tehnica cu zaharul pudra este o tehnica eficienta, rapida prin care putem evalua si determina infestarea acarienilor Varroa. In plus de asta nu exista riscul de a lasa reziduri toxice in stup, iar albinele sunt returnate in familia de albine nevatamate dupa acest proces.

Interpretarea rezultatelor testului cu zahar pudra

Primul pas in folosirea tehnici cu zahar pudra, este de a determina cat de multe albine sunt infestate. In toamna, coloniile cu mai mult de 0,12 acarieni pe albina atunci cand nu sunt prezenti vor creste mortalitatea in timpul iernii daca populatia de acarieni nu este redusa. Coloniile cu mai mult de 0,25 acarieni pe albina aproape vor pieri in timpul iernii. Acest lucru se traduce in recuperarea a noua sau mai multi acarieni dintr-un esantion de 300 de albine. In primavara, acarienii vor fi prezenti in toate coloniile in mod normal in curs de dezvoltare. Atunci cand acarieni sunt detectati prin aceasta tehnica este cel mai bine sa se implementeze o strategie de reducere a populatiei de acarieni.

Populatiiile acarienilor pot creste de la 10 la 100 de ori in timpul sezonului de crestere a puietului. Rata de crestere este afectata in timpul sezonului activ de crestere a puietului si de emigrare a acarienilor din alte colonii.

In final…

Cu siguranta ca mai sunt si alte metode pentru detectarea acarianului Varroa, insa cele mai utilizate sunt cele descrise mai sus. Iar ca bonus iti voi oferi mai jos o cercetare care a fost realizata in Romania despre acest acarian in Cluj-Napoca, 7-9 septembrie 2016, este in format pdf, click aici pentru document.

PS: Daca nu ai citit primele doua articole, trebuie neeaprat sa le citesti pentru a intelege in profunzime cum functioneaza acest acarian: Varroa Principii de baza – Partea I si articolul doi aici 3 Actiuni pe care Varroa il exercita asupra albinei – Partea a II-a

 

>