3 Elemente esentiale pentru a creste o matca de calitate

In primul rand toate lucrarile de creste a matcilor nu se faci nici la inceputul sezonului de primavara si nici la sfarsitul toamnei. Cel potrivit moment pentru cresterea matcilor este  intre doua culesuri principale, adica atunci cand primul cules este aproape terminat, insa mai secreta putin nectar iar albinele sunt intretinute de acest cules pe sfarsite, iar urmatorul este gata sa inceapa.

Pentru aceasta realizare ai nevoie de cateva elemente principale:

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

  • O familie de prasila/ matca selectata dintr-o anumita linie cu pedigree;
  • Un Starter;
  • Un Finisor.

cresterea matcilor

Colonia crescatoare, adica starterul nu trebuie sa fie aglomerat cu prea multe botci , pentru ca doicile sunt nevoite sa imparta dozele de laptisor fractionandu-le pentru a le hrani pe toate. La eclozionare aceste matci vor fi mai putin valoroase.

Pentru stupari care fac selectie, va trebui sa evite pastrarea matcilor nascute din botci de salvare, pentru ca acestea sunt crescute din disperare de cauza, si deci poate lua in crestere larve cu o varsta mai mare, care initial au fost hranite nu ca matca, ci ca larve de albine lucratoare, ceea ce nu este deloc in regula.

Albinele salveaza colonia pentru a trece impasul, insa ulterior le va schimba crescand botci mari, largi, spatioase, cu larve foarte bine ingrijite chiar din stadiul embrionar. Sunt matcile asa zice, de schimbare linistita, care ofera satisfactie deplina.

Va trebui sa eviti familiile de albine care in anul precedent au fost bolnave de nosemoza, desi ele aparent sunt sanatoase, boala ramana intr-o stare latenta, iar matcile crescute in aceasta colonie sunt fara valoare si mor de obicei in primul primei iernarii.

De asemenea:

  • Cresterea sa nu se faca in colonii care au intrat repede in frigurile roitului, desi si-au revenit dupa interventia stuparului, caci matcile rezultate vor avea imprimate instinctul accentuat de roire, ceea ce nu este de dorit.
  • Cresterea sa se faca numai din larve cat mai tinere, si niciodata mai mari de 24 de ore, cele mai bune sunt larvele 12 ore. Atunci cand matca are laptisor de matca transparent si este cel mai greu de preluat.
  • Cele doua colonii: cea de prasila si cea crescatoare (STARTERUL), sa aiba hrana multa si de calitate, mai ales pastura care sporeste cantitatea de laptisor din glandele fariginele ale doicilor. Este recomandat ca pe langa hrana existenta in stup, stuparul sa hraneasca suplimentar ambele colonii cu sirop de miere din abundenta plus turte proteice, de preferat miere cu polen, cu cateva zile inainte de inceperea cresterii matcilor. Iar completarea de hrana se face chiar si de doua ori pe zi, daca natura nu ofera polen si nectar.

Pe langa aceste 3 aspecte importante, mai poti tine cont si de faptul ca inceperea lucrarilor pregatitoare pentru cresterea matcilor este bine sa coicida cu perioada in care coloniile respective, manifesta dorinta de reproducere fara sa se atinga nivelul riscant de intrat in frigurile roitului. Largirea spatiului cuibului si o ventilatie interioara mai activa franzeaza tendinta de roire. Deja cand vezi aparitia potiraselor, este un semn de alarma, si trebuie sa ai masuri cat mai repede.

Cresterea de matci selectionate are nevoie de o pregatire a materialului biologic, lucrare care se indeplineste cu cele doua coloni: prima, care este colonia de prasila, sau mai nou o matca F0 achizitionata in prealabil de unde vei prelua larvele de 1 zi, si a doua starterul, familia pornitoare, prin hrana oferita de doicile selectionat.

In concluzie, este important sa avem o matca de calitate din care sa preluam larvel pentru viitoare fiice, un starter puternic care sa inceapa hranirea botcilor si construirea lor, si un finisor solid care sa hraneasca in continuare botcile luate in crestere pana la capacirea definitiva.

 

>