Tratamentul împotriva Varroa destructor utilizând Acidul Oxalic, Cercetare

In anul 2012 – 2014, pe 110 familii de albine situate in 10 stupine diferite amplasate pe o raza de 20 km la sud de Anglia, si respectiv 89 de familii de albine in 2013 si 2014 (acest studiu a fost publicat in 5 ianuarie 2016 in Jurnal of Apicultural Research), tratarea cu acid oxalic prin sublimare a dus la eliminarea a 97% din indivizii adulti de Varroa dupa o singura aplicare.

Doza utilizata a fost de 2,25 grame per familie. O mentiune importanta, fata de celelalte doua metode de aplicare prin picurare sau pulverizare in solutie cu apa si zahar, aplicarea acidului oxalic prin sublimare s-a divedit avand o eficienta mult mai crescuta, chiar si la doze mai mici de 0,56 respectiv 1,125 grame per familie).

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Eficienta medie rezultata a fost de 81,97% prin sublimare, 20,57 prin picurare si 25,86% prin pulverizare rama cu rama a solutiei de acid oxalic si zahar la aceste concentratii.

Pe langa faptul ca nu lasa reziduri in ceara sau in miere, aplicarea prin sublimare a acidului oxalic reprezinta o metoda de tratament lipsita de nocivitate pentru albine. Tot in studiul de mai sus mentionat, s-a constatat ca mortalitatea in urma aplicarii acidului oxalic prin sublimare a fost egala cu cea a lotului martor si anume intre 0,8 si 1,8 albine pe zi in primele 10 zile dupa aplicarea tratamentului.

De asemenea s-a mai testat si aplicarea unei doze de 4,5 grame de acid oxalic sublimat, si nu sau inregistrat nici o mortalitate in randul albinelor. In schimb, prin celelalte doua metode de aplicare (picurare si pulverizare), mortalitatea a fost de 3 pana la 12 ori mai mare. De asemenea, la patru luni de la aplicarea tratamentului familiile tratate cu acid oxalic sublimat aveau cu 20% mai multe albine fata de lotul martor netratat. Familiile tratate prin picurare sau pulverizare au inregistrat o dezvoltare mai lenta decat lotul martor.

Am auzit o multime de apicultori care sustineau ca este necesara o temperatura exterioara de 14 grade pentru aplicarea tratamentului. Insa acest lucru este fals. Toate tratamentele in cadul studiilor efectuate au fost facute pe parcursul iernii (decembrie-ianuarie), la temperaturi cuprinse intre 3 si 9 grade Celsius fara efecte adverse, asa cum ati putut vedea mai sus. Dimpotriva chiar si rata de supravietuire cea mai mare a fost in cazul familiilor tratate prin sublimare.

Alte argumente in favoarea tratamentului cu acid oxalic prin sublimare

Acestea ar fi:

  • Rapiditatea efectuarii sale, costul extrem de mic per familie si nederanjarea albinelor prin ridicarea capacului sau desfacerea ramelor cum se intampla in cazul picurarii sau pulverizarii. Folosind aceasta metoda se pot trata pana la 300 de familii pe zi cu un singur sublimator, se va evita vaporizarea direct pe albine care s-ar putea afla in apropierea urdinisului si de asemenea reduce riscul inhalarii vaporilor de catre cel care efectueaza tratamentul. Cantitatea de acid oxalic folosite sunt de 3 grame per familie si 2 grame la roiuri, schema de tratament toamna-iarna fiind de 6 tratamente din 4 in 4 zile.
  • Tratamentul pe o perioada de 24 de zile (adica din 6 din 4 in 4 zile), se efectueaza pentru eliminarea oricarui individ de varroa in puietul capacit. Prin aceasta schema de tratament se asuma posibilitatea existentei inclusiv a puietului de trantori in cazul in care exista familii bezmetice sau cu probleme ale matcii. Acidul oxalic prin sublimare recristalizeaza pe albina cand intraa in contact si creeaza un mediu acid pentru acarianul varroa, plus ca stimuleaza instinctul de igiena prin care albinele intra in contact si se curata reciproc.

In gaficul de mai jos indifica rata de mortalitate in randul acarienilor in urma diferitelor tratamente le care familiile de albine au fost supuse:

studiu priviind acidul oxalic

  • Pe negru, o familie etalon care a fost tratata in mod clasic;
  • Pe albastru, familie  tratata prin picurare;
  • Pe rosu, o familie de albine tratata prin pulverizarea de acid oxalic peste rame si una cate una.
  • Pe verde, o familie de albine tratate prin sublimarea acidului oxalic.

 

Graficul de mai jos indica rata de mortalitate in randul albinelor in urma diferitelor tratamente la care familiile de albine au fost supuse:

acid oxalic prin sublimare

  • Pe negru, familia de albine a fost tratata in mod clasic;
  • Pe albastru, familia de albine a fost tratata prin picurare;
  • Pe rosu, familia de albine a fost tratata prin pulverizarea cu acid oxalic peste rame, si una cate una.
  • Pe verde, familia de albine a fost tratata prin sublimarea acidului oxalic.

 

>
%d bloggers like this: