Cresterea Matcilor, 2 Studii De Caz

cum sa iti cresti proprile matci

Cresterea matcilor reprezinta un punct important in apicultura, fara de care nu poti avansa la nivelul urmator. De ce spun asta, pentru ca daca vrei sa iti inmultesti familiile de albine esti nevoit sa cumperi matci sau sa le lasi sa isi traga singur botci, insa a doua varianta nu este bune din punctul meu de vedere pentru ca nu oua suficient de bine incat sa ai un stup bun din care sa poti face productie de miere.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Mai mult decat atat, o matca costa intre 40-70 de roni, si nici macar nu sti ce cumperi. Desi majoritatea crescatorilor iti promit ca sunt selectionate, eu am cumparat intr-un an peste 20 de matci si doar 5-6 au fost foarte bune. Asa ca am decis sa imi fac proprile matci, si mai mult decat atat am decis sa mi le selectionez si sa le schimb ori de cate ori vreau fara sa ma coste nici un ban.

Cazul I

Este vorba despre Cosmin Meseșan un apicultor din localitatea Salaj, care a inceput cresterea albinelor cu 20 de ani in urma si a pornit de la 2 stupii, fiind foarte incepator, nu avea nici un fel de cunostiinte de apicultura.

Insa era foarte pasionat si isi dorea foarte mult sa isi dezvolte o stupina mare din care sa traiasca el si familia lui.

Dupa 10 de ani de experienta de la 2 stupii a ajuns la 240 de familii cand a inceput si cresterea matcilor. In primii 2 ani a inceput sa inlocuiasca toate matcile si le-a selectionat pe cele mai bune, astfel incat sa aiba o stupina buna.

In anul urmator si-a dat seama ca poate face banii din cresterea matcilor, asa ca ajuns sa vanda cate 700 de matci pe care le face intr-o luna de zile. Si vinde o matca cu 65 lei bucata, acest lucru inseamna 10.000 de euro pe sezon, la care se scad cheltuelile.

Cazul II

Un alt apicultor tot din Salaj pe nume Gal Balint din localitatea Lompirt, este un alt pasionat de apicultura care si-a inceput activitatea acum 3 ani.

Dupa ce si-a dezvoltat o stupina de 100 de familii de albine, a inceput cresterea matcilor pentru inmultirea famiilor de albine si pentru a creste productia de miere.

„Am inceput sa ne ocupam exclusiv cu cresterea matcilor si de roiuri de circa 3 ani, in primul rand din dorinta de a trece la un nivel superior in apicultura, dar manati si de oportunitatile care exista pe piata. E o activitate profitabila. Daca nu ai si un profit, nu cred ca poti sa continui in ceva, indiferent despre ce activitate vorbim. Detinem in prezent aproximativ 170 de familii de albine din rasa Carpatina. Doar cu aceasta lucram”

cum sa cresti singur proprile matci

In fiecare an domnul Balint vinde circa 250 de matci, pentru 50 de lei matca, adica 2800 de euro pe sezon.

Care sunt avantajele cand iti cresti proprile matci:

  • O productie de 3 mai mare de miere
  • Iti va fi mult mai usor sa inmultesti familiile de albine
  • Te va scuti de multi banii pe care in mod normal ar trebui sa ii dai pe matci
  • Cand te vei familiariza cu tehnicile de cresterea matcile, vei putea sa cresti in numar mare si sa vinzi proprile tale matci
  • In momentul cand iti vei creste proprile matci vei incepe sa vezi rezultate.
  • Iti poti face propria selectie de matci fara sa te coste nici un ban

Care sunt dezavantajele daca nu iti cresti matci:

  • O stupina slaba
  • Cu putine familii de albine
  • In momentul in care iti lipseste o matca trebuie sa mergi sa o cumperi
  • Cel mai important este ca matca pe care o cumperi nu stii daca este selectionata, si ce rezultate iti aduce, pe cand o matca crescuta de tine stii exact ce poate.
  • Productia de miere foarte slaba sau chiar deloc

Eu cand am inceput sa transvazez si sa imi fac proprile matci, am luat niste larve dintr-o “matca mama” buckfast foarte buna adusa din Germania. Am facut cu 5 stupii 450 de kg de miere la tei, a fost primul record personal. Si sunt sigur ca si tu poti sa iti faci proprile matci si sa ai o productie foarte mare de miere, insa depinde de tine ce alegi sa faci.

Ce iti propun

Ti-am pregatit o carte cu 9 Metode Pentru Cresterea Dirijata A Matcilor la care am lucrat in ultimele 5 luni foarte mult, pentru ca am incercat sa il fac cat mai explicit, astfel incat orice incepator sa poata intelege fiecare pas in parte pentru a ajunge la o matca selectionata de calitate.

Ce vei invata din acesta carte:

  • Vei invata care este echipament necesar pentru cresterea matcilor
  • Vei invata sa identifici cu ochiul liber larva pentru transvazat
  • Vei invata cum sa faci un starter si un finisor
  • Vei invata sa iti faci propria crescatorie de trantorii
  • Vei invata care sunt criterile dupa care trebuie sa selectezi matcile
  • Plus multe altele…

Mai mult decat atat pe langa carte care contine 70 de pagini scrise din experienta mea si din practica. Pe langa carte ti-am mai pregatit si 4 instrumente/bonusuri care sa completeze aceasta ebook-ul cu tot ce ai nevoie sa incepi sa iti cresti singur proprile matci acasa la tine.

Atentie!

Am disponibile doar 60 de pachete dintre care 15 deja le-am vandut. Daca te grabesti poate mai prinzi si tu instrumentele necesare care te vor ajuta sa iti faci singur proprile matci la tine in stupina.

Apasa pe linkul de mai jos:

eBook-ul Cresterea Matcilor In format electronic

cresterea matcilor

In final

Pe mine ma ajuta foarte mult sa stiu sa transvazez si sa imi produc proprile matci, chiar daca momentan am preferat sa fac matci doar pentru mine din lipsa de timp, probabil anul acesta voi scoate si matci la vanzare.

Insa dupa cum observe este foarte important sa iti cresti matci pentru tine chiar daca esti incepator si ti se pare greu sa transvazezi, iti spun ca esti, tu poti sa faci asta, la fel ca orice crescator autohton.

Orice intrebare ai despre cresterea matcilor, imi poti lasa printr-un comentariu mai jos!

 

 

>