Sunt convins ca majoritatea oamenilor isi pun intrebarea daca apicultura poate fi o afacere de succes in Romania. Iar raspunsul este desigur unul pozitiv, cu precizarea ca volumul de munca, investitia materiala si implicarea personala sunt destul de considerabile.
Apicutura este o afacere de success in Romania deoarece potentialul melifer este de aproximativ 1.700.000 familii de albine, iar in prezenta sunt undeva la 800.000. Cu alte cuvinte pasiunea ta pentru apicultura se poate dezvolta ca o afacere foarte profitabila mai ales ca in Romania clima este blanda si natura darnica, avem paduri intinse de tei, salcam, deasemenea foarte multe suprafete cultivate de floarea soarelui, pomi furctiferi, rapita..etc
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Nu ar trebui sa te mire faptul ca in Romania in anul 1989 productia de miere reprezenta 1.4% din totalul de 8,5% produs de Europa.
O afacere din apicultura este rentabila deoarece pretul mierii a crescut in ultimii ani, iar profitul afacerii in apicultura este unul atragator fiind pentru majoritatea o pasiunea pe care o practica din placere pentru albinute.
Pentru a dezvolta o afacere ii sunt necesare initial intre 5 si 10 familii de albine, ceea ce presupune o investitie de aproximativ 1000 de euro, aproximativ 100 de euro familia de albine, aceste costuri fiind amortizate in aproximativ 2 ani. Insa pe langa achizitionarea albinelor mai sunt necesare investii precum faguri, ramele pentru stup din lemn pe care se aseaza fagurele din ceara, tratamentele anuale pentru diverse boli, diverse instrumente pentru a facilita munca in stupina precum dalta apicola, afumatorul, masca.
Cat iti poate aduce o familie de albine?
O singura familie de albine iti poate aduce o cantitate aproximativa de 20-25 de miere, desi eu unul sunt sceptic, si sunt sigur ca aceasta cantitate va creste exponential odata cu experienta pe care tu o vei acumula in apicultura.
Am niste prieteni foarte buni de familie care detin cunostinte foarte vaste si au o experienta foarte mare in cresterea albinelor, si anual ei scot minim 10 tone de miere, aproximativ 200 de kg de miere pe familia de albine, asta inseamna ca un stup are aproximativ 7-8 caturi de ½ cu rame de jumatate pline de miere. Imi povesteau la un moment dat cum in timpul culesului puneam un cat plin cu rame necrescute si in cateva ore erau toate crescute si astepta sa le umple cu miere.
Daca ei au reusit sa ajunga la aceasta performanta cu siguranta si tu poti, iar eu te voi ajuta sa ajungi la aceiasi performanta prin diverse articole si tehnici pe care ti le voi prezenta.
Cateva detalii despre apicultura
Conform wikipedia apicultura provine din latina apis care inseamna albina, si cultura care inseamna cultivare. Este stiinta care studiaza viata, cresterea si ingrijirea albinelor, in scopul obtinerii si folosirii produselor apicole si polenizarii culturilor agricole. Marturi in aceasta directie avem incepand de la Herodot, care este considerat parintele istoriei antice care scria toate evenimentele importante.
Cercetarile recente arata ca albinele au un rol deosebit in mentinerea unui echilibru ecologic stabil, datorita faptului ca polenizarea asigura perpetuarea nenumaratelor specii de plante care se constituie ca hrana pentru celalte vietuitoare din lantul trofic.
Importanta sociala a apiculturii provine din faptul ca iti ofera un mod foarte relaxant de a petrece timpul, in aer liber, in natura. Satisfactia cea mai mare a iubitorilor de stuparit, sunt oamenii din toate categoriile de varsta, profesie sau cultura, care au un singur punct comun si anume, pasiunea lor pentru albine, natura, aer liber.
Apicultura are ca si latura materiale urmatoarele produse:
- Miere este produsul de baza extras din nectarul florilor, iar albina il prelucreaza in gusa ei cu diverse enzime. Mierea contine zaharuri, substante minerale, compusi ai azotului, acizi organici, vitamine, substante aromatice, aocid folic, biotina, acid ascorbic, etc. Mierea de cea mai buna calitate are in jur de 18% apa, si nu este recomandata persoanloer alergice si diabeticilor.
- Polen este colectat de catre albine prin periile pintenilor tarseni de la plantele polenifere sau nectaro-polenifere. Polenul este colectat la intrarea in stup pe urdinis, prin colectorul de polen.
- Ceara este produsa de glandele ceriere ale albinelor in scopul de a constru faguri. Ceara are o compozitie foarte complexa, fiind formata din alcooli, hidrocarburi, esteri,etc.
- Propolis are o culoare brun deschis cu diverse nuante verzui si brun inchis, este solubil doar in alcool.
- Laptisorul de matca este secretat de glandele hipofaringiene de catre albinele doici, si are ca importanta hranirea larvelor in primele 3 zile, dar si a larvelor de matca. Este foarte valoroasa deoarece contine foarte multe vitamine, acizi, aminoacizi, substante antibiotice bactericide si hormoni, are un gust acrisor.
- Apilarnilul se obtine din larvele de trantori, are o culoare alb galbuie si o compozitie asemanatoare cu laptisorul de matca.
- Veninul de albine este produs de catre albinele lucratoare si este stocat in punga de venin; albinele il folosesc ca o arma de autoaparare. Insa veninul este foarte bogat in substante proteice, aminoacizi, lipide, acizi, subtanste minerale. Pentru a recolta acest venin sunt necesare instalatii speciale cu o pelicula de plutex sub influenta curentului electric.
Dupa cum observi albinele sunt foarte darnice si produc o sumedenie de produse care pot fii valorificate publicului tinta. Chiar daca majoritatea apicultorilor se limiteaza la produsul de miere, afacerea din apicultura se poate extinde la produsul de matci, la polen, venin de albina si de ce nu laptisor de matca care este foarte cautat in toate farmaciile din lume.
Toate produsele apicole sunt foarte cautate dearece sunt foarte benefice organismului uman. In orice tang ai merge intalnesti cu siguranta cel putin un stand ca cel de jos cu miere de diverse sortimente cum ar fi:
- Miere de rapita
- Miere de salcam
- Miere de floarea soarelui
- Miere de mana
- Miere de tei
- Mierea poliflora
- Mierea de castan
- Mierea de zmeura
- Mierea de menta
- Mierea de papadie
- Miere cu goji
- Miere cu catina
- Miere cu nuci
- Miere cu stafide
- Miere de lenvanda (desi in Romania nu se gaseste o eu o ador)
- Coktail apicol energizant
Pe langa toate aceste sortimente de miere vei mai gasi si polen in forma proaspata sau congelat, fiind foarte boga in complexul de bine B (B1, B2, B3, B6 si B12) are inclusive betacaroten, vitamin C, vitamin E, acid folic, fosfor, potasiu, fier, magneziu, iod. Polenul are in compozitia sa 3% vitamin si minerale, 2% acizi grasi si 55% carbohidrati.
Are foarte multe benefici organismului si trateaza foarte multe boli, cum ar fi ameliorarea circulatiei sagvine sistematice, ameliorarea astmului, ajuta la controlul greutatii..etc
Concluzii
Dupa cum observi pasiunea ta pentru apicultura se poate transforma in cea mai buna afacere. Nu va trebui decat sa iti faci un plan chiar acum si sa bifezi in agenda ta primul pas.
Tu cum ai inceput afacere in apicultura?