Dezvoltarea Familiei De Albine Primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si neranjate, incep deja sa se ocupe de puiet din cea a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput; ea duce, fireste, la o revigorare a coloniei.

Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutritiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albina depuse toamna. Exista insa si colonii care intra in iarna slabite sau care sufera din cauza rezervei de hrana. Urmarea este ca acele colonii nu mai sunt in stare sa ingrijeasca suficient de mult si de bine puietul.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Moartea albinelor este predominanta fata de formarea albinelor tinere astfel incat distrugerea coloniei devine posibila. Grija apicultorului este de a pastra pe cat posibil in viata albinele de iarna.

Zborul de curatire

zborul de curatire

La sfarsitul lui octombri, inceputul lui noiembrie activitatea de zbor inceteaza. In cea de a doua parte a lunii februarie cand temperatura atinge 12-15 C, si chiar 20 C, albinele isi iau zborul.  Albinele isi golesc de excremente punga rectala. Astfel se eleimina germenii adunati in intestinul gros, in caz contrar s-ar putea produce imbonaviri.

Observatiile arata ca zbora si proceseaza astfel numai albinele care au realmente nevoie. Desi unele dintre albinele ghemului de iarna se pun in miscare, ghemul nu este desfiintat. Faptul ca in anumiti ani unele colonii au nevoie stringenta de zborul de curatare se observa prin excrementele risipite prin zapada si in apropierea stupinei. gradul de murdarire a zapezii creste odata cu cresterea efectivului si a vigorii coloniei.

Apicultorul va inaltura penele de lemn si sigurantele antisoareci si va elibera urdinisurile acoperite cu albine moarte. Colonia trebuie sa poata zbura fara probleme. Daca coloniile sunt agitate si prea zgomotoase, se poate trage concluzia ca acele colonii au ramas fara matca. Apicultorul care nu poate fi in aceste zile langa stupina va stii totusi care familii de albine au efectuat zborul de curatire dupa gunoiul scos afara.

Inlocuirea albinelor batrane

lectii apicultura online

Pe masura ce sezonul rece se apropie de sfarsit, creste cantitatea de puiet in familia de albine, de la 20-100 de oua-zi (ianuarie-februarie), depus in timpul iernii la cateva sute de oua in martie, in functie de evolutia vremii si aportul de hrana, astfel ca la un moment dat numarul indivizilor din colonie creste datorita faptului ca numarul albinelor care ecolozioneaza il depaseste pe cel al albinelor care mor si practic coloniile intra in perioada de dezvoltare.

In conditiile din Romania, perioada inlocuirii albinelor de iernare dureaza pana la mijlocul lunii aprilie, cand si ponta matcilor atinge un nivel mai ridica de circa 1000 de ora/24h, iar in perioada mai – iunie ajunge la un maxim de pana la 2000 de oua/zi in functie de puterea coloniei, calitatea matcii si evolutia culesurilor.

Intodeauna, in acelasi conditii de mediu, cantitatea de puiet crescuta de coloniile de albine in perioada de dezvoltare este corelata pozitiv si independent de cantitatea de albina existenta in stup. Astfel ritmul de dezvoltare al coloniilor puternice poate ajunge la inceputul luni aprilie la 10-14% zilnic, in timp ce la coloniile slabe ritmul de dezvoltare nu depaseste 3-4%. De aici rezulta ca cea mai importanta perioada din ciclul biologic anual, asa cum s-a mentionat deja, oconstituie cresterea albinei de iernare de unde si puterea acestora la intrarea in iarna.

Intensificarea cresterii de puiet este corelata cu aparitia noilor generatii de albine tinere care indeplinesc functia de albine doici, in aceasta crestere numerica va genera in mod natural, la un moment dar in lunile mai-iunie un dezechilibru intre cantitatea mare de albine doici si suprafata de puiet necapacit, care are nevoie de hranire, astfel aparand o conditie de baza, favorabila declansarii instinctului de roiere naturala.

Din punct de vedere al managmentului apicol aceasta este perioada in care apicultorul trebuie sa asigure conditile necesare de hrana si spatiu pentru intensificarea cresterii de puiet cat mai timpuriu si obtinerea unor colonii de albine puternice in special in vederea valorificarii primului cules principal de la salcam, a carui inflorire nu coincide cu varful maxim de dezvoltare naturala a coloniilor de albine de la mijlocul lunii iunie..

In plus, apicultorul trebuie sa asigure si masurile de prevenire a roirii naturale, fenomen natural care poate sa conduca la pierderea economice. In conditiile din Romania, puterea coloniilor de albine poate atinge un maxim veritabil intre 40000-50000 de indivizi, in functie de zona climatica a tarii si de conditiile de cules.

In concluzie, iesirea din iarna a stupinei fara mortalitate depinde foarte mult de hrana de calitate, de tratamentele care au fost efectuate la timp, daca am protejat familiile de albine cu gratie anti-soareci. Daca ai respectat toate aceste puncte, nu ar trebui sa iti faci griji.

>
%d bloggers like this: