Viata Unei Colonii De Albine

Albina este o stapana si minunata dascal. E inzestrata cu intelepciune si stil de viata echilibrat, ne ofera mangaiere in momentele triste ale vietii. Se multumeste cu ce primeste din jurul stupului sau, nu este pretentioasa si nici clevetitoare cand nu are polen, sau apa. Nu mese intinse, nu fructe sau trufandale de import.

Albina este foarte bine inzestrata incat nu consuma mai mult decat este necesar, nu face uz de teribila sa intepatura, si isi sacrifica viata de fiecare data cand un impostor incearca sa ii fure rezervele de hrana. Pe de alta parte, chiar cand culege o face in modul cel mai pasnic, atat cu oamenii cat si cu animalele, fara sa aiba ceva de impartit, fara lupta. Este o pacifista, dar nu neputincioasa.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Fiecare albina are sarcini precise in raport cu varsta si aptitudinile ei. Isi indeplineste sarcina fara ambitii, impotriviri sau furie. Nu exista activitate umilitoare pentru albina.

Regina oua fara incetare asigurand perpetuarea familiei, lucratoarele isi impart cu dragoste munca intre tinerele larve, sperantele familiei si campul inmiresmat de unde cueg nectarul de dimineata si pana seara tarziu, cand soarele apune peste cerul albastru.

Nu exista locuri in familie pentru cei inutuli. Fara parlamenta, presedinte sau altii lideri care se bat cu pumni in piept ca sunt mai tari ca “regina mama”. Fiecare individ din colonie isi cunoaste foarte bine traseul si ce are de facut in casa lui, incepand de la curatenia de primavara si pana la pregatirea pentru iarna.

Nimeni nu e sef, toata munca se depunde in interes colectiv, fiind absolut necesara pentru ca familia sa se dezvolte in parametri normali si sa isi conserve cat mai bine hrana pentru iarna.

Componenta Familiei de Albine

lectii apicultura pentru incepatori

Familia de albine poarta denumirea de colonie. Adica, fiecare familie are in componenta trei tipuri de indivizi:

  1. O singura femela, complet dezvoltata si apta sa depuna destule oua prin care sa mentina si sa asigure cresterea familiei. Aceasta este matca, in mod eronat denumita “regina”
  2. Lucratoarele, sau fermele atrofiate care sunt incomplet dezvoltate, cele mai multe la numar, 100.000 sau mai multe.
  3. Cativa masculi, care in mod normal apar in sezonul de roire si dispar odata cu incetarea sezonului de cules de peste an. Numarul lor variaza de la cateva sute la cateva mii.

Dimensiunile Indivizilor

Matca, lucratoarele si masculii au dimensiuni diferite. In tabelul de mai jos iti ofer cateva dimensiuni aproximative, in milimetri:

lectii apicultura

Dezvoltarea indivizilor

Viata Unei Colonii De Albine

Matca are stadiul de oua trei zile, cinci ca larva si 8 ca pupa (in celula capacita), eclozionand in a 16 zi. Dupa care se imperecheaza in jur de 7 zile dupa eclozionare. Incepe sa oua dupa doua zile mai tarziu, undeva intre 25 si 30 de zile de cand a fost depusa ca ou.

In antichitate se credea ca familia de albine este guvernata de un rege. Astazi stim foarte bine ca in fiecare stup exista cate o “regina”, sau mai bine zis matca, si este singura femela imperechiata, capabila sa asigure viitorul familiei de albine prin depunere de oua.

In mod normal exista o sigura matca in fiecare colonie de albine. Uneori totusi, putem vedea catre doua matci. Unii apicultori spunand ca au vazut chiar trei. Aceste exceptii se datoreaza unor motive. Matca este prea batrana si nu are sificienta energie sa-si omoare fiica la nastere, asa cum ar fi procedat in tinerete. Ori este posibil ca stuparul sa fi introdus succes cateva matci, banunind ca familia este orfana. Matcile au ramas in viata fiind impinse si pastrate de catre albine in colturi diferite. De fapt ele au format doua grupuri in cadrul familiei, fiecare manifestandu-se ca o colonie distincta.

Aceast aspect il vom intalni destul de rar, si trebuie sa avem grija sa controlam foarte bine botcile pe care le avem in stup, astfel incat sa avem o singura matca imperecheata.

Viata unei matci este de 4-5 ani. Asta inseamna de 50 de ori mai mult decat o lucratoare ecolozionata la inceputul sezonului. La fel ca in cazul gainilor, matca devine mai prolifica in al doilea an de viata.

Este destul de usor sa deosebesti o matca batrana de una tanara. Matca tanara in primul si al doilea an de viata, are abdomenul mare, fiind plin cu oua, aripile sunt intacte, capul si corpul acoperit cu perisori , iar deplasarea este agila. Matca batrana il al treilea an este lucioasa, aripile sunt franjurate iar deplasarea este groaie.

Lucratoarele au 3 zile de stadiu de oua, cinci larva si 13 zile de pupa (in celula capacita). Eclozioneaza in a 21-a zis, si petrece ca doica sau caladitoare, aproximativ 15 zile in stup, dupa care incepe munca de culegatoare in a 30-a zi sau 36 de zile de cand a fost oul depus.

Lucratoarele sunt obligate sa construiasca si sa gestioneze fagurii precum si de a hrani familia. Tot lucratorele cresc puietul, pazesc stupul, il curata si il ventileaza. Este destul de greu sa distigi lucratoarele prin rolul pe care il joaca in cadrul familiei: doici, culegatoare, cerese etc. Toate lucratoarele sunt destinate efectuarii tuturor muncilor din colonie fara discrimiare, in functie de necesitatea sezonului, perioada de timp si circumstantele.Numai tinerele lucratoare sunt destinate sa lucreze in interiorul stupului, atata timp cat organismul lor nu este inca adaptat la vremea aspra din exterior.

O albina catareste a zecea parte dintr-un gram. Poate aduce in stup la un drum, jumatate din greutatea sa, adica 0.05 grame, uneori doar 0.02 grame.

Pentru a aduce un kilogram de nectar, albina ar trebui sa faca 50.000 de drumuri, sau 50.000 de albine, un drum. O albina poate face 20 de drumuri pe zi, la o distanta de 1 km, aducand 0,4 grame de nectar. Pentru a aduce 1 kg de nectar, albinele fac 40.000 km, adica mai mult decat circumferinta pamantului.

curs de apicultura pentru incepatori
Curs Online de Apicultura Pentru Incepatori

Masculul are 3 zile stadiu de oua, 6 zile si jumatate ca larva, ecolozionand in a 24-a zi.. Devine matur sexual in a 5-a zis dupa eclozionare sau intr-o luna de cand a fost depus ca ou.

Pentru masculi se foloseste in general denumirea de trantori, pe criteriul zgomotului pe care il fac in zbor, putin diferit fara de al bondarilor. In franceza denumirea de fals boldar face deosebirea de bondarul de pe camp.

Masculii sunt mai inchisi la culoare. Extremitatile corpului au perisori, picioarele sunt lipsite de pintenii pentru colectat polen, nu sunt prevazuti cu ac, au un miros deosebit. In perioada roitului masculii emit un miros puternic. Aceasta este modalitatea de a fi recunoscuti de tinerele regine, mai mult decat zgomotul produs in zbor. Mai mult decat atat, acest miros face ca iminenta roitului sa fie anticipata.

Masculii sunt eleganti si pasnici, in stup dau intodeauna impresia ca sunt adormiti si ies la zbor doar in perioada pranzului si numai pe vreme frumoasa. Cateodata trec dintr-un stup in altul fara ca albinele sa le faca vre-un rau.

 

Cresterea albinelor este o activitate placuta destul de complexa, insa foarte placuta pentru pasionati de apicultura care deja lucreaza in afacerea lor pentru apicultura. Dupa cum am observat, colonia de albine are o activitate ampla, iar noi ca si stupari trebuie sa intervenim si sa ajutam familia sa se dezvolte cat mai repede, si in parametri cat mai normali.

Apicultura

 

>