Roiul la pachet este o unitate biologica alcatuita in general din circa 1,5 kg albina tanara insostita de o matca imperecheata aflata in cusca de introducere si care sunt introduse intr-o cutie speciala confectionata din lemn, pastic PFL ..etc, fiind prevazuta cu plasa de sarma si hranitor.
Roiul la pachet este o unitate biologica care nu curpinde faguri. Formarea roiurilor la pachet necesita multa indemanare, cresterea constanta de mult puiet cat mai devreme pentru a obtine familii numeroase si puternice precum si echipament specific, cutii speciale. Este o metoda eficienta atunci cand se aplica in fermele care au ca scop vanzarea de roiuri.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Perioada optima de formare a roiurilor la pachet este dupa culesul de la salcam.
Caracteristicile cutiilor pentru roiuri la pachet: dimensiunile sunt variabile, dar de exemplu, un model de cutie ar putea avea uratoarele dimensiuni: lungime 40cm, latime 13cm, inaltimea 29 cm, iar daca doresti iti poti procura singur aceste cutii, fiind si foarte usor de facut. Peretii laterali sunt prevazuti cu plasa de sarma. La partea superioara este un orificiu in care se introduce un hranitor cu o capacitate de circa 1 litru de sirop. Prin acest orificiu se va face si popularea cu albine a cutiilor, cu ajutorul unei palnii speciale cu orificu larg.
Pentru a forma roiuri la pachet trebuie sa ti cont de urmatoarele sfaturi:
- Trebuie sa alegi familii de albine foarte bine populate si sanatoase, din care vei preluna albina pentru a popula roiurile. Iar pentru acest lucru vei utiliza in prealabil gratia pentru matca, sa o izolezi, in parte de baza a stupului de unde vei lua albina. Fagurii cu puiet ii vei ridica in corpul de sus pentru a atrage albina tanara. Este important sa scuturi cat mai multa albina tanara, pentru ca roiul la pachet (fara nici un fagure si posibilitate de zobor) sa reziste cat mai mult.
- Albina va fi scuturata din familia de albine in cutii de stup/roiuri goale, de unde va fi preluata/scuturata printr-o palnie adecvata, montata pe cutia roiului. Albina va fi stropita imediat cu apa pentru a impiedica zborul acesteia.
- Fiecare cutie pentru roiuri la pachet, cu greutate cunoscuta, va primi o cantitate de circa 1,5 kg albina, prin cantarire. Dupa care vei pune hranitorul (orificiul se va inchide) si roiul va fi etichetat cu date specifice (adica, familia de origine, data formarii, data expedierii).
- Dupa aceasta, roiul la pachet se va depozita intr-un spatiu adecvat (racoros si intunecos pentru ca albinele sa se linisteasca).
- Cutiile specifice vor fi pregatite in prealabil pentru formarea roiurilor la pachet, iar in fiecare cutie se va introduce cate o matca imperecheata in cusca de transport, fara albina insotitoarem inchisa cu dopul de plastic si prevazuta cu hrana. Cusca o vei prinde de marginea orificiului, pentru a putea fi preluata usor.
In perioada urmatoare dupa formare, de transport si pana la utilizarea, roiurile la pachet sunt hranite cu sirop pe parcursul a 3-4 zile. De mentionat ca in vederea instalarii imediate a acestora albinele din roiurile la pachet trebuie sa provina de la o stupina situata la cel putin 4-5 km de locul unde se instaleaza pentru a evita intoarcerea albinelor in familiile de origine. In cazul roiurilor care se livreaza in ziua formarii si ajung la destinatie imediat este necesar sa asiguram pastrarea lor intr-o camera racoroasa cel putin 24 de ore de la data formarii inainte de instalare.
Formarea roiurilor la pachet se desfasoara in perioada de maxima dezvoltare a familiilor de albine, mai exact in lunile mai-iunie, pentru a nu afecta dezvoltarea normala ulterioara a familiilor din care provin. Rezultatele bune in conditiile tarii noastre dau roi la pachet de 1,5 kg de albine, care sunt formati intre 20 mai si 20 iunie. De regula, la noi asemenea roi se pot forma si livra imediat dupa incetarea culesului la salcam.
Avantajele utilizarii roiurilor la pachet sunt legate de un control mai eficient, asemanator roiurilor naturale.
Cum instalezi roiurile la pachet intr-un stup cu rame?
Este vorba despre 5 pasi pe care trebuie sa ii urmezi:
- Pregatesti materialele si echipamentul, adica stupi si rame cu faguri gata crescute
- Popularea stupilor o vei face de obicei pe vatra pe care acestu stupi ii vei amplasa
- Popularea poate avea loc si in atellier, iar in urmatoarea seara poti fi deplasati pe vatra
- Noile familii de albine formate se vor hrani cu sirop de stimulare sau turte proteice
- Urdinisurile se vor inchide pana in seara urmatoare
Instalarea propriu-zisa a roiurilor la pachet se poate face prin doua metode:
- Scuturarea directa pe rame. In acest sens se pun 3 rame pe o latura a stupului, se scotate hranitorul din cutia de transport si se scutura albina, pulverizand cu apa pentru a le impiedica zborul. Mai departe se verifica cusca matcii pentru a indeparta dopul de plastic si se pune intre 2 rame fara albine.
- Introducerea directa a cutiei de transport cu albinele si matca in stupul destinat instalarii. Pentru aceasta se face loc in stup, punand 5 rame pe o latura si se plaseaza cutia de transport a roiului pe fundul stupului si cusca matcii cu dop de serbet intre doi faguri centrali. Pana a doua zi albinele vor migra catre rame si vor elibera matca, apoi se scoate cusca de transport si se completeaza cu rame.
In ambele variante, hranirea cu sirop sau turta proteica este obligatorie. Acesta va favoriza ponderea matcii, va mobiliza albinele pentru culesul de polen si va face sa treaca mai usor stresul de transport si cel de instalare. Pentru a preveni furtisagul iti recomand sa faci hranirea seara.
In concluzie, roiul la pachet incepe sa fie tot mai utilizat si in tara noastra pentru utilitatea lui cat si usurinta la transport.
Ps: te rog sa lasi un comentariu daca ti-a placut articolul si un like si share la articol.
foarte interesant multumim
Sunt incepator in apicultura din 2013,am opt familii de albine,nu am reusit pana in prezent sa extrag miere,din cauza timpului care a fost ploios la salcam,dar sunt multumit de evolutia familiilor mele de albine,pana in prezent .Urmaresc cu mare interes postarile dumneavoastra.Sper sa avem o iernare buna.
Practic apicultura din anul 1978, tot ce ați arătat referitor la formarea roiurilor la pachet este perfect adevarat. Am peste cinci ani de când practic aceasta metodă. Este foarte eficienta metoda în lupta împotriva păduchilor și a bolilor prin schimbarea fagurilor. Am reușit să opresc și fenomenul de roire naturală deoarece stupii nu se mai suprapopulează în sezonul de vârf. Eu scutur albina tânără de la doi, trei stupi introducând și matca totodată, cantitatea de albină pe cântar este de minim două kg, astfel valorific la maxim și culesul de tei sau polifloră. Vă felicit pentru ceea ce faceți pentru apicultorii din România.
Este perfect adevarat tot ce spui. Sunt mai multe metode, fiecare apicultor isi poate personaliza aceasta metoda de roi la pachet, sau poti folosi aceasta metoda sa vinzi roiuri in sezonul de varf sa previ roirea.
foarte interesant articolul multumesc
foarte interesant multumim
interesant dar ma interesaeza si pe mine felul de asezare a ramelor in stup,am inteles ca exista o ordine de asezare,,,,de la intrarea in stup pe urdinis in interior,,,prima rama,a doua,a treia, cum vine puse? ordinea ? sunt incepator si as dori sa stiu cat mai multe.
Este foarte simplu, prima si ultima rama este cu miere, dupa a doua rama este cu pastura iar cele din centru sunt cu puiet.
Hristos a Inviat! Multumesc pentru material! Voi incerca si eu.
metoda asta se face pe faguri artificiali,eliminand astfel si sporii de nosema
Imi place! Multumesc!!!
Foarte bine explicat! Chiar si un incepator poate face dupa aceasta descriere ROI LA PACHET.
Bafta mai departe!
Stefan
puteti trimite roi la pachet ptr. incepator si cam cat face?
Salut, eu nu vand roiuri la pachet, insa puteti cauta pe olx sau pe grupuri baietii care vand, pretul este intre 250-300 de lei 1 kg de albina.
Bună. Foarte util in completarea cunostintelor si ajutator. Multumesc frumos si pentru articolele de până acum.
Cu mult drag George.