3 Metode pentru folosirea acidului oxalic

Te salut,
Iosif la butoane.
Am primit mai multe mesaje prin care mi se cerea sfaturi practice pentru folosirea acidului oxalic.
Iti recomand sa achizitionezi acid oxalic dihidrat, deoarece toate omologarile si dozele sunt disponibile pentru acest tip de acid. Insa sunt doua mari firme care vand acid oxalic dihidrat de unde poti achizitiona cu incredere Chemical Company si Ecomold Invest din Iasi.
impotriva varroa - acid oxalic
Acidul oxalic il putem folosi prin 3 metode: 
  1. Prin picurare;
  2. Prin pulverizare;
  3. Prin sublimare.
1. Pentru a folosi metoda prin picurare care sa aiba o concentratie de 3,5 % de acid oxalic. Vei pune 1 litru de apa pe aragaz si o vei incalzi pana la fierbere, dupa care se ia de pe foc, si adaugi zaharul dupa care acidul oxalic, si mesteci foarte bine astfel incat cristalele de acid oxalic sa se dizolve.
Dozare: vei folosi o seringa de 50-60 ml cu ac, astfel incat jetul sa fie subtire si bine directionat. Vei folosi astfel 5 ml pentru fiecare interval dintre rame, dar nu mai mult de 50 de ml pe familie.
Vei aplica astfel un jet subtire peste albine dintre intervale, solutia nu are nici un efect daca o vei aplica pe rame sau pe leaturile superioare, 3 tratamente la interval de o saptamana.
Cand tratezi stupii multietajati, aplici pe intervalele din ambele corpuri, fara sa depasesti doza de 50 ml pe familie (25 ml in cat si 25 in cuib).
De asemenea, aceasta metoda o poti folosi si dupa fiecare extractie a mierii.
Toamna daca vrei sa faci acest tratament este recomandat o singura data in lipsa totala de puiet.
2. Metoda prin pulverizare o poti folosi mai mult pentru roiurile la pachet, dupa ce isi formeaza clusterul. Insa in acest caz, vei folosi o doza de 3 ml la 1000 de albine. Vei pulveriza astfel solutia peste albine, cat mai uniform din ambele parti ale cutiei. Dupa ce l-ai tratat il vei mai tine incat 72 de ore intr-un loc racoros, uscat si intunecat.
In priviinta familiilor de albine, nu exista o reteta testata si recomandata, desi eu as folosi mai mult metodele 1 si 3 iar metoda aceasta sa o pastrezi doar pentru roiurile la pachet.
3. Prim sublimare, fiind metoda cea mai eficienta si mai bine tolerata de catre albine.
Pentru aceasta metoda folosim un sublimator special conceput. Se va aplica 2,5 ml pentru fiecare familie de albine, aparatul contine deja o masura pe care o vei folosi pentru a masura cu exactitate cantitatea folosita.
Acest tratament il poti face atat in timpul sezonului activ, cat si toamna sau primavara, cate 4 tratamente din 4 in 4 zile. Vei trata dimineata sau seara, pe urdinis, sau poti face o mica gauri in spatele stupilor de 6-7 mm.
Pentru oricare dintre cele trei tratamente ai nevoie de protectie, masca de calitate care sa contina filtru de particule “P3”, manusi de protectie si costum adecvat.
In concluzie
Cel mai bun este prin sublimare insa si prin picurare este destul de eficient. Pe langa asta, exista o mica posibilitate ca matcile mai batrane sa cada dupa tratamentul cu oxalic.
Cu drag, 
Iosif!

>
%d bloggers like this: