Albinele sunt insecte poichiloterme cu aripi din ordinul hymenoptera, familia Apide, specia Apis melifera, intrand in categoria insectelor sociale poliforme. Necesitatea de a se aduna in grup, se datoreaza organismului lor, care prin el insusi nu poate sa dea insectei izolate posibilitatea de a-si pastra temperatura proprie care s-ai asigure supravietuirea.
O albina izolata de colonie este asemenea unei celule dintr-un organism, ea nu poate activa decat impreuna cu alte albine, indiferent daca are la dispozitie cea mai buna hrana. Din aceasta cauza, albinele care raman dupa plecarea de pe o vatra provizorie cauta alte albine cu care se asoviaza in vederea continuarii vietuirii.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Privind cei trei factori principali care formeaza integritatea unei colonii: albinele lucratoare, matca si trantorii, colonia poate fi luata ca un tot biologic unitar, atat viata colectiva cat si cea individuala fiind calauzita de reflexe neconditionate instinctuale, innascute, care nu se schimba niciodata si sunt transmise ereditar.
Epuizarea mai grabnica sau mai tarzie a organismului albinelor se datoreaza mai ales activitatii de crestere a puietului. In cazul în care activitatea de crestere a puietului inceteaza pe timpul verii din diferite cauze, durata de viata a albinelor se mareste, acestea adaugandu-si o rezerva de materii proteice ce contribuie la formarea corpului gras. Modul de hranire specific albinei se bazeaza pe schimburile de hrana dintre albine.
Asa se explica de ce o albina izolata moare, fiind lipsita, printre altele, de anumite elemente vitale, pe care numai viata de colonie le poate avea. Succesiunea si repartitiile muncii în stup sunt impuse în functie de varsta albinelor si de necesitatile de moment ale coloniei. Albinele comunica intre ele prin intermediul dansurilor, ultrasunetelor si mirosurilor eliminate cu ajutorul glandei Nasanoff (glanda odoranta ce serveste la identificarea albinelor aceluiasi stup).
Albinele, reprezinta insecte sociale dintre cele mai evoluate, ceea ce inseamna ca realizeaza in comun o serie intreaga de activitati necesare supravieturii speciei:
- Cresterea urmasilor;
- Adunarea si prelucrarea hranei;
- etc.
Prin acest comportament, albinele se organizeaza asemenea unei “familii“, a unui organism care convietuiesc impreuna si lucreaza pentru a se dezvolta cat mai mult.
Familia de albine este formata din matca, albine, lucratoare si trantori, impartire care ese disponibilia si de diviziunea muncii in cadrul familiei. Datorita capacitatii de a se adapta la diferite conditii de clima si vegetatie, albinele sau raspandit pe tot Pamantul.
Adaptarea la conditii de clima diverse a dus la impartirea lor pe rase. In contiile de clima si vegetatie specifice tarii noastre sau format rasa Apis Melifera Carpatica, albina romaneasca carpatina. Ea este foarte bine adaptata conditiilor de clima si cules din tara noastra, calitatile ei principale fiind:
- Este foarte prolifica;
- Are o slaba predispozitie la roire.
Particularitatea care face albinele sa fie atat de utile omului este aceea ca acumuleaza hrana peste necesarul de consum, surplus pe care acesta il valorifica.
Prin faptul ca asigura polenizarea plantelor, albinele au un rol foarte important in pastrarea echilibrului ecosistemelor. Astazi, albinele sunt folosite nu numai pentru productia directa (miere, polen etc.) dar si pentru beneficiile care pot fi obtinute in agricultura prin polenizarea. Se afirma chiar ca prin polenizare se obtin beneficii de 30 de ori mai marid ecat prin valorificarea productiei directe. Multi agricultori isi instaleaza stupina in solarii pentru a obtine productii sportie.
Nota Bene: Se considera ca albinele nu pot sa aud deoarece nu au organe de auz sensibile la presiune asa cum au oamenii. Din acest motiv cercettorii nu puteau explica modul prin care lucrtoarele puteau totusi percepe bazaitul dansului altor lucratoare. Cu ceva timp în urma s-a descoperit ca albinele pot într-adevr “auzi” sunete generate în apropierea lor cu ajutorul unor perisori mecano-receptori de pe antene. Aceasta decoperire a ajutat la construirea unei albine robot care poate fi programat printr-un computer sa danseze în interiorul stupului ghidând astfel lucrtoarele într-o anume locatie.
Albinele se inmultesc prin oua, ele au culoare alba si sunt ca nite bastonase de 1,4 pana la 1,6 mm, curbate înspre partea dorsala si rotunjite la capete. Unul din capete este mai gros si de aici se va forma capul viitoarei albine. Celalalt capat adera la baza celulei.
La câteva ore de la depunere în ou se formeaza embrionul. Dupa trei zile eclozeaza larva prin ruperea foitelor embrionare. Larva creste foarte rapid ajungând sa ocupe toata celula. Dupa 4 naparliri larva începe sa-si tese coconul si trece apoi prin fazele de prenimfa si nimfa. În ziua a noua, coconul este acoperit cu un capcel de ceara. De aici va iesi apoi albina.
Albinele dupa cum observi sunt o comoara pentru omenire, nu doar pentru miere si multiplele produse pe care le produc. Si mai ales pentru polenizare care este vitala, pentru ca orice fruct sau leguma sa poata creste. Dupa cum spunea si Eistein: