In perioada de iarna apicultorul trebuie sa fie atent la supravegherea ritmului de consum a rezervelor de hrana, si la aerisirea stupului. Albinele bine alimentate nu mor de frig indiferent cat de mare este gerul afara, insa ventilatia imperfecta poate duce la disparitia familiei.
Pe timpul de iarna albinele isi “fabrica” singure apa, folosind punga rectala care filtreaza din substantele reziduale ale digestiei apa chimic pura si o redau organismului. Numai in aceste conditi albinele reusesc sa foloseasca mierea si sa supravietuiasca peste iarna geroasa.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
La sfarsitul lui iarnuarie inceputul lui februarie cand iarna este pe sfarsite, familia de albine ajunge sa ridice din nou temperatura, odata cu cresterea zilei, ponta incepe sa creasca treptat. In aceasta perioada albinele trec printre perioada foarte critica, fiindca numarul de albine care ecluzioneaza este mic, iar cele care nu se mai intorc la stup dupa zborul de curatire poate fi foarte mare.
In functie de conditiile de vreme si corelat cu inflorirea pomilor, perioada de dezvoltare, primavara poate fi treptata sau brusca. Dupa inflorirea pomilor fructiferi, albinele tinere din generatia noua ajung sa predomine intregul stup, si incepe dezvoltarea masiva de primavara.
In familiile puternice, o data cu primul cules mai important de nectar de la sfarsitul primaverii apare si instinctul de cladit. Pe dezvoltarea glandelor ceriere se bazeaza direct sau indifrect inoirea anuala a cuibului de puiet in care se cresc noile generatii de albine.
Roirea Artificiala si Naturala
Roiul este alcatuit dintr-o multime de albine, circa 1/2 (o jumatate) din populatia toatala a stupui, albinele de toate varstele impreuna cu matca. Din sumedenia de albine albine care se aduna in fara urdinisului, pleaca cateva cercetase in cautarea unui loc avantajos unde se pot deplasa si locui pentru o perioada. Dupa ce au gasit noul cuib, se intorc la stup si le transmit acestora noua “adresa”. In acest fel masa de albine roitoare pleaca spre noua locatie, unde se instaleaza, cladesc faguri, iar matca depuna oua,iar astfel viata unei noi familii incepe.
Sunt sigur ca nici un stupar nu doreste ca familia lui de albine sa ii roiasca si sa alerge tot timpul prin pomi sa recupereze manunchiul de albine “gonit” din familia mama. Insa cu toate astea se intampla, ca familiile puternice sa iti roiasca la un moment dat. Insa existe diverse tehnici pe care te voi invata sa scapi de roire in cursul online de apicultura.
Uneltele folosite pentru ingrijirea familiei de albine
In apicultura sunt necesare diverse instrumente concepute special, pentru a-i usura munca stuparului. Aceste instrumente le voi descrie mai jos pe fiecare in parte.
Dalta apicola are forma unei tije cu grosimea de 3-4 mm, cu ambele capete latite si asicutite prelung. Unul din capete este indoit in unghi drept pe o lungime de 20-25 cm.
Dalta apicola se foloseste la desprinderea diverselor elemente ale unui stup (corpuri, rame, podisor, hrnaitor…etc) lipite de albine cu propolis sau ceara.
Afumatorul este un aparat in care ard fara flacara diferite materiale (iasca, lemn putred, pefeleu..etc ) pentru a produce mult fum destinat linistirii albinelor.
Atentie! Este interzis sa pui in afumator pungi de plastic, poliestiren extrudat, sau alte materiale toxice care pun in pericol viata albinelor.
Afumatorul este compus din corp, cu o forma cilindrica si este confenctionat din tabla, iar in partea interioara are un gratar care imparte interiorul in doua compartimente. In compartimentul superior mai mare unde se introduc materiale destinate arderii. La unele tipur de afumatoare combustibilul se introduce intr-un pahar din tabla zincata situat in compartimentul superior. Compartimentul inferior formeaza un spatiu liber unde patrunde printr-un orificu lateral jeturile de aer trimise de foale.
Capacul este confectionat din tabla, cu o forma tronconica sau de calota sferica, terminat cu un tub inclinat spre fata prin care iese fumul. Este montat pe corpul afumatorului prin intermediul unei balamale.
Masca apicola protejeaza capul, fata si gatul de intepaturile albinelor, si permite o vizibilitate buna a stuparului in timpul lucrarilor in stupina.
In comert intalnim diverse tipuri de masti apicole:
- Bluza apicola tip hanorac
- Bluza cu mascola apicola
- Combinezon apicol
- Masca apicola
- Masca bust metalica
- Masca apicola cu bust
Peria apicola este foarte utila, pentru ca ne ajuta la indepartarea albinelor de pe suprafetele fagurelui fara sa le omoare sau raneasca. Corpul periei este de forma sipci cu profilul de 10×12 mm. Perii sunt din par de cal sau din material plastic foarte moale si sunt asezate pe un sigur rand, pe o lungime de circa 200 de mm. Daca nu aveti o perie apicola se mai poate folosi pana de gasca.
Ladita pentru transportat rame este de mare ajutor in orice stupina. Este format din corp si capac, confenctionat din placaj sau PFL intarit prin coltare. Spatiul intern este cuprins de 6 rame avand dimensiunea de 435×300 respectand distanta dintre rame de 12 mm, si distanta dintre pereti de 8mm.
Aceasta ladita mai poate fi utilizata si ca nucleu temporal, in partea inferioara are un mic urdinis si manere la exterior.
Gratia haneman se aseza in stupi pentru a opri trecerea matcii si a trantorilor, albinele pot trece fara nici o problema. Gratia haneman este confectionata din plastic sau din metal cu orificii de 4,9 mm.
- La stupul orizontal gratia despartitoare are forma si dimensiunile diafragmei separatoare.
- Iar la stupul multietajat si vertical gratia despartitoare are forma si dimensiunile podisorului.
Rama claditoare se utilizeaza pentru a stimula productia de ceara. Are dimensiunea asemanatoare cu ramele din cuib 435×300 mm si latimea de 25 mm. Rama se introduce in timpului culesului langa ultimul fagure cu puiet. Iar fagurele construit se recolteaza si apoi se introduce din nou in stup. La aceasta rama nu se monteaza fagure artificial
Furculita pentru despacapacit este construita din otel inoxidabil, si are forma unui pieptene cu 20 de dinti lungi de aproximativ 3 cm. Este folosita pentru descapacirea fagurilor care sunt plini cu miere, si ajuta ca mierea sa iasa cu usurinta cand este centrifugata.
Concluzie
Dupa cum probabil ai observat ingrijirea albinelor nu este deloc o munca obositoare, mai ales cand lucrezi din pasiune iar tot efortul si puterea este indreptat catre mica comoara din fata casei.
Eu de exemplu cand merg la stupina mea sunt foarte motivat, plin de energie si imi place foarte mult sa deschid fiecare stup in parte si sa observ cum stupul avanseaza, iar ramele se umple in fiecare zi cu miere, polen si pastura. Daca iti doresti ca motivatia si energia ta sa fie canalizata spre pasiunea ta catre apicultura, o poti transforma intr-o afacere de succes din care sa poti trai. Iti recomand cursul de apicultura online pe care l-am lansat.