Albinaritul in Romania este favorizat de o clima blanda si o natura foarte darnica, o natura cu adevarat darnica, un paradis apicol ce dainuie din martie si pana in octombrie:
- Plante melifere variante
- Paduri intinse de tei
- Salcami
- Pomi fructiferi
- Rapita
- Floarea soarelui
Nu este de mirare faptul ca in anul 1989 toata productia de miere din Romania reprezenta 1,4% din totalul mondial, si 8,5% din productia Europei, asta inseamna ca 62,6 kg/1000 de locuitori, fata de media europeana de 30,7 kg.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Producatori individuali din Romania detin ferme apicole foarte moderne, ce redescopera aceasta indeletnicire, care s-a dovedit o afacere foarte rentabila din care multi apicultori supravietuiesc.
Stuparitul nu este dificil , dar presupune respectare anumitor reguli strice si realizarea riguroasa a lucrarilor de intretinere, pentru a evita accidentele.
Distributia Produselor Apicole
La capitolul distriutie, foarte multi apicultori intampina probleme deoarece nu au siguranta unei firme serioase care sa preia produsele apicole si sa le ofere banii la timp.
Am trecut si eu prin acest proces si nu este deloc simplu, mai ales daca doresti sa vinzi miere intr-un mod legal, si te incuraj sa faci asta. Vei fi nevoit sa obti certificatul de producator si atestatul, chiar daca nu pare a fi mare lucru, cand esti in situatia de a vinde miere si descoperi ca nu ai toate actele posibile, devi putin iritat si frustrat. Insa te rog sa ai rabdare pentru ca atestatul de producator si chitantierul le obti odata pentru todeauna.
Mai sunt si alti factori care intra in aceasta directie, si anume buna organizare , ambalajul corespunzator si cunostinte in domeniul vanzarilor.
Fie ca sunt produse de baza cum ar fii:
- Mierea
- Ceara
- Laptisorul de matca
- Polenul
- Venin de albine
- Apilarnin
- Propolis
- Pastura
Aceste produse pot fi combinate si prezentate sub forma de tincturi, lotiuni sau creme, produsele apicole incepe sa fie foarte solicitate pe piata romneasca cat si pe piata internationala. Fiind naturale si cu foarte multe benefici pentru sanatatea organismului nostru.
Piata Produselor Apicole este in Continua Crestere
Cresterea si dezvoltarea apiculturii, reprezinta ocupatia traditionala importanta in Romania.
Datorita poluarii si diminuarii numarului familiilor de albine pe scara larga, mierea si produsele apicole sunt dintre cele mai apreciate in Europa si in intreaga lume.
Romania este una dintre putinele tari care ofera miere ecologica, iar cererea pentru acest produs este foarte mare, insa este departe de a putea fi acoperita. Este momentul sa te apuci de afacerea din apicultura.
Scaderea foarte brusca a numarului de familii de albine a coborat productia la nivel mondial, precum si calitatea produselor apicole. Aparitia de noi boli si daunatori, si chimizarea intr-un mod excesiv a agriculturii au facut ca numarul familiilor de albine sa scada in mod dramatic in foarte multe tari.
Pe de alta parte, cresterea populatie fara precedent, este pe cale sa declanseze una dintre cele mai grave crize alimentare. Cererea fiind in crestere vertiginoasa, iar oferta este mica.
Cererea tot mai mare pentru produsele apicole si oferta tot mai mica, reprezinta oportunitatea unei afaceri cu vanzare garantata.
Programul National Apicol
Acest program ajuta apicultorii prin diferite forme de sprijin material pentru asi extinde numarul de familii, prin materiale si tratamente.
Sunt sustinute de asemenea infiintarile de forme associative intre producatori, proiectele de tip start-up pentru tinerii fermieri.
Aceasta oportunitate chiar merita sa fie valorata, tineri putand sa demareze aceasta activitate aducatoare de profit si sanatate, beneficiind de experienta generatie mai in varsta si de contextual pietei foarte favorabile.
In curand iti voi pune la dispozitie cursul online de apicultura pentru incepatori, prin care te voi ajuta sa inmultesti familiile de albine, sa iti faci proprile matci selectate. Cursul va fi un ghid pas cu pas care te va indruma cum sa te dezvolti, ca sa scoti profit din afacerea cu albine.
Factori cheie care iti vor aduce succesul
Este nevoie sa faci parte dintr-o asociatie de producatori pentru accesul la informatii, material.
Te va ajuta sa faci o cercetare de piata pentru a identifica produsele apicole care sunt cele mai cautate, si clientii care pot asigura cea mai buna marja pentru vanzare.
Organizarea unei ferme apicole profitabile de peste 50 de familii de albine, cu mijloc de transport care sa iti permita efectuarea capaniilor pastorale de cules la salcam si alte plante melifere de valoare.
Concluzie
Pe cat este mai mare oportunitatea de a dezvolta o ferma apicola in Romania, pe atat de important este ca marketingul si vanzarea produselor sa se faca intr-un mod cat mai direct, tinand seama se anumite reguli elementare.