Cele mai frecvente bolii la albine

La fel ca orice organism viu, insectele sunt vulnerabile la actiunea agentilor patogeni, bacterii, fungi, virusuri, paraziti etc. A existat o preocupare continua de-a lungul timpului in gasirea unei solutii menite sa reduca riscul la inbolnavire, dar si sa creasca rezistenta naturala a populatiei de albine.

Din acest motiv, prevenirea si combaterea bolilor albinelor constitunea una dintre precouparile majore ale apicultorilor pe plan mondial.Atat mierea cat si produsele apicole secundare:

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

  • Polen
  • Laptisor de matca
  • Propolis
  • Ceara

Sunt bogate in factori nutritivi si au actiune terapeutica foarte valoroasa, fiind la mare cautare in toata lumea.

Bolile Albinelor

cele mai frecvente bolii la albine

Bolile albinelor pot fi de natura necontagioasa sau contagioasa. Cele de natura necontagioasa au cauze fiziologice, pe cand cele contagioase sunt provocate de diversitate larga de agenti patogeni de natura bacteriana, virala, micotica sau parazitara. Bolile necontagioase cel mai frecvent intalnite la albine sunt:

  • Puietul racit –> boala apare primavara in familiile slabe  care au cuiburile nestrase si neinpachetate
  • Diareea albinelor –> este in principal consecinta consumului de hrana alterata, de calitate slaba.
  • Anomaliile matcilor –> apare ca rezultat la alterarea sistemului neuroendocrin, sau sunt de natura congenitala.

Aparitia acestor bolii este frecvent asociata cu influenta exercitata de mediu, de gradul de poluare,  ce are consecinte directe asupra starii de sanatate a albinelor.

Bolile contagioase sunt o amenintare mult mai severa asupra starii de sanatate a albinelor, comparativ cu cele necontagioase, in special datorita diversitati si a factorilor care le produc. Desi influenta mediului asupra acestora este minora, uneori conditiile climatice sau de practicarea a apiculturii pot constitui factori favorizanti in atacul agentilor bacterieni, virali, micotici sau parazitari.

Printre cele mai raspanditi agenti bacterieni ce produc boli contagioase la albine, enumaram: Bacillus larvae (loca americana), Bacillus pluton, Bacillus alvei, Bacillus orpheus, Bacterium euridice, Streptococcus apis (loca europeana), B.apisepticus (septicemia), Bacillus parathyphi alvei (paratifoza).

boala frecventa la albine

Cele mai frecvente boli micotice ale albinelor sunt:

  • Ascosferoza – boala puietului varos
  • Aspegiloza –  boala puietului pietrificat

Bolile parazitare sunt provocate de diversi paraziti care traiesc pe corpul albinelor si care pe langa faptul ca se hranesc cu hemolimfa (sangele albinelor) acestora, sunt si agenti patogeni ai unor boli. In functie de localizarea acest virusi intalnim urmatoarele boli: nosemoza (provocata de protozorul unicelular Nosema apis).

Bolile şi dăunătorii familiilor de albine

Nosemoza fiind o boala parazitara, apara in urma anumitor factori care favorizeaza dezvoltarea bolii in stup. Pentru a preveni dezvoltarea parazitului nosema apis, trebuie sa igienizam totii stupi, sa avem grija ce hrana administram albinelor, sa nu fie alterata sau de slaba calitate, umiditatea crescuta este un alt factor favorizant pentru dezvoltarea virusului..etc

Maniferstarile sunt greu de vazut, din aceasta cauza se diferentiaza greu de albinele care sunt sanatoase. Insa putem sa ne dam seama ca familia se dezvolta greu, si prezinta pete de diaree pe rame, stup chiar, familia sufera de o mortalitate crescuta fata de normal.

Primavara albinele care sunt bolave de nosemoza au o activitate redusa, prezinta diaree de culoare bruna, au abdomenul umflat, se tarasc in fata urdinisului dupa care paralizeaza si mor in masa.

Pentru a trata nosemoza, la noi in tara se face cu Protofil, produs ce contine diverse substante din plante,  care inhiba flora patogena intenstinala si care stimuleaza secretia enzimelor digestive ale albinelor. Protofilul este 100% natural si se administreaza 17 ml la un litru de pasta, 3 ml la un kg de turte.

In Romania se mai foloseste si ceai compus din plante, cimbru, coada soricelului, pelin, tei.etc, la care se adauga o cantitate de macerat de usturoi. Toate aceste componente se omogenizeaza cu 750 de grame de zahar/miere. Siropul care rezulta se da albinelor cate 200 de grame in fiecare zi.

Varrooza reprezinta o problema majora pentru apicultorii din intreaga lume. Este un parazit ce face parte din regnul Animalia. Boala a fost descoperita in anul 1904 in insula Java, de catre E.Jacobson de unde s-a extins in lumea intreaga. Parazitul de varrooza poate exista in stup timp de mai multi ani fara a se constanta o anormalitate, pana in ziua in care brusc apare o mortalitate crescuta a familiei de albine.

Parazitul are coprul aplatizat, traversal oval, cu o lungime de 1.1 mm si o latime de 1.6 mm, are culoarea maro rosiatic si patru perechi de picioare. Se fixeaza pe torace cat si pe abdomen si membre. In perioada cand se inmultumesc depunde 7-8 oua in celulele cu puiet.

Cand infestarea atinge 30 – 40% din efectivul stupului, familia slabeste si moare.

Cercetările efectuate la nivel molecular au evidenŃiat posibilitatea asocierii acestei rezistenŃe a parazitului la Apistan, dar şi la celelalte substanŃe de sinteză utilizate în tratamente care intră în categoria pesticidelor (O d a g i u , A n t o n i a şi col., 2005), cum sunt, de exemplu, Cumafos-ul (produs de sinteză pe bază de compuşi organocloruraŃi ce intră de obicei în compoziŃia pesticidelor) şi Amitrazul (pe bază de antibiotice) cu mutaŃiile punctiforme apărute la nivelul genelor canalului sodiului (W a n g , R. şi col., 2002; W a n g , R. şi col., 2003; W a n g , R. şi col., 2003).

Pentru a combate parazitul de varrooa din stupina noastra, in Romania se foloseste Varachet, o substanta activa raspandita prin fumigatii si care actioneaza asupra parazitilor la nivel molecular. Este un medicament folosit foarte mult de catre apicultori nostri, cu randament destul de bun in combaterea parazitului, chiar daca varachetul nu actioneaza asupra puietului capacit. Cel mai eficient tratament este toamna cand in stupina nu mai exista puiet capacit.

boli la albine varrooa

Un alt tratament eficient impotriva parazitului mai este si Mavrirol, substanta activa fiind mavrik, administrarea fiind foarte usoara, deoarece benzile textile sunt impregnate cu substanta activa, iar noi trebuie sa le asezam deasupra ramelor, actionand prin contact. O cutie de Mavrirol contine o rola de 5 m, fiind suficient pentru 10 familii de albine.

Concluzie

Sa nu uitam de faptul ca cele mai frecvente bolii la albine suntL nosemoza si varrooa si trebuie sa tratam cu maxima seriozitate si mai ales sa prevenim infestarea cu aceste bolii deoarece ne va afecta intreaga stupina si ne va fii foarte greu sa revenim la normal. Eu va doresc sa aveti mare grija la sanatatea albinelor si sa nu le neglijati niciodata.

 

Ce metoda folosesti cel mai des pentru a preveni stupina de parazitul varrooa?

  • >