Luna Februarie in Apicultura, Ce trebuie sa faca crescatorii de albine

Luna Februarie in Apicultura

Luna februarie fiind ultima luna de iarna, cand zilele se mentin reci, iar noaptea temperatura scade sub minus,  in functie de zona. La jumatatea lui februarie temperatura incepe sa se incalzeasca iar albinele incep sa prinda viata.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Cand temperatura ajunge la 12 grade celsius cand vremea este linistita si nu bate vantul, albinele incep zborurile de curatire, care le ajuta sa pregateasca ramele pline de reziduri, pentru ca matca sa isi inceapa depunerea pontei pentru noul an apicol.

Zborul de curatire sau zborul de defecatie, in care albinele isi golesc intestinele de rezidurile rezultate in urma digestiei, pe toata perioada de iernare.

Tot in luna februarie cand ziua incepe sa creasca, iar matca creste exponential ponta, astfel incat albinele vor creste consumul de hrana cu pana la 1 kg de hrana pe luna, familiile mai puternice ajung si pana al 2 kg.

In aceasta luna apicultorul trebuie sa verifice urmatorele aspecte importante ale stupului:

  • Verificarea stupinei regulat pentru a preveni deranjarea stupilor de animale
  • Urdinisul trebuie sa fie desfundat de albinele moarte
  • Daca intalnim resturi de ceara in cantitate mare la uridnis, inseamna ca familia de albine a suferit de un atac din partea sorecilor
  • Daca in stup exista miere care a fermentat, albinele vor defeca pe urdinis
  1. In aceasta perioada este foarte important sa observam daca rezervele de hrana sunt suficiente, si sa facem completari unde vedem ca hrana este la limita. Tinand cont de faptul ca din acest moment familia de albine va consuma mai mult decat in timpul iernii de inactivitate.
  2. Dupa ce albinele si-au efectuati zborul de curatire la temperatura mentionata mai sus, putem incepe stimularea familiilor de albine cu proteina in zilele calduroase cand albine poate iesi afara pentru defecare.
  3. Pentru a preveni nosemoza, stuparul va trebui sa foloseasca preparate pe baza de plante cum ar fi exemplu protofilul, doza fiind de 350 de ml  la 10 kg de pasta, care va trebuie sa fie bine omogenizata.
  4. Iar pentru a combate varrooza, trebuie sa tratezi fiecare familie cu Varachet, Mavrirol sau Apistan.
  5. In aceasta perioada ridicam gratiile pentru soareci

In Atelierul Stuparului

Stuparul trebuie sa efectueze urmatoarele lucrari in aceasta perioada:

  • Curateasca fiecare stup
  • Dezinfecteze stupina pentru de parazitii
  • Sa repare cutia de stup care este stricata sau cu probleme
  • Sa pregateasca dispozitivele care compun inventarul apicol (dalta apicola, masca, manusile, centrifuga.etc)
  • Montarea si insarmarea ramelor

Luna Februarie Apicultura

Concluzie

In luna februarie incepe treptat ca munca apicultorului sa se intensifice, odata cu venitul primaverii. Albinele isi incep activitate, iar fiecare zi care trece le va ajuta sa se dezvolte. Apicultorul trebuie sa ajute aceasta dezvoltare prin stimulare.

>