Hrana Suficienta Pentru Iarna

Suntem in octombrie iar vremea rece s-a grabit sa vina mai repede decat ma asteptam, desi stiu ca acest lucru este benefic pentru albine.

Am un prieten, iar familia lui se ocupa inca de cand era mic cu apicultura si traieste din aceasta pasiune frumoasa, si cand toamna vine, are un fel de magazie facuta din OSB cu izolatie pe interior. Iar cand vremea incepe sa se raceasca aduce stupii in aceasta magazie unde vor trece iarna la o temperatura de 3 grade constant, in felul aceasta realizeaza mai multe lucruri foarte importante, insa despre asta o sa mai vorbim.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Hrana Suficienta Pentru Iarna

hranirea albinelor, sfaturi utile incepatori

Toate coloniile de albine pe 10 faguri trebuie sa aibe cel putin 10 kg de zahar/miere, chiar daca aceasta cantitate nu este consumata pe deplin iarna, este totusi in avantajul familiei ca primavara sa mai aiba inca destula hrana prelucrata in faguri. Coloniile care ierneaza cu 20 de rame Zander au nevoie dupa cum s-a observat in ultimii ani de 12-15 kg de zahar/miere, dar ar fi mai bine ca acestor colonii sa li se ofere chiar 115 kg.

Hranirea si ingrijirea ulterioara

Pentru ca lucratoarele sa poata asimilia si prelucra hrana aceasta trebuie dizolvata in apa. Raportul trebuie sa fie 1:1 sau de 3:2. In ultimul caz se vor dizolva 3 kg de zahar in doi litri de apa. Se pot adauga medicamentele contra parazitului Nosema, ceaiuri sau alcool, dar acestea nu sunt neeaprat necesare.

Hrana trebuie pusa in vase construite in asa fel incat albinele sa nu cada in ele si sa incapa o cantitate de hrana suficienta pentru 3-4 zile.

Capacele speciale pentru recipientele de hrana fac necesara dizvolvarea zaharului dar permit ca sa se ofere 8l pana la 10 l de hrana dintr-o data, o colonie este aprovizionata cu destula hrana pentru iarna.

Producerea unei solutii din zahar si apa nu mai este necesara in cazul in care albinele sunt hranite direct din recipient. Vasele din plastic cu o capacitate de 5 l folosite in acest scop scad costurile investitiei si sunt usor de curatat dupa intrebuintare.  Iar acesta metoda este geniala mai ales toamna, cand ai extras mierea iar albinele nu mai au suficienta hrana, si deci trebuie sa le pui cantitatii mai mari sa poti completa mancarea pentru ierna.

Folosirea este destul de simpla: se pune 3kg de zahar in recipient si se umple pana sus cu apa. Apoi se aseaza deasupra capacul, care are in mijloc o deschizatura prevazuta cu o sita fina, fixata cu cleme. Recipientul se rastoarna si se agia, astfel zaharul ajunge la capac, iar apa va ramane deasupra lui. In cazul in care folosesti sortimente de zahar foarte fin, se recomanda sa il amesteci cu o sipca de lemn inainte de a aseza capacul.

Recipientul se va plasa in asa fel, incat sa poata ajunge destule albine la el. Acestea sug cu trompa lor apa din zaharul umed, timp in care zaharul se dizolva daca a fost pus in cantitatea corecta. De regula, o colonie are nevoie de o saptamanapentru golirea unui astfel de recipient, poate chiar mai repede, in functie de puterea familiei de albine.

Iti recomand ca folia de deasupra ramelor sa fie inlaturata dearece acolo unde este plasat recipientul exista o deschidere cu un diametru de circa 60-80 milimetri care trebuie sa fie libera.

Protejarea de furtisag

cum sa eviti furtisagul

Este important sa stii ce anume trebuie sa faci, si cum sa administrezi hrana pentru a nu produce furtisaguri, care in anumite cazuri iti va distruge familii intregi de albine. Tin sa precizez ca si eu am avut anul acesta probleme cu furtisagul si am invatat o lectie importanta pe care vreau sa ti-o spun si tie. Cand aduci albinele acasa de la ultimul pastoral, in cazul meu a fost de la floarea soarelui, trebuie sa asezi albinele echilibrat in functie de puterea lor. Ideal este sa ai toata stupina aproximativ de aceiasi putere, insa este destul de greu de realizat acest lucru.

De ce spun asta, atunci cand aduci albinele acasa, chiar daca nu le ai echilibrate de aceiasi putere, trebuie sa pui separat roii care i-ai facut in anul respectiv si care sunt pe 4-6 rame. De ce trebuie pusi separat? Este simplu, pentru ca in momentul in care familiile de productie nu vor mai avea cules, si vor simti roii ca tu le dai sirop si ca au 2-3 rame cu miere, ii vor ataca si ii vor face praf, mi s-a intamplat sa pierd si 3-4 roiuri in felul acesta.

Este important sa te feresti cat poti de mult de furtisag, si sa plasezi albinele mai slabe si roii intr-o alta curte sau macar la o distanta cati poti de indepartata de familiile puternice.

Lucrari de iarna

iarna in stupina

Coloniile corect instalate si bine aprovizionate cu hrana rezista la orice temperatura inclusiv la fig extrem. Este necesar si important ca albinele sa nu fie deranjate, de copii, animale sau zgomot. Ciocanitorile pot produce gauri in lemnul stupilor provocand agitatie in randul albinelor, cu consecinte letale. Acolo unde ele apar va fi intinsa o plasa fina. Numai asa sunt impiedicate sa ajunga la stupi.

La fel de paguboasa este patrunderea soarecilor in stupi. Acestia pot ramane in stupi toata iarna, afectand grav ghemul de iarna. Nici faguri nu sunt evitati.

Iar aici imi aduc aminte de un prieten stupar care in primavara lui 2014, a inceput sa fara curat in fiecare stup, si la un moment dat a gasit in hranitor un culcus foarte bine facut de catre un soarece “inteligent” cu pae si tot ce trebuie, si uite asa a trecut iarna la caldura langa albine. Insa pe albine le afecteaza mirosul, zgomotul, rostul fagurilor cu miere din care se hraneste soarecele si asa mai departe, mai ales ca albinele sunt amortite si nu ii pot face nimica, mai ales in perioada cand albinele sunt ghem. Deci foarte mare atentie la soareci.

La coloniile viguroase, albinele care parasesc ghemul de iarna vor pieri. Resturile de faguri rosi blocheaza urdinisul, iar albinele fie se sufoca fie se imbolnavesc de dizenterie, fiindca zborul de curatare nu se face la timp. Apicultorul atent observa fenomenul si elibereaza urdinisul.

Tot aici trebuie sa fii sigur ca stupii tai au ventilatie intre capac si fund sau urdinis, astfel incat sa nu fie umezeala iarna si sa se produca mucegai, care ulterior vor afecta albinele de bolii care le vor scuta viata.

In concluzia acestui articol, am vrut sa subliniez cat de multe probleme pe care le poti evita din timp si care neglijarea lor iti poate produce destule pagube printre stupii, iar lucru acesta trebuie sa il eviti cat de mult posibil.

 

  • Buna ziua ! Citesc cu interes postarile dvs si va multumesc pt el! Eu sunt incepator, am doar 4 stupi si ma intrebam daca e bine sa ii bag pe timpul iernii intr-o casa batraneasca aflata in spatele stupilor la circa 4-5 m. Daca e bine, cand (in ce moment al zilei) ii pot muta si cum se poate face , practic, acest lucru (inchid urdinisul seara , ii mut dimineata urmatoare si cat timp las apoi urdinisul inchis ? Nu as vrea sa nu mai gaseasca intrarea in stup, in cazul unui zbor de curatire). De asemenea, daca ii mut in casa, cum vor mai putea sa faca zboruri de curatire ? ( sa las usa camerei si cea de la intrarea in casa deschise?)
    Va multumesc anticipat !
    Cu respect,
    Cristian Corbu

  • Corbu Cristian,eu am facut treaba asta pe un numar de aproximativ 30 de stupi prin 2004 ,i-am bagat intr-o magazie in luna decembrie si pe la jumatea lui febroarie i-am scos inapoi afara.Tin sa precizez daca vrei sa faci asa ceva nu cred ca este rau dar trebuie sa ti cont de anumite aspecte:sa nu ai lumina in camera respectiva(eu am acoperit geamurile si usa cu o patura) si in primul rand o aerisire corespunzatoare, urdinise le-am lasat deschise iar in acea camera cat mai ptina forfota,suplimentar le-am pus si un calorifer ca sa asigur o temperatura de pana in 5 grade.Am fost foare multumit primavara de ei acestia pornind foare frumos si ne avand pierderi,dar la un numar mai mare e mai greu sa depozitezi implicand multa munca ,repunere lor in stupina trebuie facuta exact pe pozitia initiala a fiecarui stup.

  • Buna ziua.
    Ar fi foarte interesante niste poze cu hrănitoarele prezentate în articol. Urmează să fac hrăniri și m-ar ajuta mult sa-mi fac o idee.
    Va multumesc !

  • >