Cum Schimb O Matca Batrana

Introducerea matcilor in practica curenta a fost dezvoltata de mai mult de 100 de ani. Prin anul 1870, Frank Benton din Satele Unite ale Americii a realizat o cusca de transport care, cu unele modificari, este si astazi folosita pentru izolvarea, tranposrtul si introducerea matcilor.

Aceasta cusca are un compartiment pentru matca si albinele insotitoare si un altul pentru hrana solida, sub forma de candi (serbet), care sa nu curga peste albine.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Echipamente Pentru Apicultura

Albinele au un comportament dusmanos fata de matcile care se introduc pentru inlocuirea matcilor batrane sau la formarea de roi artificiali. Comportamentul albinelor fata de matca nou introdusa, este influentata de urmatoarele situatii:

  • Existenta sau lipsa de culesului (un cules bun favorizeaza acceptarea matcii)
  • O matca imperecheata, care incepe imediat sa oua, este primita mai bine decat una neimperecheata, sau o matca care a intrerupt ouatul pentru o perioada mai lunga de timp
  • In perioada de primavara timpuriu si toamna matcile sunt mai usor primite, decat in perioada roirii naturale
  • Lisa totala a puietului este o situatie avantoasa, in prezenta puietului capacit acceptarea fiind mai groaie
  • In prezenta botcilor este imposibila acceptarea unei matcii
  • Albinele tinere accepta mult mai usor matcile, decat cele batrane.

Motivele schimbarii matcilor

 

  1. O colonie cu o matca de calitate slaba sau cu o ponta neuniforma pe fagure sau populatie slaba de albine insuficienta
  2. Matcile batrane de doi ani trebuie sa fie inlocuite deoarece sunt sanse mari ca familiile respective sa roiasca. Chiar daca anumiti apicultori considera ca dabea din al doilea an matcile ajung la maturitate si de atunci incep sa fara treaba, eu sunt de parere ca trebuie schimbate la maxim 2 ani.
  3. Apicultorii divizeaza familiile de albine a inlocui pierderile din timpul iernii, pentru a crester numarul de familii sau pentru a produce roiuri destinate vanzarii. In oricare din aceste situatii, este necesara asigurarea cu o noua matca.

Conditii priviind introducerea matcilor

curs de cresterea matcilor online

Este foarte greu sa concepem o metoda de introducerea matcilor si sa avem o rata de acceptare de 100%.

O matca introdusa intr-o colonie nu va fii aceptata daca in stup exista o alta matca. Aceasta matca poate fi nefecundata sau fecundata.

Prezenta unei matci nefecundate – o matca nefecundata si detectata poate fi prezenta desi botcile au fost ditruse inaintea introducerii noii matci. A eclozionat dintr-o botca care n-a fost observata, in lipsa puietului apicultorul va fi tentat sa introduca  noua matca, dar fara succes in a fi acceptata din cauza prezentei matcii nefecundate.

Prezenta albinelor lucratoare ouatoare – intr-o colonie orfana in lipsa puietului din care poate fi crescuta o noua matca, apar albine lucratoare ouatoare. Intr-o asemenea colonie este foarte dificila introducerea unei noi matci.

Test practic pentru a stabili prezenta unei matci in stup

O colonie care refuza sa accepte o matca va trebui sa fie testata pentru a verifica prezenta unei matci nefcundate sau fecundate prin introducerea unei rame cu larve proaspat eclozionate. Daca exista o matca nu vor aparea botci pe puietul larvar introdus. Aceste vor putea fi puse in evidenta in 2-3 zile de la introducerea puietului.

Prezenta botcilor – o familie de albine orfana incepe in general sa produca otci in 6 pana la 12 ore cel putin de la organizare. Iti recomand sa distrugi toate botcile inainte sa eliberezi matca din cusca sa, desi acest fapt nu creste neeaparat gradul de succes privind acceptarea unei noi matci. Daca o matca nou introdusa va fi eliberata din cusca in cateva zile si va incepe sa depuna oua, albinele vor distruge imediat dupa asta toate botcile prezente in stup.

O colonie aparent orfana – o matca isi poate opri ouat pe perioade lungi de timp nefavorabila. Absenta puietului ne poate trimite la gandul ca familia este orfana. Orice efort de a introduce o noua matca va fi fara succes. Suplimentarile cu sirop si polen timp de cateva zile vor determina matca existenta sa isi inceapa ponta.

Varsta albinelor si puterea coloniei – albinele de mai putin de 10 zile manifesta o mai slaba agresivitate si deobicei accepta o noua matca practic imediat. Albinele mai in varsta vor ataca noua matca eliminand-o. Albinele mai in varsta de 2 saptamani manifesta un grad mai inalt de agresivitate. O colonie puternica este mult mai inclinata decat o familie mai putin numeroasa sa atace o matca nou introdusa. Astfel, introducerea si acceptarea unei matci intr-un nucleu este mult mai simpla. De obicei, este dificila introducerea unei noi matci intr-o colonie stabila.

Introducerea propriuzisa a matcii

lectii apicultura pentru incepatori - curs online

Dupa transport, matcile nu le vei elibera imediat intr-o colonie care de curand a avut o matca in plina ponta. Comportamentul matcii are o mare importanta asupra acceptarii ei. Factorul cel mai important probabil este producerea si distributia feromonului de matca. Intr-o familie mai mica cantitatea de feromon de matca creste la inceputul pontei si este intrerupta pe perioada transportului.

Matcile nefecundate sau proaspat fecundate au un comportament mai nervos, agresiv. Ele zboara, se intorc pe rame si daca sunt eliberate pe faguri vor fi omorate. Greutatea si varsta matcilor pot fi asociate cu calitatea si cantitatea acestui fermonon.

Majoritatea metodelor pun accentul pe o perioada de acomodare, adica matca va trebui sa stea inchisa in cusca suficient de mult timp pentru ca albinele coloniei primitoare sa o accepte. Matca poate fi eliberata de lucratoare, eliminand dopul de protectie si consumand serbetul, sau direct de catre apicultor.

Inainte sa eliberezi matca trebuie sa te asiguri ca in stup exista multa miere si polen, iar daca aceasta nu se afla in stup, va trebui sa administrezi suplimente proteice si sa inceapa hranirea inaintea de introducerea matci.

Se introduce cusca cu matca izolata cu dopul custii si se asteapta 2-3 zile timp in care are loc acomodarea. Dupa aceasta perioada, daca la inspectie nu se observa albine aglomerate si agitate pe cusca se poate scoate dopul custii din zona cu serbet pentru ca albinele sa o poata elibera incet prin consumul serbetului.

Este important sa ai in minte foarte clar cum anume trebuie sa procedezi astfel incat sa cresti rata de acceptare foarte mult. Chiar daca pana acuma poate nu ai tinut cont foarte mult de cum anume iti accepta o familiie de albine noua matca, daca pui in practica macar 20% din ce am scris in acest articol, te va ajuta foarte mult si te va scuti de multe dureri de cap si banii cheltuiti pe matci omorate.

Ps: te rog sa imi lasi mai jos un comentariu si sa imi spui ce metoda folosesti pentru a introduce o matca intr-o familie de albine.

PSS: daca nu te-ai abonat la lectiile de apicultura, nu trebuie decat sa completezi formularul de mai jos cu numele si adresa ta de email, si iti voi trimite cele mai bune lectii de apicultura.

  • Daca asezi cusca intre speteze ( cum e in imagine ) sau pe ele Scade procentul de acceptare Sau o ranesc in timpul ” ghemului” ,bag- o sub coroana ,intre puiet …
    Sa nu lipseasca puietul in colonie .

  • salut , eu am incercat odata sa introduc o matca noua pe urdinis si a functionat , de atunci nu am mai probat , dar mi sa parut o chestie interesanta . A mai incercat cineva ?

    • Da, si eu am incercat si a functionat. Insa functioneaza doar in perioada culesului intens, cand albinele culegatoare sunt foarte active. Am mai incercat si varianta sa pun direct matca pe fagure cu miere, mi-a primit si asa, tot in perioada culesului.

  • >