Salut,
Iosif Pascu sunt.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Chiar daca a trecut ceva timp de cand nu ti-am mai scris, pentru ca albinele cat si pasiunea pentru psihoterapie imi ocupa mult timp, plus alte pasiuni pe care le am si incerc sa fac cate putin din toate.
In acest mesaj vreau sa iti vorbesc despre cum sa pregatesti cuibul unui stup, inainte de cules.
Momentul în care înflorește cel mai mare număr de plante melifere, dând albinelor o producție abundentă de nectar, se numește culesul principal. Durata și abundența unui cules depind de mulți factori: numărul și varietatea plantelor melifere, condițiile meteorologice, umiditatea solului etc.
Debutul unui cules poate fi determinat de stupul de control. În plus, apariția unui cules în natură și o creștere a aprovizionării cu nectar a stupului este observată de munca sporită a albinelor, plecări în masă, aducerea de polen, „renovarea” părților superioare ale fagurilor, iar suprastructurile de ceară de pe rame.
În timpul unui flux abundent, de dimineața devreme până seara târziu, albinele zboară din stupi și colectează nectar și polen. În zilele calde („abur”), când nectarul este deosebit de puternic secretat, albinele nu încetează să lucreze nici măcar pe o ploaie slabă.
Există cazuri când, în timpul unei mite puternice, când stupina este situată în apropierea plantelor melifere, albinele unor familii au zburat chiar și noaptea în lumina lunii.
Înainte de începerea culesului principal, familiile se inspectează și pregătesc cuibul.
Deoarece albinele plasează mierea departe de intrare, ramele exterioare pentru miere ar trebui să fie albe. La urdinis se așează rame în care au fost crescute anterior albinele, precum și rame cu pâine de albine pentru turnarea mierii.
Ramele cu puiet sunt așezate în apropiere în următoarea secvență: mai aproape de urdinis, ramele cu ouă și puii deschisi sunt concentrate, apoi cu larve mai bătrâne, în spatele lor cu puiet imprimat, iar puietul matur trebuie să fie pe ultimele rame. Pe măsură ce albinele părăsesc celulele, aceste rame vor fi umplute cu miere.
În timpul culesului este necesar să se asigure că există întotdeauna faguri liberi în stup pentru a găzdui mierea proaspătă.
Apicultorul trebuie să știe că până când mierea este coaptă, fagurii umpluți cu miere proaspătă trebuie mutați pe peretele stupului, iar cei extrem de liberi să fie rearanjați în locul lor. Când albinele au capacit fagurii la jumătatea distanței până la margine, aceștia ar trebui să fie luați și să fie date în schimb faguri de schimb.
Fagurii selectați sunt păstrați pentru construirea cuiburilor pentru iarnă. Mierea din alte rame este extrasa periodic. După terminarea culesului, cuiburile familiilor sunt reduse, în funcție de puterea fiecărei familii, lăsând în stupi doar rame cu cel puțin 2 kg de miere.
În timpul culesului principal, albinele, ca urmare a muncii grele, se uzează rapid și mor. Albinele tinere care clocesc acoperă această pierdere și din a patra zi devin culegatoare, eliberând albinele mai bătrâne de această muncă, care continuă să muncească culegând nectar. Prin urmare, pentru utilizarea deplină a fluxului de miere în colonie, trebuie să existe o mulțime de puiet capacit, completând pierderea de albine.
Pentru a menține starea de lucru a familiilor, pentru a evita supraîncălzirea în timpul zilei în interiorul stupului, precum și pentru a accelera maturarea mierii, ventilația cuibului este crescută pe toată durata culesului principal. Într-un stup cu fund detașabil, corpul stupului este ridicat deasupra fundului pentru a mari urdinisul.
În stupii cu fund integral, se deschide un urdinis superior suplimentar, în depozitul superior partea din față a pânzei este oprită pentru a forma un pasaj de până la 10 cm lățime. Acest lucru crește curentul de aer, ceea ce contribuie la evaporarea rapidă a apei din nectar, răcind cuibul și accelerând coacerea mierii.
Cu mult drag,
Iosif!