Cum Sa Obti Fonduri Europene Pentru Apicultori

Orice tanar viseaza inca de mic copil sa aibe propria lui afacere, multi angajati, banii suficienti de multii pentru a-si permite orice. Insa cu cat creste mai mare si incepe sa se maturizeze, se indeparteze de la acest obiectiv si aproape ca il uita, pentru ca intervin cercurile sociale in care isi da seama ca are nevoie de un telefon mai bun, o tableta moderna, un laptop mai performant, un ceas mai jmecher.etc.

Treptat dar sigur, ajunge la varsta adulta cand incepe sa gandeasca matur. Perioada in care isi da seama ca educatia din scoala, liceul si facultatea  il va ajuta mai tarziu sa castige banii din care sa traiasca. Iar aici intervin diverse conflicte pe care tanarul inca neinitiat in arta vietii moderne, incepe sa isi dea seama in ce lume traieste, ca isi doreste sa castige banii mai multii si mai repede, vede oamenii din jur care muncesc 8 ore pe zi pentru 1000 de lei salariu, iar o mare parte din acesti banii se duc pe intretinere, mancare si transport.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Insa observa si oamenii mai avansati care traiesc mult mai bine fara sa isi faca griji priviind ziua de maine, are angajati, are masina frumoasa, o sotie dragutza, si aproape tot ce isi doreste. Si din nou visul lui din copilarie iese la suprafata si incepe sa il macine, cu fiecare ora care trece si el nu face nimic, subconstienul il mustra si se simte vinovat ca nu actioneaza ca nu cauta solutii.

Probabil ca te regasesti in scenariul de mai sus, eu ma regasesc perfect, este viziunea care m-a impins la drum de cand eram mic, sa actionez, sa gresesc, sa o dau in bara pana cand reusesc si obtin rezultatele pe care mi le doresc.

De aici am pornit drumul meu spre apicultura, drum pe care il urmez…

Fondurile europene reprezinta un ajutor foarte important persoane care doreste sa porneasca o afacere de la zero, are motivatie, energie, si dorinta puternica sa lucreze la propria lui afacere, din pasiunea pentru apicultura.

Cum poti sa obti fonduri eupene (F.E.A.D.R) pentru Apicultura

lectii apicultura

Sunt mai multi pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a accesa fondurile europene, adica FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltarea Rurarala). Trebuie sa intocmesti un dosar la mai multe institutii de stat: primarie, APIA, DSV, finainte.

Evident ca inainte sa te apuci de acest dosar, trebuie sa mergi la primarie sa iti inscri toata stupina, adica numarul de stupii, dupa care mergi la DSV (directia sanitar veterinara) prin care sa iti aprobe faptul ca locatia unde este amplasata stupina este corespunzatoare, trebuie sa ai o camera speciala cu ciment pe jos si apa curenta pentru a putea igieniza instrumentele de extractie. Cu aceasta autorizatie, vei merge la cooperativa apicultorilor/asociatie din oras, sa te inscri. Iti va oferi cate un numar pentru fiecare stup in parte, si in felul acesta vei putea sa avansezi la nivelul urmator, sa iti faci planul de afacere.

In momentul in care doresti sa depui dosarul pentru o anumita masura (adica Masura 112 instalarea tinerilor fermieri, si mMasura 141 sprijinirea fermelor agricole de semi subzistenta), trebuie sa te asiguri ca respectiva masura, prin PNDR, sa fie deschisa.

Tanarul apicultor care doreste sa obtina fonduri europene trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte pe scurt, si detaliate mai jos:

 1. Primul pas este sa te inregistrezi ca microintreprindere/intreprindere mica, cu maxim 24 de luni inainte sa depui cererea pentru finantare;
 2. Al doilea pas este sa elaborezi un plan de afacere, sau cauti un consultant pentru fonduri europene care sa ti-l intocmeasca, aceasta trebuie sa fie gata cu 24 de luni inaintea depunerii cererii de finantare.
 3. Planul de afacere trebuie sa demonstreze ca atingi o dimensiune economica de cel putin 12 000 S.O;
 4. Urmatorul pas este sa depui cererea de finaintare impreuna cu planul de afacere, plus documente care sa dovedeasca baza materiala cu bunurile detinute (adica stupina) in momentul in care depui cererea pentru finantare, si angajamentul  ca in maxim 9 luni din momentul deciziei in care vei fi finantat se vei incepe sa implementezi planul tau de afacere.
 5. Va trebui sa respecti planul de afacere, si sa il indeplinesti in maxim 3 ani, inclusiv atingerea dimenisunii economice (SO) propuse.

curs online de apicultura

Masura 112 presupune urmatoarele documente:

 • Trebuie sa faci o firma, de exemplu P.F.A (persioana fizica autorizata), I.I (intreprindere individuala), S.R.L (socitate cu raspundere limitata). Poti incepe demersurile chiar daca inca nu ai o firma, iar in termen de 30 de zile lucratoare, cand vei primi notirifacare privind sellectarea cereri tale de finantare, te vei prezenta cu documentul eliberat de catre Registrul Comertului, pentru accesarea de fonduri, un document special. Actele trebuie sa fie stampilata si semnate de titularul firmei.
 • Copie dupa buletin tau si al sotiei, acest act dovedeste varsta pe care o ai, trebuie sa fie maxim de 40 de ani.
 • Adverinta de la banca prin care se certifica ca firma ta are un cont deschis, aici se vo livra banii europeni, dupa ce dosarul va fi aprobat.
 • Cazier Fiscal – este eliberat de Directia Generala a Finantelor Publice, in judetul in care firma isi desfasoara activitatea, prin acest document dovedesti ca firma nu are inscrise fapte in Cazierul Fiscal. Firmele care au datorii, impoztie neplatite sau care se afla in insolventa nu pot accesa fondurile europene.
 • Cazierul Judiciar, cu fapte de naturala penala – il vei putea elibera de la Inspectoratul Judetean de Politie, din judetul unde locuiesti. Actul este valabil doar 2 luni, ar trebui sa fie ultimul act pe care sa il pui la dosar.
 • Ultima diploma de studii, trebuie sa ai absolvit liceu/facultate cu un profil de apicultura, sau cursul de calificare, care sa fie recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
 • Toata dimensiunea exploatatiei trebuie cuprinda intre 6-40 UDE (unitati economice), altfel spus, daca vrei sa te incadrezi in masura 112, trebuie sa ai o exploatatie apicola de minim 6 UDE, cu o cota de 0,083 UDE/stup de albine, conform unui calcul, ar trebui sa ai cel putin 72 de stupi. Din aceasta cauza trebuie sa ceri la primarie o adeverinta, un extras din registrul agricol cu numarul de stupii pe care il ai,  si inca o adeverinta prin care sa figurezi cu o anumita suprata unde este amplasata stupina. Daca nu detin nici o proprietate, insa familia mama sau tata are un teren pe care doreste sa ti-l imprumute pentru a-ti putea amplasa stupina, se poate face la notar un act de comodat sau o declaratie, in care titularul, iti da drept de folosinta pe un minim de 5 ani a terenului respectiv, aceasta autorizatie trebuie sa fie insotita de autentificarea notarului.
 • O adeverinta de la DSV (directia sanitara veterinara) a judetului in care te afli, prin care adevereste ca firma ta este inregistraa sanitar-veterinar, se precizeaza obiectul activitatii si numarul de unitatii.
 • Adeverinta de la cooperatia/asociatia de care aparti (nu este obligatiriu, insa e bine sa il ai).
 • Cerere de Finantare (anexa 1, in format PDF).
 • Planul de Afacere (anexa 2, in format DOC, aceasta trebuie completat conform rubricilor).
 • Contractul de Finantare (anexa 3).
 • Declaratii (anexa 6)
 • O cerere de plata (anexa 4, plus formularul de plata).
 • Trebuie sa numerotezi toate paginile dosarului in partea dreapta sus, semnate si stampilate.

Obti Fonduri Europene Pentru Apicultori

Daca dosarul iti este aprobat, poti primi 10.000 euro, pentru dimensiunea de 6 UDE, iar peste dimensiune mai primesti si un sprijin pentru instalare care poate creste cu 2.000 Euro/1UDE, insa nu o sa depaseasca 25.000 Euro/exploatatie. Toata valoaroa sprijinului va fi calculata in lei, in functie de cursul valutar EUR/LEU, stabilita de Banca Centrala Europeana inainte de data de 1 ianuarie a anului. (conform prevederile arti.7 si 11 din Regulamentul CE 1913/2006)

Masura 141 presupune aproximativ aceleasi documente, cu mici diferente:

 • Diploma de bacalaureat pentru, pentru actul de studii;
 • Cazierul fiscal, il ei de la primarie;
 • Pe baza cazierului fiscal, vei merge la Directia teritoriala a finaintelor publice;
 • Va trebui sa prezinti si certificatul de producator, pe care ti-l va emite primaria;
 • Vor existe diferente intre formulare si declatiile din anexe care sunt foarte importante le poti gasi pe siteul oficial ARDRP, pe care trebuie sa le respecti

De asemenea AFIR a publicat un ghid care te ajuta sa infiintezi acest dosar cu tot ce iti trebuie, il vei gasi aici http://www.fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?t=Stiri&eID=18111

 

Conluzie

Parerea mea este ca merita sa alergi pentru acest dosar, chiar daca poate iti va da batai de cap si te vei stresa putin, insa pas cu pas, vei reusi si te vei dezvolta enorm cu acesti banii. Iti doresc mult succes si vreau sa lupti pentru ceea ce iti doresti, pentru energia ta de tanar apicultor, sa nu te lasi invins nici chiar atunci cand nu mai vezi nici o speranta la orizont, tot exista o portita care se va deschide si pe care poti intra. Cu drag, Iosif! 🙂

 • >
  %d bloggers like this: