Inmultirea familiilor de albine in stupine, trebuie sa fie insotita si de producerea matcilor. Numarul de matci pe care vrei dori sa le produci este in functie de ritmul de inlocuire a matcilor varstice, si de inmultire planificata, adica cate roiuri doresti sa iti faci in anul acesta.
Anual se schimba 30 – 50% din intregul efectiv de matci care sunt batrane, iar stupul respectiv nu se dezvolta cum trebuie.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Cresterea matcilor se poate face pe cale naturala si artificiala
Cresterea matcilor pe calea naturala se realizeaza pe baza botcilor de roire, fapt care reprezinta mai multe neajunsuri:
- Numarul limitat de matci ce se poate produce
- Inmultirea familiilor cu instinct accentuat de roiure
- Imposibilitatea planificarii perioade si data de obtinerea a matcilor
In lucrarile de crestere a matcilor se folosesc frecvent mai multe metode:
- Cresterea matcilor fara transvazare larvelor
- Cresterea matcilor prin transvazarea larvelor
- Folosind Cutia Nicot
- Folosind Cutia Jenter
- Metoda matcilor de salvare
- Metoda romaneasca “decuparea fagurelui”
Principiul de crestere artificiala a matcilor se bazeaza pe insusirea biologica a albinelor de a creste matci din larve mai tinere de trei zile in cazul orfanizarii familiilor cu matca, daca in prealabil larvele au fost adoptate da familii organizate.
Metoda 1. Cresterea matcilor fara transvazarea larvelor
Pentru producerea artificiala a matcilor fara transvazarea larvelor sunt necesare urmatoarele unelte:
- Cutit pentru decuparea celuleor de larve
- Decupator pentru detasarea celulelor izolate cu larve din fagure
- Penseta pentru prinderea si fixarea celulelor
- Sablon dilatator pentru rasfrangerea peretilor celulelor cu larve
- Suporturi pentru fixarea celulelor cu larve de ramele de crestere
- Rame de crestere
- Ibric pentru topirea cerii
- Ciocan de lipit
- Gratie hanemanh pentru protejarea botcilor
- Colivie de ecloziune pentru introducerea botcilor cu 24 de ore inainte
- Rame de sustinere a bigudiurilor de eclozionare
Cresterea matcilor fara transvazare larvelor se face in felul urmator:
Fagurele cu larvele tinere de 12-36 de ore destinat cresterii matcilor se ridica din familia donatoare, dupa ce in prealabil, albinele au fost indepartate cu perieri apicole. Albinele nu se indeparteaza prin scuturare pentru a nu deranja larvele in urma socului produs.
Apoi se transporta pentru rame in laborator, unde se aseaza pe o masa, dupa ce se taie in fasii de cate un rand de celule, peretii acestora se scurteaza la jumatate si apoi se decupeaza in celule independente. Celulele cu larve se pot obtine si cu ajutorul decupatorului.
-Fixarea celulelor cu gratii hanemann
-Izolarea ramelor de crestere
Celulele, astfel pregatite, se fixeaza in numar de 15 bucati pe rama de crestere sau portbotci, prin intermediul suportilor, dupa care peretii celulelor se rasfrang cu sablonul dilatatei, iar ramele se introduc in familiile de adoptare a larvelor sau direct in familiile de crestere orfanizate, cu cel putin 6-7 ore inainte, astfel incat stupul sa stima ca nu mai are matca, iar cand introducem aceasta rama cu larvele, sa vina imediat sa se apuca de crescut botca. Indicat ar fii ca respectiva rama sa fie cu hranitor deasupra sa punem sirop, pentru a atrage toata albina pe rama cu larvele.
In cazul in care doresti sa cresti matci si nu ai nici o familie fara matca, orfana, se poate proceda in felul urmator, foarte simplu de altfel. Ei matca cu 2 rame de puiet si una cu mancare pe care o vei pune intr-un stup separat sau deasupra familiei. Iar stupul “mama” il lasi 5-6 ore orfan pana cand simte el ca nu mai are mactca, intre timp pregatesti rama portbotci cu larvele gata de luat in crestere.
Dupa 6 ore de la orfanizare se introduc ramele de crestere si se administreaza sirop de zahar pentru a stimula, adoptarea unui numar cat mai mare de larve. Dupa 24 de ore, larvele sunt adoptate si se cresc in continuare in familii crescatoare in prezenta matci. Daca familia crescatoare se gaseste intr-un singur corp, ramele de crestere se izoleaza pe ambele fete cu hratii hanemann si se introduc intre doua rame cu puiet tanar in mijlocul cuibului.
La familiile pe doua corpuri, in corpul inferior se introduc ramele cu puiet mai varstnic, ramele cu hrana si ramele pentru ouat, impreuna cu matca care se izoleaza de corpul superior prin intermediul unei hratii haneman. Organizarea ramelor in coprul al doilea este identica cu cea descrisa la familiile pe un singur corp, cu singura deosebire ca ramele de crestere nu se mai izoleaza.
In cazul cand nu folosim familii de adoptare a larvelor, ramele de crestere se introduc direct in familiile cresctoare, dupa 6 ore de la orfanizarea acestora.
In scopul stimularii cresterii larvelor, saptamanal, fagurii cu puiet tanar se trec lateral ramelor de crestere, iar in locul lor se muta rama cu puiet capacit.
Pentru a preveni distrugerea botcilor de catre prima matca ecolozionata, dupa 9 zile de la introducerea ramelor de crestere, botcile capacite impreuna cu suporturile lor, se introduc in colivii/bigudiuri de eclozionare tip Zander, care se aseaza pe ramele de sustinere/rame portbotci. In vederea introducerii unei noi serii de larve pentru crestere, rama cu coliviile de eclozionare se muta dupa ultima rama cu puiet sau se introduc pentru eclozionare in termostat.
Dupa eclozionare se efectueaza o preselctie, inalturandu-se matcile cu anomalii (lipsa aripilor, a unor segmente ale membrelor, abodmen, nedezvoltate corespunzator etc.).
Metoda 2. Cresterea Matcilor prin transvazarea larvelor
Pentru cresterea artificiala a matcilor prin transvazarea larvelor sunt necesare urmatoarele unelte:
- Sablonul pentru confectionat botcile artificiale / cupula
- Ibricul pentru topit ceara
- Spatula pentru transvazarea larvelor
- Suporturile pentru botci
- Ramele pentru adoptarea larvelor
- Ramele de crestere
- Gratia izolatoare
- Colivia de ecloziune sau bigudiu
- Ramele portbotci / ramele de sustinere a colivilor de eclozionare
- Lanseta transvazare
Cresterea matcilor prin transvazarea larvelor presupune mutarea acestora din celulele uni fagure in cupule artificiale. Cupulele artificiale se pot achizitiona din magazinele de apicultura la un pret convenabil.
Cand totul este pregatit, stupul este deja orfan de 6 ore cel putin, mergem la stupul de unde dorim sa transvazam si scoatem rama cu larve tinere intre 12-36 de ore. Larvele care sunt in acest interval de timp, vei observa ca are putin laptisor de matca, iar larva este asemanatoare unui covrigel. Si folosind lanseta de transvazare sau alte unelte asemanatoare, vom luat cu mare atentie larva si o vom aseza in cupula, vom face acest procedeu pana cand vom umplu cele 15 cupule cu larve, si le vom pune in familia care este orfanizata pentru a le creste timp de 1 zi.
A doua zi vom ridica cupulele care acum au devenit niste botci aproape complet crescute si le vom pune in finisor, intr-un stup foarte puternic pentru a le creste pana cand vor deveni cu totul acoperite de ceara, botci. Dupa care le punem bigudiurile, unde fiecare matca va eclioziona si le vom pune intr-un nucleu de imperechere sau le vom dau unui roi fara matca.
Metoda 3. Cresterea matcilor folosind Cutia Nicot
Acum doi ani mi-am cumparat o cutie nicot pentru ca auzisem si citisem si pe internet ca este foarte usor sa cresti matci daca folosesti acesta minunata “cutie”. Un an mai tarziu am reusit sa o pun si in practica sa vad cat de bine lucreaza.
Am facut exact cum scrie la carte si prima data sincer nu mi-a iesit, pentru ca matca trebuia izolata in acesta cutie insa nu depunea oua in acele cupule. Am cautat pe net insa nu am gasit mai nimic care sa ma ajute foarte concret. Asa ca am pus sirop in acele cupule, si spre surprinderea mea a treia zi matca umpluse toate cele 100 de cupule pline cu larve proaspete de 1 zi.
Cutia nicot este destul de buna mai ales pentru incepatori care nu vor sa isi dedice foarte mult timp in apicultura, desi eu recomand transvazarea mai mult decat cutia nicot, pentru ca intri profund in lumea apiculturii, a biologiei albinelor si te vei indragosti si mai mult de aceasta arta.
Cutia nicot are dezavantajul ca trebuie sa ti izolata matca in aceasta cutie timp 2-3 zile cat oua acele cupule, pe care tu le vei luat in 12-36 de ore si le vei pune in starter pentru a le lua in crestere.
Pe cand transvazarea este mult mai directa, in sensul ca ei rama din stupul de unde vrei sa transzvazezi, alegi larvele care sunt de 12-36 de ore si folosind lanseta te apui sa muti acele mici larve in cupule dupa care le pui la crescut in starter 1 zi, si 2 zile in finisor.
Dupa cum observi este destul de simplu sa cresti o matca sanatoasa si de o foarte buna calitate. Insa asta nu este suficient, mai ai nevoie si sa cresti trantori cu care sa se imperecheze, mai ales daca vrei sa faci o mica crescatorie de matci.
Cresterea Trantorilor
O conditie esentiala pentru obtinerea unui material biologic valoros consta in asigurarea pepinierelor cu un numar suficient de trantori de calitate, cu origine cunoscuta. Pentru realizarea acestui deziderat este necesar a se lua o serie de masuri cum ar fi:
- Dotarea familiilor furnizoare de trantori cu matci provenite din familii recordiste
- Inceperea lucrarilor de crestere a trantorilor se devanseaza cu 2-3 saptamani fata cea a matcilor, pentru ca acestia sa fie apti pentru imperechere in momentul in care apar primele matci. Stabilirea acestui decalaj se face cunoscand ciclul de metamorfoza a matcilor (16 zile) si cel al trantorilor (24 zile), durata maturizarii sexuale (7-10 zile la matca si 10-14 zile la trantor), precum si timpul necesar pentru pregatirea fagurilor in vederea ouatului (4 zile).
Pentru asigurarea necesarului de trantori se folosesc familiile pentru adoptarea larvelor destinate producerii matcilor.
In vederea cresterii trantorilor, cuiburile familiilor destinate acestui scop se reduc la maximum, dupa care in mijlocul acestora, intre doi faguri cu puiet tanar, se introduce un fagure cu celule de trantor, stropit cu apa calda pentru a favoriza pregatirea acestuia de ouat. In lipsa de cules, se va administra sirop de zahar si pastra proteica.
Dupa 7 zile se controleaza daca matcile au “inseamnat” fagurii introdusi. In cazul in care matca nu a depus oua in fagurii cu celule de trantor, acestia se ridica din cuiburi si se introduc in familiile in care matcile au depus oua, iar din acestea, fagurii “insamantati” se introduc, pentru cresterea larvelor, in primele familii.
In perioada de crestere a trantorilor, in famiile “tata” se mentin 1-2 faguri cu celule de trantor, in functie de marimea populatiei, iar restul familiilor se inlatura posibilitatea inmultirii trantorilor, prin indepartarea din ele a fagurilor cu celule de trantor, folosind ramele claditoare si prin despacapacirea tuturor celuleor cu puiet de trantor, iar pentru a impiedica iesirea eventualilor trantori din acestea, la urdinis, se monteaza gratii hanemann sau capacane de trantori.
Cresterea trantorilor inceteaza cu circa trei saptamani inainte de a fi data in crestere ultima serie de larve pentru cresterea matcilor.
Iti recomand cartea Cresterea Matcilor V2, care sa te ajute sa iti cresti singur matcile.
Intra pe linkul urmator sa citesti mai multe:
https://www.lectiiapicultura.ro/cartea-cresterea-matcilor
Concluzie
Dupa cum ai vazut cele 3 metode de cresterea matcilor sunt destul simple si usor de aplicat, nu ramane decat sa testezi una din aceste metode si sa imi lasi un comentariu cu un feeback din partea ta. Daca ai intalnit probleme, astept sa imi scri, si iti voi raspunde cu mare drag.
Tu ce metoda folosesti cel mai des pentru a creste matcii de calitate?