fbpx
hrana proteica pentru albine

Hrana proteica pentru albine primavara

Un share te rog...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Albinele ca orice ființă vie au nevoie de o dietă bună bazată pe o dietă echilibrată. Performanța și sănătatea coloniei vor depinde de aceasta. Prin urmare, este esențial să se știe că dieta naturală a albinelor se bazează pe consumul de miere (aproximativ 80%) și polen (aproximativ 20%). De acolo știm că dieta prin natura albinelor se caracterizează prin următoarele valori nutriționale:

Componente % Conținut în miere % Conținut în polen Total
Carbohidrati si zaharuri 64 7 71%
Proteină 4 4%
Grasime 1,2 1,2%
Minerale 0,4 0,4 0,8%
Fibră 1 1%
Apă 14,4 8 22,4%

În tabelul de mai sus observăm valorile nutriționale pe care albinele le asimilează prin natură lor, pentru o dezvoltare cât mai bună.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

După cum suntem obișnuiți, în apicultură există mai multe rețete și opțiuni pentru înlocuirea sau completarea polenului atunci când acesta lipsește sau când natura nu asigură resurse de înaltă calitate. Fără intenția de a deranja pe cineva, nu pot ignora faptul că mulți dintre ei manifestă o ignoranță a celor mai elementare noțiuni despre compoziția naturală a polenului și, prin urmare, despre nevoile reale ale albinelor.

Deci, să ne întoarcem la elementele de bază și să vedem ce conține polenul, astfel încât să înțelegem cum să îl completăm. Elementul principal care devine albina după consumarea polenului este proteina. În plus față de proteine, polenul are și o serie de alte elemente, și anume grăsimi, vitamine și minerale, toate fiind implicate în dezvoltarea cu succes a familiei.

Procentul de proteina ​​necesare pentru hrănirea albinelor proteină naturală prezentată în mai multe studii Polenul. Insa nu recomand sa cumperi polen pentru a-l folosi la turtele proteice, deoarece poti prelua foarte multe boli si bacterii din alte stupine. Deci cea mai buna modalitate este sa colectezi singur polenul iar ulterior sa il folosesti pentru suplimentarea de proteina cand este nevoie.

Adevărata albină supraviețuiește, de asemenea, prin consumul de polen cu concentrația de proteine ​​mai mici, dar sa demonstrat că longevitatea albinei muncitoare este mult mai crescuta atunci când acestea sunt în măsură să consume polen cu un conținut mai mare de proteine ​​(între 25% și 30%), spre deosebire de cazul în care au consumat polen cu mai puțin de 20% proteine. Cantitatea de reproducere scade, de asemenea, atunci când polenul este disponibil numai cu conținut scăzut de proteine.

O explicație vine din studiul D. Anderson, publicat în 1997, care a aratat ca pentru fiecare 10 grame de proteine ​​necesare biodisponibil colonie a trebuit să metabolizeze 48 de grame de polen cu 30% proteine.

Pentru polenul cu 20% proteine, aceeași colonie trebuia să consume 72 grame de polen pentru a obține 10 grame de proteine. Având în vedere constatările, se poate observa faptul că pentru o familie de polen de albine consuma 3 kg, cu 20% proteine ​​având aceeași cantitate de proteine ​​pentru a consuma 2 kg de polen cu 30% proteine. Apoi, poti vedea importanța procentului de proteine ​​pentru a scadea efortul familiei de a colecta și metaboliza polenul. De asemenea, înțelegem că cantitatea de polen consumată depinde în mare măsură de conținutul de proteine ​​și nu numai zona de reproducere, populația de familie și de alți factori.

În ceea ce privește un conținut mediu de proteine ​​din polen polen de conversie: albine este 1: 1 (de exemplu, pentru un kg de albine consumat 1 kg de polen), consumul de polen variază în limite largi în funcție în mare măsură de calitatea și desigur a celorlalți factori enumerați. Aceasta duce la o variație mare în cantitățile anuale de polen consumate, de la 25 la 55 kg în fiecare an.

Cele mai recente cercetări arată că această sumă este un pic mai mare, în realitate, deoarece nu în ultimul timp a fost luată în considerare consumul de polen de albine tinere de curand eclozate și care au nevoie de polen pentru a-si forma corpul gras.

Rețete turte proteice pentru albine

Hrana proteică nu este periculoasă decât dacă albinele nu au efectuat zboruri de curățire, iar intestinul albinelor nu mai este încărcat cu reziduri din iarnă. Procentul de proteină din hrană, la începutul sezonului ar trebui să fie între 5 și 10% iar ulterior creștem treptat proteina până la 15 și 20%. Hrănirea proteică trebuie se administrează atâta timp cât nu există polen în natură.

reteta turta proteica pentru albine

 Din datele de mai sus rezultă că la un amestec de 88% făină soia și 12% polen, cantitatea de puiet crescut este cu 50% mai mare decât în cazul utilizării excusive a făinii de soia și ajunge să fie cu numai 20% mai mică față de cantitatea de puiet crescut cu polen, la un amestec de 50% făină de soia și 50% polen. Rezultă că prin adăugarea de polen la amestecul de substituenți se mărește numărul de larve crescute. Ion Miloiu

Din câte se observă cea mai bună turtă proteica care are la bază polenul, după care se pot adaugă zahăr farin, drojdie de bere, lapte praf etc. De asemenea în comerț întâlnim diverse produse care înlocuiesc polenul și care pot fi eficiente. Însă cea mai bună turtă proteica pe care o poți faci în casă este compusă din 50% polen 50% miere, iar pasta care rezultă o frămânți cu zahăr farin până când devine tare astfel încât să nu se topească și să curgă pe rame. Iar pe lângă cele trei componente mai poți adaugă protofil, apicomplex și startovit, pentru a preveni varroa și pentru a suplimenta lipsa vitaminelor după iarnă, timp în care albinele au „hibernat”.

Cu drag,

Iosif!

 

Un share te rog...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

>