Uleiuri esentiale in apicultura

Exista peste 100 de uleiuri esential care poti fi folosite intr-o forma sau alta. Insa cele mai comune uleiuri esentiale folosite in apicultura sunt: lemon grass, menta, cimbru,  wintergreen, eucalipt, arborele de ceai.etc

Uleiurile esentiale folosite ajuta la reducerea acarienilor din stupina pana la eliminara totala a acestora.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Uleiurile esentiale ajuta corpul albinei sa elimine reziduriile si sa-si mentina imunitatea la un nivel cat mai ridicat, curatand astfel corpul albinei ca sa isi poata desfasura singura procesele de eliminare si curatare. Acelasi mecanism functioneaza si la oamenii, din aceasta cauza uleiurile esentiale pot vindeca pana si cancerul in anumite stadii si de o anumita categorie, deci efectul lor este unul foarte puternic.
Insa ca orice “medicament” are si contraindicatii pe care trebuie sa le cunoastem si sa le respectam pentru a nu face mai mult rau decat bine.
Mai exact este vorba despre efectul REPELENT pe care anumite uleiuri esentiale il au, mai exact este vorba despre Lemongrass si Lavanda (alunga insectele si are un efect de calmare), mai sunt si altele uleiuri care intra in aceasta categorie, insa cele mai puternice sunt acestea doua.
Ca si indicatii, aceste doua uleiuri, trebuie sa le folosesti intr-o cantitate foarte mica in comparatie cu restul, adica cimbru, coriandru, rozmarin, oregano care sunt uleiuri cu efect de actiune pe sistemul digestiv si imunitar, avand un rol antibiotic.
Uleiul esential de menta este racoritoare si vasodilatataore, adica ajuta la integrarea uleiruilor in corpul albinei.
Terapia folosind uleiuri esentiale poate functina in doua modalitati:
  1. Primul este contactul direct cu acarienii;
  2. Al doilea este prin sangele albinelor, adica prin indegerarea hranei care sa contina ulei esential.

Prin contact cu acarianul varroa (fiind cea mai eficienta metoda), pentru ca o albina care intra in contact cu un amestec de uleiuri esentiale, va fi transferat catre acarian care intra in contact cu aceasta albina. Avand rolul unui “scut” care protejeaza albinele impotriva acestor acarieni, iar daca acestia sunt deja prezenti pe albine, nu vor rezista foarte mult si vor cadea in cateva minte.

Dupa acest contact acarienilor le este foarte greu sa se urce din nou pe spatele albinelor, iar cei care reusesc intr-un final sa ajunga in partea din spatele albinelor se ataseaza destul de slab si vor cadea in scurt timp.

uleiurile eseniale pentru varroa
Utilizare
Uleiurile esentiale se pot folosi atat in siropul de stimulare, sau de completare, cat si prin pulverizarea albinelor rama cu rama.
Uleiul esential de cimbru este cel mai important in combaterea acarianului Varroa, care contine Tymol (care se poate achizitiona si separat din magazinele apicole sub forma de pulbere alba).
Retete de uleiuri esentiale pentru acarianul Varroa
Digize – este o combinatie geniala cu rol antibiotic, repelent si de curatare a tractului digestiv.
Digize +Lemongrass+Oregano – lunar in sezonul activ 4 pic din aceasta combinatie la 5 picaturi pentru un litru de sirop.
Lemongrass 1ml + Tea-tree 5ml  + Cimbrisor 2ml + Eucalipt 2ml  = 10ml de ulei esential
Pe langa aceste uleiuri esentiale, mai poti folosi si Polioel, care este o combinatie de 4 uleiuri esentiale,  care se gaseste la orice magazin apicol.
polioel
Contraindicatii 
Folosind aceste uleiuri mierea poate fi contaminata, albinele isi pot schimba comportamentul folosind anumite tipuri de uleiuri esentiale in functie de concentratia acestora si cantitatea administrata.

In concluzie, utilizarea uleiurilor esentiale este importanta pentru ca previne varroa, nosema, loca insa nu putem avea siguranta ca si vindeca definitiv aceste bolii. Este mai degraba un fel de “supliment alimentar” i-as spune eu, pentru albine care le intareste sistemul imunitar la fel cum o face si usturoiul sau ceapa avand efect adjuvant si de ajutor pentru albine si dezvoltarea lor.

Cu drag,

Iosif!

>