Perioada inlocuirii albinelor de iarna incepe cu aparitia primului puiet in cuib. In interiorul stupului, ghemul a crescut temperatura la 34-35 de grade Celsius, iar matca, pana la primul zbor de curatire, depune zilnic 20-100 de oua in portiunile fagurilor din centrul ghemului unde caldura se mentine constata permanent, iar puietul poate sa fie ingrijit de catre albinele lucratoare.
Dupa primul zbor de curatire si apartitia culesului (iar daca nu exista cules, procedam la stimulare cu turta proteica), ponta matcii creste, ajungand de la 1000 de oua zilnic in luna aprilie la 1000-2000 de oua in luna iunie. Tot odata cu intensificarea ouatului apar si primii trantori in stup.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Odata cu cresterea puietului si a culesului, albinele care au iernat incep sa moara treptat, iar locul lor este luat de albinele tinere, incat la mijlocul lunii aprilie se produce inlocuitoara totala. Iar apariitia albinelor tinere ridica foarte mult potentialul de crestere a puietului.
Cresterea familiilor
Intensitatea de crestere sporeste zilnic cu 3-4% la familiile slabe si cu 10-12% la cele puternice. Din aceast motiv este foarte important sa iernam familii puternice si nu roiuri pe cateva rame care vor consuma si multa hrana iar in primavara vom trage de ele ca sa se dezvolte. Dupa ce albinele ating greutatea de 2 – 2,5 kg albine, apar si se acumuleaza albine tinere care nu sunt ocupate cu cresterea puietului, ajungandu-se la sfarsitul lunii iunie la dezvoltarea maxima a familiei, adica undeva la 30000 – 50000 de albine.
Cresterea puterii familiei prin sporirea numarului de albine lucratoare cat si existenta culesurilor moderate de intretinere, reducerea spatiului din cuib, si ridicarea temperaturii din cuib, apar maniferstarile instinctului de roire (adica o inmultire naturala a familiilor de albine).
Perioada inmultirii naturale
Instinctul de roire se manifesta prin diminuarea ouatului matcii, diminuarea activitatii albinelor, cladirea botcilor de roire si cresterea de matci tinere.
Inainte de scaderea ouatului matcii incepe cladirea botcilor, iar dupa cateva zile matca incepe sa depuna oua esalonat in botci.
Activitatea albinelor se reduce, culegatoarele raman in cuib, fapt care aglomereaza stupul, ventilatia se inrautateste si o parte din albine ies din stup si se strang ciorchine pe scandura de zbor.
In primele trei zile de la capacirea primei botci, jumatate si chiar mai mult din albine si matca batrana parasesc stupul, rezultand roiul primar. Insa inainte sa paraseasca stupul, albinele isi incarca gusile cu miere necesara pana la organizarea noului cuib. Populatia de albine care a plecat cu noul roi, zboara o perioada de timp deasupra stupului si stupinei, dupa care se fixeaza ciocrchine pe ramura unui copac, tufe, sau alte obiecte care sunt in apropiere. Matca paraseste si ea stupul dupa roiul de albine care a plecat anterior, iar daca aceasta cade din cauza infirmitatiisau este inchisa in colivie inainte de plecare, o parte din albine se reintorc la stup sau se imprastie la alte familii din stupina.
Fixarea roiului prins pe creanga unui copac sau alte obiecte poate avea loc numai daca printre albine se afla matca.
Dupa iesirea roiului primar, familia roita ramane orfana pana la eclozionarea primei matci, care va intepa toate bocile existente in stup. Daca familia este suficient de puternica si este inclinata a roi din nou, albinele nu vor lasa matca sa distruga matcile neeclozionate. In familiile de albine cu tendinta de roire, matcile ajunse la maturitate in botci emit un sunet caracteristic la care raspunde matca iesita anterior. Acest “cantec al matcilor” este caracteristic familiilor din care a iesit roiul primar si indica faptul ca familia va produce un al doilea roi secundar.
Roiul secundar iese cu una sau mai multe matci tinere, mai ales cand iesirea lui a fost intarziata de timpul nefavorabil. Prezenta mai multor matci se poate datora si unirii unor roiuri iesite in acelasi timp in stupina.
Roitul in timpul culesurilor principale micsoreaza productia, trebuind luate masuri speciale de prevenire.
Pentru a preveni roirea trebuie ca permanent sa le oferim de munca familiilor de albine, sa le mentinem ocupate cu rame la cladit, divizam familia, sau luam din ramele de puiet ajutand alte familii care sunt mai slabe.
Concluzia, este foarte important ca in aceasta perioada sa avem hrana suficienta in familiile de albine, pentru ca matca si-a inceput ponta iar consumul de hrana incepe sa creasca. Dupa primul zobor de curatire putem adauga prima turta proteica care va duce familiia de albine la urmatorul nivel de dezvoltare si evolutie.