Igiena si dezinfectia in Apicultura

Igiena si dezinfectia este foarte importanta in apicultura pentru ca ne ajuta sa pastram sanatatea familiilor de albine si sa prevenim diverse boli care pot apara din cauza umezeli, a mucegaiului sau chiar din cauza fagurilor foarte vechi si negri pe care inca ii folosim. In cele ce urmeaza voi descrie in detaliu care sunt masurile de prevenire si ce trebuie sa faca fiecare apicultor in parte pentru a evita bolile care pot aparea din cauza unei igiene necorespunzatoare.

Dezinfectia este recuoscuta ca fiind reprezentata de decontaminrea sau distrugerea diversilor agenti etiologici – bacterii, virusuri, fungi si elemente parazitoare – aflati in mediile in care cresc si se exploateaza familiile de albine. Masurile de dezinfectie sunt reprezentate de totalitatea metodelor, in vederea mentinerii starii de sanatate si de productivitate maxima a familiilor de albine, precum si pentru obtinerea de produse salubre de la acestea.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

igiena apicola

Dezinfectia se efectueaza in doua scopuri:

  1. Dezinfectia preventiva.  Aceasta este obligatorie si se efectueaza intr-o stupina insosita obligatoriu de conditii de igiena corespunzatoare, dar si de asigurarea unei surse de apa curaa pentru albine. Dezinfectia preventiva trebuie efectuata in timpul manipularii si prelucrarii produselor apicole de catre persoane instruite.
  2. Dezinfectia de necesitate. Are ca scop distrugerea agentilor patogeni in vederea stoparii raspandirii bolilor infectocontagioase. Se poate efectua fie in mod continuu – dezinfectia echipamentelor apicole afectate, fie la final – distrugerea agenitlor etimologici si ridicarea resrictiilor sanitar-veterinare.

Importanta masurilor de dezinfectie in apicultura

Masurile de igiena si dezinfectie in apicultura au ca scop:

  • prevenirea aparitia bolilor si pastrarea sanatatii familiilor de albine;
  • prevenirea contaminarii produselor apicole;
  • obtinerea unor productii apicole crescute, prin asigurarea unor familii de albine sanatoase si viguroase.

Masurile de igiena si dezinfectie in apicultura se adreseaza urmatoarelor compartimente:

  • in etapa de lucru la stup
  • in etapa de productie
  • in etapa de conditionare a produselor apicole
  • in etapa de valorificare a produselor apicole.

Masuri de igiena si dezinfectie a personalului in apicultura

  • Personalul din apicultura este cel care reprezinta o sursa importanta de germeni patogeni, de aceea este foarte important pastrarea unei bune igiene personale;
  • Personalul nu trebuie sa sufere de boli contagioase;
  • Persoanele trebuie sa dispuna de un certificat medical de sanatate pentru a putea manipula produsele stupului, certificat care se innoieste anual;
  • Pentru evitarea riscurilor biologice, este interzis lucrul in stupina pentru persoanele suferinde de boli cutanate, intenstinale sau respiratorii;
  • Spalarea maninilor cu sapun este esentiala inaintea oricarei operatiuni exercitate in stupina, cat si la terminarea lucrului, fiind necesar sa se dispuna de posbilitati de spalare, dezinfectare cu alcool sanitar si uscare igienica a manilor.
  • Este interzis a fuma, a bea si a manca in incinta camerei de extractie a mierii, dar si pe parcursul interventiei in stupina, fiind necesar un spatiu izolat prevazut pentru aceste operatiuni.

Masuri de igiena si dezinfectie a echipamentului de productie a apicultorului

igiena stupilor

  • Imbracamintea trebuie sa fie curata si adaptata lucrului in stupina si usor de curatat.
  • Manusile de apicultor ar trebui sa fie din cauciuc pentru a putea fi spalate la fiecare examinare.
  • Orice echipament de protectie utilizat intr-o stupina recunoscuta va fiind afectata de o boala contagioasa a albinelor va fi supus masurilor sanitar-veterinare de eliminare a germenilor patogeni prin fierberea si spalarea cu detergenti;
  • Desi riscul de raspandire a bolilor printr-un constum de apicultor murdar este relativ scazut, totusi, acesta trebuie sa fie spalat cu regularitate, deoarece albinele prin intepaturi elimina feromoni in material, iar spalarea acestui indeparteaza acei feromoni si reduce riscul de a incuraja intepaturile albinelor. Apicultorii care nu recunosc semnele procecoe ale bolilor devin factori majori de raspandire a lor prin echipamentul purtat.
  • Echipamentul infectat sau contaminat care nu poate fi supus masurilor mentionate mai sus trebuie sa fie distrus, de preferat prin ardere. Orice echipament in stare proasta, trebuie sa fie distrus prin ardere.

Masuri de igiena si dezinfectie a stupului si a famiiei de albine

  • Introducerea in stup doar a mterialului biologic perfect sanatos (familii de albine, roiuri si matci);
  • Iarna, scandura de zvor si urdinisul trebuie igienizate, curatate si deblocate de gheata cu grija, fara a deranja familia de albine;
  • Igienizarea anuala a stupilor si inlocuirea in totalitate a fagurilor mai vechi de 3 ani cu faguri artificiali pentru a preveni degenerarile morfologice si fiziologice ale albinelor crescute in faguri vechi.
  • Arderea resturilor de cadavre de albine sau a larvelor bolave scoase din celulele fagurilor si topirea resturilor de faguri rezultate de curatirea stupilor;
  • Dezinfectarea profilactica anuala a lazirlor de stupi prin flambare si mutarea familiilor de albine, dupa controlul de primavara, stupi curatati si dezinfectati;

Este foarte important sa mentinem igiena in stupina, in camera de extractie, a echipamentului apicol si mai ales noi ca si apicultori sa avem grija ca de fiecare data cand examinam stupina noastra sa ne spalam pe maini si sa avem hainele curate, chiar daca nu este mare lucru insa daca tinem cont de aceste mici masuri de prevenire, vom putea sa evitam diverse boli care pot aparea din mici detalii. Iar cand observi probleme majore, atunci va trebui sa treci la nivelul urmator de igiena.

>