Sistemul de stuparit pastoral se refera la intretinerea familiilor de albine cu stupi amplasati pe vetre de stupina temporare si de intrere a familiilor de albine cu stupi amplasati in pavilioane mobile.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Stuparitul pastoral vine din necesitatea obtinerii de productii cat mai ridicate care sa conduca la o cat mai buna rentabilizare a stupinei din dorinta de a valorifica, in conditii economice avantajoase, resursele de nectar din diverse zone bioapicole caracteristice din tara noastra.
Acest sistem de stuparit a transformat apicultura statica din trecut intr-o apicultura dinamica, moderna prin deplasarea rapida a familiilor de albine de la un cules la altul.
Stuparitul pastoral cu stupi amplasati pe vetre de stupina temporare. Acest sistem de stuparit se refera la intretinerea albinelor, pe diverse vetre permanente de iernare, iar odata cu venirea primaverii si inceperea infloririi pomilor fructiferi, a rapitei si mustarului, sunt deplasati pentru valorificarea resurselor de nectar si polen din natura in scopul dezvoltarii familiilor de albine si polenizarea acestor culturi.
Ulterior stupii sunt transportati la diverse culesuri de productie, cele mai importante fiind: salcamul, teiul, floarea soarelui, in functie de distanta si costurile implicate.
De asemenea poti transporta stupina si la alte culesuri cum ar fi:
- Zmeura;
- Faneata;
- Mana;
Iar in zona Montana intalnim: coriandru si facelia si alte culture de camp sau flora spontana in zona colinara si de stepa, menta de apa in zona inundabila a Deltei Dunarii in lunile septembrie si octombrie, dupa care stupinele se retrag spre vetrele de iernare unde ramana pana la primavara.
In aceasta perioada trebuie sa urmaresti cu atentie dezvoltarea familiilor si mentinerea acestora in stare active pentru a putea valorifica in conditii cat mai bune culesul de nectar.
Acest sistem de stuparit devine treptat cel mai practicat in conditiile din tara noastra, in special de apicultorii semi-profesionisti si de cei profesionisti, cu un numar de stupi, tinand cont si de faptul ca majoritatea acestora sunt dotati cu stupi de tip vertical, care se preteaza la transport si sunt utiliati cu diverse sistem de transport modern.
Stuparitul pastoral cu stupi amplasati in pavilioane mobile. Necesitatea valorificarii superioare a resurselor melifere dar si dorinta apicultorilor de a elimina o serie de activitati de manipulare a stupilor (incarcare-descarcare) si de a actiona rapid si efficient pentru deplasarea stupinelor si protejarea familiilor de albine impotriva efector immediate sau permanente ale substantelor toxice unor pesticide aplicate culturilor melifere a condus la realizarea unor pavilioane mobile inchise, platform mobile descoperite sau acoperite, precum si rulote apicole pentru adapostirea si transportul familiilor de albine in pastoral.
Dintre principalele avantaje pe care le prezinta acest sistem de stuparit mentionam urmatoarele:
- Mobilitate ridicata, prin deplasarea rapida a pavilionului apicol tractat, de la un masiv melifer la altul;
- Reducerea cheltuelilor ocazionate de operatiunea de incarcare si descarcare a stupilor, precum si de costul redus al mijloacelor de tractare.
- Marirea duratei de folosire a stupilor si utilijului apicol prin pastrarea acestora sub protectia pavilionului.
- Dezvoltarea rapida a familiilor de albine in sezonul de primavara intrucat ele se pastreaza in pavilion protejate de efectele negative pentru indepartarea starilor anormale din familiile de albine.
- Amplasarea stupilor pe un spatiu mai redus.
- Efortul fizic mai mic pentru intretinerea albinelor ca urmare a reducerii volumului de lucrari.
- Asigurarea unui confort sport pentru odihna si executarea lucrarilor de volum in stupina.
Folosirea pavilioanelor apicole reprezinta si unele dezavantaje cum ar fi:
- Posibilitatea depopularii stupilor ca urmare a ratacirii albinelor.
- Declansarea unor furtisaguri lente ca urmare a densitatii stupilor pe o suprafata redusa.
- Cresterea temperaturii in stupi datorita posibilitatilor reduse de ventilatie si ratacirea matcilor intoarse de la zborul de imperechere.
Practicarea stuparitului pavilionar prezinta eficienta economica prin realizarea unor productii apicole sporite comparativ cu celale siste de stuparit pracate in conditiile din tara noastra desi necesita importante cheltueli de investii pentru realizarea pavilionului si unele dificultati in manuirea familiilor de albine.
Practicarea diferitelor sisteme de stuparit cu utilizarea unor tehnologii climatologice locale, importante avantaje pentru realizarea unor productii insemnate de miere, ceara si altor productii apicole in conditii de maxima eficienta economica.
In concluzie, este foarte important sa iti alegi sistemul de stuparit care consideri ca te avantajeaza, insa nu uita ca stuparitul pastoral este foarte important pentru o productie mare de miere cat si pentru dezvoltarea familiilor de albine.