Cuibul familiei de albine este alcatuit dintr-un numar variabil de faguri cu puiet si rezerve de hrana precum si din albina adulta impreuna cu indivizii reproducatori-matca si trantorii. In stare naturala, fagurii sunt crescuti in scorburi de copaci sau in alte spatii care le ofera conditii prielnice de dezvoltare.
Dezvoltarea apiculturii asa cum este cunoscuta la ora actuala, are la baza o serie de inventii care au facut posibila manipularea coloniei si a cuibului acesteia de catre om si recoltarea rezervelor care prisosesc acesteia. In acest sens se pot aminti: aparitia stupului sistematic din lemn, a ramelor mobile, a fagurilor artificiali, a centrifugii de exractie, dar si a altor unelte si utilaje care la org actuala sunt foarte utilizare in apicultura, si care pana la urma ne usureaza foarte mult munca.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Fagurii cuibului de albine reprezinta o ingeniozitate a naturii si o constructie matematica perfecta pentru economia de reusrse (hrana, caldura, rezistenta). Fiecare fagure este alcatuit din cateva mii de celule hexagonale dispuse pe doua randuri, rezultand astfel doua fete, iar fiecare fund al unei celule hexagonale dispuse pe doua randuri, rezultand astfel doua fete, iar fiecare fund al unei celule este perfect juxtapus pe fundul a trei celile de pe celalta fata.
Aceste trei fatete ale fundului celulei au o anumita inclinatie formand unghiuri ce permit constructiei rezistenta si economie si confera fagurelui perfectiunea matematica. Fagurii sunt dispusi verticali si pot avea trei tipuri de celule:
- Celule de lucratoare (hexagonale) – reprezinta cea mai mare parte a suprafetei fagurilor, au dimensiuni mai mici de 5,4 mm in diametru; adancimea celulelor este de 12 mm (in cresterea puietului) si 16 mm in depozitarea mierii.
- Celulele de trantori (hexagonale) – intr-un numar mai redus, in ele se dezvolta trantorii; au un diametru de 6,3 – 7 mm si o adancime de 13-16 mm.
- Celulele de matca (botci) – au o forma cilindrica, de ghinda, de dimensiunea 20-25 mm lungime si 8-9 mm diametru.
- Celulele de trecere – de forma neregulara, care fac trecerea din zona cu celule de trantori la cea cu celule de lucratoare si celule de fixare de obicei langa suportul de fixare a fagurelui.
Grosimea fagurilor este de 25 mm iar distanta intre faguri este de 12-12,5 mm. Albinele folosesc fagurii pentru cresterea puietului sezonului activ in centru se gaseste puietul, urmeaza rezervele de hrana miere si pastura. Intr-o celula de albina lucratoarele intra o cantitate de 0,4 g de miere si 0,19 g pastura.
Organizarea cuibului
Exista o anumita organizare a cuibului, concentrica, in forma de elipsa, astfel ca in perioada sezonului activ in centru se gaseste puietul, urmeaza rezervele de pastura si apoi rezervele de miere. In mijlocul cuibului, in zona puietului se mentine temperatura de 34-35 grade Celsius.
Pe masura ce in faguri sunt crescute generatii noi de puiet, acestia, se transforma din galben in culoare maronie-neagra, vorbind in acest caz de invechirea fagurilor.
Producerea cerii este asigurata de glandele ceriere/cerifere ale albinelor lucratoare. Albinele care secreta ceara sunt denumite cerese. Aceste glande sunt situate perechi pe partea interna a sternitelor abdominale IV-VII si au o forma ovala, de culoare deschisa, astfel fiind denumite oglinzii ceriere. Fiecare oglinda ceriera are un numar de 10000-20000 de celule glandulare, iar inaltimea acestora depinde de starea fiziologica a glandelor, fiind maxime in perioada de maxima dezvoltare si de constructie a fagurilor.
Pe suprafata acestora, atunci cand secreta ceara, apare o pelicula fina de ceara ca ia forma unui solzisor de ceara, care in continuare este desprins cu membrele de pe sternite si este adus la nivelul mandibulelor pentru a fi framantat si folosit la constructia celulelor.
Producerea de ceara este influentata de existenta culesurilor, numarul albinelor tinere, puterea coloniei, necesitatea construirii de faguri si existenta spatiilor libere in cuib.
Se pare ca toate varstele contribuie la fabricarea fagurilor, dar in special albinele care au varsta curpinsa intre 12-20 zile. Un calcul arata ca pentru fabricarea a 1kg de ceara albinele consuma 3,5 kg de miere si 1 kg de polen.
Stupii sistematici, realizati de om, permit manipularea fagurilor si deci inspectarea coloniei in orice moment, in functie de lucrarile necesare, fagurii fiind fixati pe rame mobile cu dimensiuni diferite in functie de tipul de stup.
Spre finalul acestui articol, trebuie sa mentionez ca cuibul albinelor este conceput in asa fel incat sa protejeze puietul si sa ii ofere caldura, hrana si tot ce ii este necesar pentru o dezvoltare cat mai buna, iar noi ca si apicultorii intepeti trebuie sa tinem cont de acesta organizare, si de fiecare data cand umblam in stupii trebuie sa ii punem in aceiasi ordine.
Ps: daca ti-a placut articolula, un like si share te rog sa afle si prieteni tai cum se organizeaza cuibul albinelor.
multumesc
Buna cand e mai bine sa schimbam matca in primavara sau spre sfarsitul verii .Daca schimbam matca la sfarsitul verii cu una tanara v-a oua pana toamna tarzie si intram in iarna cu mai multe albine tinere?
Multumesc, sanatate!
Nu zic că nu este interesant articolul, dar mă așteptam să aflu, într-adevăr, cum se organizează cuibul de albine, ceea ce nu prea am aflat.