Lucrari apicole in lunile August-Septembrie

In luna august toata atentia trebuie acordata pregatirii familiilor pentru cresterea albinelor de iernare, iar in acest sens calitatea si cantitatea hranei este primordiala. Deasemenea, in lipsa culesurilor sunt necesare o serie de hraniri suplimentare de stimulare, pentru stimularea pontei si cresterea albinei de iernare in cantitate suficienta, iar spre sfarsitul luniii august si jumtatea lunii septembrie trebuiesc efectuate hraniri de completare in cazul rezervelor insuficiente.

Mentionez faptul ca pentru perioada de iernare trebuie sa existe in stup o cantitate de minim 15 kg miere de calitate foarte buna si capacita. Tebuie sa ai foarte mare atentie asupra faptului ca hrana de completare se poate face doar in perioada de 15 august – 15 septembrie. In zonele de si Delta Dunarii raman singurele surse serioase de cules natural (faneata si flora de balta) in aceasta perioada.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

lucrari pentru iernare

In luna august trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucrari importante:

  1. Lucrari de organizare a cuibului prin indepartarea fagurilor goi, descapacirea dupa diafragma a celor cu miere putina, echilibrarea si eventual completarea cu faguri cu miere de la alte famlii mai puternice.
  2. Realizarea examenului clinic al familiilor de albine si efectuarea eventualelor tratamente necesare.
  3. Intarirea familiilor slabe pentru a putea depasi cu bine perioada de iernare.
  4. Eliminarea fagurilor cu miere de mana sau rapita.
  5. Schimbarea matcilor necorespunzatoare.
  6. Administrarea hranirilor de stimulare pentru cresterea albinei de iernare.
  7. Stramtoararea urdinisurilor in vederea evitarii furtisagului.
  8. Se continua lucrari de recoltare de propolis sau laptisor de matca.
  9. Colectoarele de polen se ridica in jurul datei de 15 august pentru a da posibilitatea sa se completeze rezervele de polen din familiile de albine.
  10. Conservarea fagurilor goi care se vor depozita in dulapuri speciale, corpuri de stup si tratarea cu sulf pentru prevenirea gaselnitei.
  11. Reconditionarea elementelor de stup care urmeaza sa adaposteasca  familiile pentru iernare.
  12. Continua lucrarile de reformare a fagurilor.

Lucrari in luna Septembrie

Odata cu prima luna de toamna familia de albine isi incepe pregatirea pentru iernare, desi primele semne apar inca de la jumatatea lunii august cand incepe eliminarea trantorilor din stup si reducerea progresiva a puterii pe fondul lipsei de cules din natura. Populatia de albine incepe sa scada, cuibul se restrange pe zona cu puiet, configurandu-se spatiul viitorului ghem de iernare. Interventiile apicultorului trebuie sa aiba in vedere oranduirea cuibului, stimularea producerii de albina de iernare prin hraniri stimulatorii precum si acumularea si concentrarea resurselor de hrana necesare unei bune iernari, tinandu-se cont de cantitatea si calitatea acesteia.

Se recomanda valorificarea in continuare a resurselor naturale de hrana (culesuri tarzii). In caz contrar, este importanta evaluarea rezervelor si aplicarea de hraniri stimulatorii cu sirop de zahar si proteina artificiale pentru cresterea de puiet si a celor de completare pentru asigurarea cu rezerve de hrana. Este bine ca hranirile de stimulare artificiala sa nu se faca mai tarziu de 20 septembrie pentru ca noile albine care vor ecloziona sa beneficieze de zborurile de curatire, atat de importante pentru o buna iernare, inainte de reducerea temperaturilor exterioare sub 10-12 grade C.

lucrari in luna septembrie

Lucrari de efectuat in aceasta perioada:

  • Revizia generala de toamna care consta intr-o serie de activitati ce depinde de zona geografica, conditiile de cules, tipul de stup si situatia puietului din cuib.
  • Dimensionarea cuibului in functie de fagurii ocupati de albina si indepartarea fagurilor goi si descapacirea dupa diafragma a celor cu putina miere, eventual completarea cu faguri cu miere de la alte familii puternice.
  • Pastrarea in cuib a fagurilor mai inchisi la culoare, da nu vechi, care sa mentina caldura cuibului pe timp de iarna, cu celule de lucratoare buni de ouat in prima parte a primaverii.
  • Schimbarea matcilor necorespunzatoare daca nu s-a facut in luna precedenta.
  • Mentinerea familiilor cu populatie de albine suficienta astfel incat la intrarea in iarna sa existe in stup o cantitate de 2,0 0 2,5 kg albina; Intarirea familiilor slabe pentru a putea depasi cu bine perioada de iernare.
  • Administrarea hranirilor de stimulare glucidice pentru cresterea albinelor de iernare, administrarea acestora se face cu sub forma de sirop in cantitate de 150-250 ml la interval de 2-3 zile.
  • De asemenea hrana proteica trebuie administrata pentru cresterea de albine viguroase capabile sa traverseze iarna in bune conditii. In acest sens se poate administra polenul recoltat din familii proprii sanatoase sau inlocuitori ai acestuia in sirop, turte sau ca atare in cazul polenului.
  • Stramtorarea urdinisurilor in vederea evitarii furtisagului si punerea gratiilor impotriva patrunderii soarecilor ar fi de asemenea o serie de masurii binevenite mai ales daca timpul este rece. Pentru noptile reci este importanta protejarea termica a familiilor de albine cu saltelute sau pernute peste podisor si eventual unele impachetari laterale, mai ales la stupii orizontali.
  • Cel mai important este sa evaluezi starea de sanatate si sa ei masuri de prevenire si combaterea boliilor  – efectuare examenului clinic si efectuarea de tratamente necesare, impotriva varrozei, confirmm prospectului, aplicarea masurilir de zooigiena in stupi si stupina pentru combaterea nosemozei.

Concluzi…

Este foarte important sa ti cont de acest principii pentru o iernare cat mai buna si o mortalitate foarte scazuta.

PS: astept sa imi lasi un comentariu sa imi spui ce ar mai trebui completat si eu am uitat sa specific.

  • Buna seara, sunt Dragos si va multumesc frumos pentru articolul trimis. Consider ca este interesant si totodata instructiv articolul realizat de dumneavoastra, informatia pe care acesta o contine ajutându-ma sa rezolv problemele care se impun in stupina proprie la sfarsitul verii.

  • Mulțumim pentru sfaturile prețioase pe care le oferiți. As dori sa știu ce masuri suplimentare de impachetare trebuiesc luate pentru stupii verticali cu 10 rame și fund antivaroa. Sunt cu stupii în zona de munte unde nopțile sunt mai răcoroase.

    • Salut Dorin, ma bucur mult daca iti sunt de folos lectiile.
      Iar in ce priveste intrebarea ta, mai important decat impachetarea sunt tratamentele efectuate la timp adica cel putin doua tratamente pentru paduchi cu varachet si taktic, plus tratament pentru nosemoza. Si cat mai repede inceput stimularea la 2-3 zile si sa fii sigur ca au hrana suficienta pentru iarna, daca nu facuta hrana de completare. Dupa ce toate aceste chestiuni sunt bifapte, acum putem trece si la impachetare, care nu trebuie sa fie foarte softisticata, trebuie sa te asiguri ca sunt foarte bine stransi ca este albina pe ultima rama dupa care pui o diafragma. In partea de sus este recomandat sa pui ziare sau un carton si peste o mocheta, pernita, carpa ce ai prin curte, urdinisul micsorat sa iasa 2-3 albine, iar fundul il poti lasa asa cum este descoperit fara sa pui nimica, albinele nu vor muri niciodata din cauza la frig, insa din cauza la hrana sau din cauza mucegaiului vor muri de diverse boli.

      Cam astea sunt recomandarile mele, sper ca iti sunt de folos.

  • >