De ce scade numărul albinelor?

In ultimi ani albinele mor tot mai multe, iar apicultorii si oamenii de stiinta sunt foarte ingrijorati din aceasta cauza, tocmai pentru ca albinele mentin viata pe pamant. In Statele Unite acest fenomen este mult mai agravat decat in Europa. Cu toate astea, scaderea populatie de albine va afecta toate produsele apicole cat si cele agricole care necesita polenizare.

Un studiu care a fost realizat de oamenii de stiinta in 41 de tari, scoate in evidenta faptul ca intre 2005 – 2010 a crescut cererea pentru polenizarea agricola de 5 ori mai mult decat oferta, in cazul in care populatia de albine scade in fiecare an.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

albine care mor

Aceasta disparitie a albinelor, ceea ce Kevin Hackett, directorul U.S in Department Of Agriculture denumea “amenintarea cea mai mare la rezervele de hrana ale omenirii”, acest fenomen a fost constatat si in Romania, desi cauzele mortii ale coloniile si familiilor de albine erau misterioase iar cercetatori inca nu le-au elucidat.

Insa studiile recente care au fost efectuate in SUA si in Europa au scos in evidenta principala cauza a disparitiei intr-un mod foarte alert a albinelor, care consta in utilizarea pe scara tot mai mare a unei substante pesticide cunoscute sub denumirea de neonicotinoide. Au fost denumite pe scurt “neonics”, un soi de pesticide care incep sa fie tot mai populare in randul producatorilor agricoli, si de asemenea au inceput sa fie folosite in compozitia produselor de gradinarit.

Cercetarile ulterioare au demonstrat ca substantele neonicotinoide sunt absorbite de sol si plante care va polenul plantelor, iar acest lucru duce la pierderea simtului si a orientari albinelor, care nu mai sunt in stare sa se intoarca inapoi la stup.

Insa cu toate astea, pesticidele nu reprezinta singurul pericol pentru familiile de albine. Cercetarile au mers mai departe si au mai descoperit ca aceste insecte dispar si datorita distrugerii fragmentarii habitatului natural, la raspandirea tot mai des a monoculturilor si la cultivarea plantelor care sunt modificate genetic si contin insecticide care sunt toxice in propria structura genetica.

de ce mor albinele cel mai des

Pe langa toate aceste motive mai sunt si cele mai frecvente bolii la albinelor despre care am vorbit intr-un articol pe blog, care din nou afecteaza albinele si mor intr-un numar destul de mare la noi in tara, pentru ca nelgijam sau uitam sa facem la timp toate tratamentele necesare care sa previna mai ales paduchi adica varroza si cea mai periculoasa si raspandita nosemoza si diareea. Mai sunt si factorii externi, pasarile si soareci, care pot fi solutionate relativ usor.

Concluzie

Desi traim lume care pe zi ce trece se inmulteste tot mai mult iar hrana este pe zi ce trece tot mai putina, iar resursele naturale sunt exploatate la maxim, pana cand intr-o buna zi va exista un colaps, pentru ca nu va mai face fata la cererea care va fi. Albinele sunt afectate tot mai des datorita pesticidelor si a plantelor modificate genetic care sa ofere o productie mai mare si o intretinere cat mai usoara.

>