Daca analizam inventarul apicol, vom descoperi ca stupul este cel mai important echipament apicol cu rol de adapost pentru familia de albine, fiind necesar pentru dezvoltarea acestora, depozitarea rezervelor de hrana, realizarea recoltei, dar si pentru transportul in vederea valorificarii culesurilor de productie.
In continuare iti voi prezenta cateva caracteristici importante pe care trebuie sa le ei in considerarea:
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
- Stupul trebuie sa se caracterizeze prin simplitate in constructie, dar si rezistenta pentru a fi usor de manuit si transportat.
- Stupul trebuie sa aiba o capacitate necesara dezvoltarii familiei de albine in perioadele de varf din lunile mai-iunie, pentru depozitarea rezervelor de hrana, miere si pastura.
- Elementele stupului trebuie sa permita dezvoltarea si mentinerea conditiilor de microclimat necesar cuibului, atat in perioada de iernare cat si in perioada de maxima dezvoltare, permitand marirea sau micsorarea volumului stupului in raport cu dezvolarea familiei si evolutia culesului.
- Elementele stupilor trebuie sa poata fi folosite pe cat posibil de la un tip de stup la altul sa fie interschimbabile.
Aceste 4 elemente iti va simplifica foarte alegerea unui stup de calitate si bun, si nu uita sa pastrezi intodeauna standardul si sa il menti pentru a-ti usura munca in anumite situati.
Diferenta dintre stupul de lemn clasic si cel din poliuretan
De cativa ani stupul clasic din lemn are un concurent serios si anume stupul din poliuretan, inventat de un inginer din Cristesti, judetul Mures, care s-a gandit sa aduca pe piata o nou model de stup revolutionar care sa imbunatateasca sistemul mai vechi din de stup din lemn.
Poliuretanul este un material sintentic important din China, folosit cel mai des in constructii pentru izolarea caselor, atat pentru a mentine temperatura rece vara iar iarna caldura.
Aceasta descoperire a fost omologata in 2006 de catre Liviu Lungu, care a dat drumu la fabrica care cu greu face fata la comenzile ridicate de peste tot din tara noastra cat si in afara.
Care sunt avantajele folosiri acestui stup din poliuretan?
Voi enumara mai jos avantajele pe care eu le-am gasit la acest model de stup:
- Greutare redusa fiind foarte usor de carat, deoarece poliurentanul este mult mai usor decat lemnul clasic, si are o densitate 115-200 kg/mc;
- Izoleaza foarte bine;
- Pe timp de iarna ii lasi la “fundul” gol fara sa il acopi cu absolut nimic, pentru a evita condensul;
- Pe timp de vara, albinele nu sunt nevoite sa faca ventilatie ca intr-un stup de lemn;
- Areo mare rezistenta la agentii chimici si biologici sau din mendiul inconjurator;
- Albinele consuma la jumatate iarna;
- Albinele nu mor aproape deloc pe timp de iarna in stupul de poliuretan;
- Nu putrezeste daca este asezat un timp indelungat pe pamant;
- Nu trebuie vopsit;
Care sunt dezavantajele folosiri stupului din poliuretan?
- Costul de productie foarte ridicat, undeva la 80 de euro fara accesori;
- Ies mult mai tarziu la zvorul de curatire decat in stupul clasic de lemn;
- Nu putreze
- Destul de sensibili pentru pastoral fiind un material nu foarte rezistent pe termen indelungat;
Stupul clasic din lemn si cel din poliuretan
Probabil ca ti-ai dat seama pana in acest momente calitatile acestui stup revolutionar insa in acelasi timp majoritatea mentin si pastreaza stupul vechi de lemn in care se bazeaza destul de mult. Eu personal mi-am facut din poliestiren extrudat undeva la 20 de stupi pentru a testa sa vad daca imi valideaza acest nou concept si daca ma pot baza pe acest model. Si dupa 2 ani de folosire nu am sesizat diferente semnificative in dezvoltare stupilor din poliestiren extrudat fata de stupi care ii avem in cutii de lemn. Deci rezultatele nu sunt extraordinare pe cat se prezinta in media, insa prin asta nu vreau sa spun ca nu sunt buni, mai ales ca eu nu am avut modelul din poliurentan sa stiu exact diferenta, in orice caz la anul intentionez sa achizitionez un astfel de stup pentru a vedea astfel diferenta mai clara.
Pentru incepatorii eu recomand sa foloseasca stupii clasici din lemn deoarece pretul este mai accesibil si orice tamplar ii poate face fara nici o problema, sau daca ai putina indemanare ii poti face chiar tu personal.