Management in Apicultura Moderna

Majoritatea apicultorilor doresc sa faca din stuparit o afacere profitaila, care sa le asigure veniturile necesare unui trai decent. In contextul noilor provocari economice pasul poate fi unul castigator daca viziunea de ansamblu asupra afacerii este corecta.

Un articol aparut intr-un cotidian strain, care de altfel este cel mai important cotidian financiar din lume, este elocvent. Daca il citesti sigur vei avea de castigat:

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Ferma de familie cu 12 milioane de lucratoare active

George Tonkin nu vrea sa se retraga, chiar daca lucreaza aproape 100 de ore pe saptamana si a atins o varsta la care cei mai multi de-abia asteapta sa se odihneasca. “Am impresia ca acum, la 60 de ani, lucrez mai multe ore decat atunci cand am pus pe picioare aceasta afacere, in urma cu 30 de ani”, spune Tonkin, care conduce impreuna cu sotia lui, Margaret, o ferma apicola in Devon (o provincie din Anglia).

Familia Tonkin are 470 de stupi in cadrul unei zone intinse pe 35 km de casa lor din hatherleigh, langa Okehampton, in care peste 12 milioane de albine lucrareaza pentru ei in miez de vara. Insa probleme economice cu care se confrunta sunt foarte mari: magazinele universale vand miere de import cupajata mai ieftin decat poate familia Tonkin. Cu toate aceastea, Tonkin manifesta si pastreaza un entuziasm molipsitor.

O alta complicatie o reprezinta vicleanul si periculosul varroa acel acarian care, neurmarit indeapoare, poate distruge destul de repede o intreaga colonie de albine. Tonkin a incercat sa controleze parazitul cu ulei de menta, preparat netoxic pe care il administreaza toamna in sirop, atunci cand albinele nu produc miere. In teorie uleiul de menta se amesteca cu feromonul pe care albinele il elimina, deranjand acarienii, care apoi parasesc gazda (albinele)”, explica el.

In timpul unei saptamani obisnuite, Tonkin va controla stupii in 20 de amplasamente pentru a se asigura ca albinele sunt in buna stare. El isi petrece numeroase zile pe drum, intr-o furgoneta, livrand miere si celalte produse derivate, inclisv sapun natural din ceara de la albine.

[………]

In anul trecut, cifra de afaceri a fost de 71000 lire sterline. Din aceasta, el a realizat un profit de 14500 lire sterline. Transportul a costat 6000 lire sterline. Cele doua furgonete au efectuat un numar considerabil de kilometri: 74000 km in ultimele 18 luni, iar celalta 24000 km in anul trecut.

Tonkin accepta ideea ca ei nu vor fi niciodata bogati si ca orele multe de munca sunt datorate faptului ca sunt proprii lor slujbasi.”Cand ne vom retrage va trebui sa ne bazam pe ceea ce am agonisit pentru noi insine”,afirma el. “Si de aceea am cotizat ca memrbi ai mai multor tipuri de case de pensii, ceea ce ne va ajuta sa ne descurcam”

Management in Apicultura Moderna

Dupa cum observam si in articolul de mai sus afacerea din apicultura este foarte profitabila, si poti avea un trai decent, mai ales ca apicultura este pasiunea ta, deci nu o vei considera ca o munca obositoare si extenuanta.

Managementul Financiar in Apicultura de tip Familial

Infiintarea unei exploatatii apicole familiale (stupina) trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:

  • Pregatirea profesionala a apicultorului. Aceasta este foarte importanta pentru bunul mers al afacerii in domeniu. Din aceasta cauza iti voi pune la dispozitie un curs de apicultura online, in care vei invata tehnologia cresterii si intretinerii albinelor care este diferita de cresterea celorlalte animale cu exploatare de ferma, datorita particularitatilor biologice ale speciei. Astfel, pe langa lucrarile tehnologice de ingrijirea albinelor si obtinerea productiilor apicole (miere, ceara, venin, polen, propolis apilarnil, laptisor de matca), apicultorul trebuie sa asigure si protectia sanitar-veterinara a familiilor de albine.
  • Tipul de stuparit pe care il va practica apicultorul, respectiv satationar sau pastoral. Acesta va fi determinat de flora melifera din apropaierea stupinei sau din zona acesteia. Astfel, cand in raza utila de bor a albinelor (2 km) exista o flora melifera abundenta, care poate asigura minimum doua culesuri de productie si un permanent cules de intretinere din primavara pana in toamna, se poate practica stuparitul stationar. Cum aceste conditii sunt rare la noi in tara, pentru efective mari de familii de albine se practica stuparitul pastoral, care presupune deplasarea stupilor la culesurile de productie si chiar de intretinere. Din aceasta cauza apicultorul trebuie sa cunoasca inca inainte de infiintarea stupinei atat potenitialul melifer al zonei in care stabileste vatra permanenta de stupina, cat si distantele fata  de principalele culesuri. Aceasta il ajuta in intocmirea celui mai favorabil plan pastoral, in care sa realizeze cele mai mici costuri ocazionate de deplasarea stupilor la cules.
  • Dimensionarea sau marimea stupinei. Aceasta trebuie sa contina un numar suficient de albine, care sa poata asigura rentabilitatea manangmentului apicol. Astfel, pentru zonele unde culesurile de productie sunt la distante mici fata de stupina, marimea unei stupine poate fi de 100-150 familii de albine, iar in cazul in care distantele sunt mai mari, eficienta economica este asigurata de cel putin 200-300 familii de albine (datorita costurilor mari ocazionale de deplasare a stupine in pastoral).
  • Achizitionarea materialului biologic al familiilor de albine. Este bine ca acest lucru sa se faca primvara, inainte de primul cules de productie sau dupa acesta. In functie de evolutia factorilor metorologici si a culesilor de productie, amortizarea investitie incepe consistenta inca din primul an.
  • Achizitionarea inventarului apicol necesar adapostirii albinelor, obtinerii productiilor apicole, abordarii stupului si protectiei apicultorului in timpul lucrurilui in stupina. Trebuie avut in vedere faptul ca tot inventarul apicol trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice si de calitate impuse de tehnologia de crestere a albinelor practicata in Uniunea Europeana.

curs de apicultura pentru incepatori

Managmentul financiar al explatatiei apicole este direct influentat de calitatea managementului tehnic, de nivelul costrurilor de productie, de valorificarea productiilor realizate si de durata ciclului de productie.

Ciclul de productie in apicultura coicide cu sezonul activ al albinelor si este puternic influentat de calitatea lucrarilor efectuate in sezonul rece, care asigura supravieturea familiilor de albine in timpul iernarii.

Concluzie

Management in Apicultura Moderna, dupa cum am observat reprezita organizarea foarte buna a stuparului modern, cat si lucrarile efectuate la momentul potrivit, in functie de anotimp si de perioada. Astfel incat sa evitam toate neplacerile care pot aparea, in decursul unui an apicol.

lectii apicultura

Tu cum iti organizezi stupina, pentru a efectua la timp toate lucrarile necesare?

>