Numarul de tipuri de stup continua sa creasca pe zi ce trece, deoarece apicultura moderna incearca sa previna anumie probleme aparute la supii vechi pe care ii foloseau bunici nostri. Insa cu toate astea schimbarile sunt lente si po
Aceasta oportunitate inseamna o noua investitie, deoarece orice modificare presupune si o marire a costului de fabricatie. De cele mai multe ori noii stupi nu constituie un nou sistem de lucru intrucat nu au la baza principii apicole noi.Insa multi apicultori sunt obsedati de inventii.Ei doresc sa schimbe ceva la propriul stup.Chiar si Stupul Popular (Warre) a suferit deja de pe urma inventatorilor.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
In fapt stupii de pe piata po fi impartiti in patru categorii: Dadant, Voirnot, Layens si Stiubee.
1. Stupul Dadant
Stupul Dadant are 12 rame.Fagurii au urmatoarele dimensiuni: inaltime 266mm; lungime 420mm; magazinul cu inaltimea ramelor la jumatate.
Dimensiunile Sale
Cu siguranta stupul Dadant necesita mai mult lemn decat un stup 300x300mm. In plus, primavara, cand familia vrea sa-si extinda puietul, are de incalzit o suprafata de 2000cmp fata de 900cmp cat e in stupul nostru. Albinele sunt suprasolicitate datorita suprafetei mari, de unde rezultata si nevoia unei rezerve mai mari de miere.
Ramele
Uni oameni vad rama ca fiind esentiala pentru tinerea sub conrol a familiei de albine, penru tratarea bolilor si pentru exractia mierii.
Ca la orice rama si ramele Dadant necesita prelucrare prin rindeluire, pentru a facilita curatarea primăvara. In plus, se cere un grad ridicat de precizie in execuţie. Este nevoie de 7,5 mm intre peretii interiori ai stupului si rame, si de pastrarea acestei distante in timp. Daca spaţiul scade la 5 mm albinele il propolizeaza, iar in spaţiul mai mare de 10 mm albinele construiesc faguri.
Stupul Dadant are o rama lunga si îngusta. Cele 18 kg de miere distribuite pe 12 rame, cu greu asigura 1 kg pe mijloc. Va fi miere mai mult spre marginea ramei si mai putin spre centru. Ghemul de albine va ierna pe una din margini, fata sau spate, de regula pe cea expusa la soare. După ce consuma miere din parte in care se afla, ghemul trebuie sa se mute in cealaltă extremitate a ramei unde inca mai sunt rezerve. In cazul in care temperatura va fi joasa, albinele nu vor fi in stare sa facă aceasta deplasare deoarece nu vor găsi proviziile necesare de miere si pe mijlocul ramei.
Vor muri de foame in locul in care se afla, chiar cu rezervele langa ele. Acesta este marele dezavantaj al stupilor cu rama îngusta si lunga. In sfârşit, rama măreşte considerabil volumul interior al stupului.
2. Stupul Orizontal
Printre cele 4 modele de stupi folositi la noi in tara, intalnim si stupul orizontal, ce are o capacitate de pana la 20 de rame 1/1, se poate adaposti chiar si doua familii, folosind diafragma separatoare. Acest tip de stup este recomandat incepatorilor sau apicultori pasionati care folosesc stuparitul doar ca un pe un hobby. Fiind un tip de stup foarte usor de intretinut si de folosit.
Caracteristici principale:
- are capacitatea de 20 de rame Dadant si poate adaposti doua familii de albine;
- ramele sunt asezate perpendicular pe urdinis ( în pat rece);
- fundul stupului este solidar cu corpul acestuia;
- urdinisul este amplasat pe una din laturile lungi ale stupului;
- are aerisiri amplasate pe laturile scurte ale capacului i sunt acoperite cu plasa de sarma;
- daca in stup locuiesc doua familii separarea lor se face printr-o diafragma separatoare;
Avantaje:
- este usor de exploatat si de aceea se recomand începatorilor;
- asigura conditii optime de iernare atât în cazul adapostirii unei singure familii cât si în cazul adpostirii a doua familii de baza sau a unei familii de baza si a unei familii ajutatoare;
- are capacitate utila mare;
- e simplu de construit;
- asigura o ventilatie optima;
- permite creterea mtcilor ajutatoare lânga familia de baza.
Dezavantaje:
- are greutate mare;
- spatiul este limitat în conditiile dezvoltrii maxime a familiilor de albine (randament
scazut); - volumul mare de timp ocazionat de lucrul cu rama pentru verificarea cuibului;
- curatarea greoaie a fundului de stup în sezonul rece;
- nu permite aplicarea tehnologiilor moderne de stuprit intensiv;
- nu se preteaza stupritului pastoral.
3. Stupul Vertical
La noi in tara este printre cel mai folosit model de stup, fiindca valorifica comportamentul natural al albinelor, cresterea familiei de albine pe verticala, exact asa cum este si in natura. Ramele stupului pot fii suprapuse pe mai multe randuri, folosind magazia/catul. Cei mai multi apicultori folosesc cuibul stupului vertical pe 10 rame 1/1, iar caturile de 1/2 (rama pe jumatate), sau 1/3 (rama trei sferturi), desi inca multi stupari mai conservaori folosesc inca ramele 1/1 pentru magazie/cat, dezavantajul fiind in pastoral cand esti nevoit sa pleci catre urmatorul cules, si nu poti scoate mierea pentru ca nu este suficient de “coapta”, astfel incat mierea este poliflora si deci pretul este unul scazut. Folosind catul de 1/1 sau 1/3 avantajul este ca rama fiind mica, albinele o capacesc foarte repede si mierea poate fi scoasa.
Caracteristici principale:
- Capacitatea corpului este de 10 rame Dadant care pot fi asezate în pat rece sau cald (paralel
cu urdiniul); - Elementele stupului sunt independente între ele si sunt fixate prin tije metalice;
- Urdinisul poate fi amplasat pe latura scurta sau lunga a corpului.
Avantaje:
- Productivitate ridicata datorita conditiilor asemntoare celor naturale (dezvoltarea pe
verticala) si datorita posibilitii de marire a capacitii de productie prin adaugarea de
magazii/caturi; - Mierea din magazii are calitate superioara;
- Economie de timp întrucat se lucreaza cu corpul stupului si nu cu rama;
- Faciliteaza formarea ghemului de iernat sub forma de sfert iar albinele incep sa cladeasca fagurii mai devreme primavara;
- Mierea se extrage fara deranjarea cuibului
Dezavantaje:
- Necesita efort în cazul pregatirii pentru transport;
- In timpul culesului cuibul are tendinta de a se bloca motiv pentru care trebuie verificat mai
des.
4. Supul Multietajat
Acest model de stup este destinat apicultorilor cu experienta. Daca esti incepator in apicultura iti recomand sa incepi cu stupul vertical, iar ulterior dupa ce prinzi putina experienta cu utilizarea acestui stup si te familiarizezi, atunci poti incerca treptat sa introduci si acest model de stup multietajat.
Are o capacitate de 10 rame 1/1, iar toate componentele stupului sunt independente, si din aceasta cauza ii ofera o flexibilitate foare mare apicultorului.
Caracteristici principale:
- Toate elementele stupului sunt independente unele fata de altele;
- Spatiul productiv poate fi marit prin suprapunerea unui numar mare de corpuri;
- Ramele se aeaza in pat rece;
- Capacitatea corpurilor este de 10 rame.
Avantaje:
- Are un volum util mare, spatiul putand fi usor de variat in funcie de conditii;
- Se obtine o miere de calitate superioara datorita ramelor mici ce pot fi completate rapid de
albine; - Imita conditiile naturale de dezvoltare a familiei de albine;
- Are productivitate ridicat;
- Este usor transportabil deci practic in culesul pastoral.
Dezavantaje:
- Ghemul de iernare are form de elipsa si determin un consum mai ridicat de hrana pe timp
rece.
Concluzie
Dupa cum ai observat cele 4 modele de stupi folositi la noi in tara, sunt foarte diversi, fiecare apicultor isi poate alege modelul de stup care ii se pare cel mai potrivit in functie de zona in care locuieste si utilitatea pe care o doreste cel mai mult de la un stup. Aceste tipuri de stup poti fi modificati si personalizati dupa bunul plac. Vom discuta pe larg despre modelul de stup recomandat, si ce ar trebui sa alegi in functie de necesitate, in cursul de apicultura online.
Tu ce model de stup folosesti?
stupul vertical pe 10 ramne nu se poate pune si in pat cald….doar cel pe 12 rame.Multumesc pt informatii!!
stupul vertical pe 10 rame nu se poate pune si in pat cald….doar cel pe 12 rame.Multumesc pt informatii!!
Stupi verticali de12 rame. Cat 1/3.
eu folosesc stupi verticali cu rama normala si jos si in cat
Eu am in stupina mai multi stupi orizontali decat verticali iar stuparitul pe care il practic este cel stationar.
Eu folosesc vertical pe 12 rame, cu cat de 1/2.
In iarna asta sper sa construiesc si vreo 5 warre, caci imi pun mari sperante in ei (deocamdata ii cunosc doar la nivel de lectura)
Hai sa fim precisi in afirmatii si corecti cu istoria.Stupul Dadant original are 10 rame in cuib si 10 in magazine in SUA.Introdus in Europa a fost adaptat la 12 rame de catre Blatt.Ca atare, stupul european pe 12 rame se numeste Dadant-Blatt.