Apicultura in Romania

Albinele au constituit inca din antichitate un obiect inepuizabil de cercetare pentru naturalisti, de cugetari pentru filozofi si de inspiratie pentru poeti. Cele mai renumite nume sunt legate de istoria lor. Aristotel le-a dedicat o parte din opera lui numita “Istoria animalelor”, iar Vergiliu l-ea inchinat versuri care au ramas celebre.

In secolul al XVIII-lea Reamur a adus un progres decisiv cunostintelor noastre despre viata stupului. De altfel, lucrarile naturalistilor din secolul XVIII-lea si inceputul celui de al XIX-lea sunt cele care au adus in aparitia apiculturii moderne.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Din simplu mijloc de observare a albinelor, stupul carte s-a transformat, datorita apicultorilor talentati ca Debauvoys, L.L Langstroth sau C.Dadant, in stupul cu rame mobile.

Este important faptul ca in a doua jumatate a secolului al XIX-lea apicultura a cunoscut, din nou, o mare dezvoltare in tarile Europei occidentale si centrale si in America de Nord. Apicultura moderna isi are inceputurile in aceasta epica, care a fost o adevarata epoca de aur. Tot in aceasta perioada, si sub impulsul unor societati stiintificie foarte active, incep sa apara reviste profesionale, ca de exmplu L’Apiculteur. Numarul lucrarilor de apicultura, in franceza, engleza, si germana editate intre 1860 si 1914 este impresionanta.

Apicultura a cunoscut in aceasta epoca perioade de stagnare si de prosperitate, si in general a fost constransa sa se adapteze la conditiile noi ale agriculturii.

Prima forma de exploatare a constitut-o “vantoarea de albine”, prin depistarea familiilor salbatice adapostite in scorburile copacilor, instalarea de scorburi artificiale, iar apoi construirea de stupi primitivi numiti “buduroaie”, unde la sfarsitul sezonului, albinele erau asfixiate, iar mierea recoltata.

Apicultura in Romania

apicultura din romania

Apicultura a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare fara precedent, Romania fiind recunoscuta in lume prin calitatea produselor apicole, dar si prin profesionalismul apicultorilor. Orice activitate poate fi ridicata la rangul de inalta stiinta si neintrecuta arta cand este insusita si practicata cu pasiune, iar apicultura constituie un exemplu.

Resursele Melifere ale Romaniei

apicultura in romania

Viata si productivitatea familiilor de albine, depinde foarte mult de prezenta si continuitatea culesurilor de nectar si polen pe toata durata sezonului apicol. Resursele melifere locale si zonale, respectiv calitatea si dimensiunea lor, reprezinta factorul de baza care se ia in calcul la optimizarea dimensionarii stupinei pentru ca indiferent de progresul pe care il face tehnologia apicola, albinele mellifera nu pot exista in absenta plantelor melifere.

Nectarul si polenul milioanele de flori care traiesc pe suprafata Romaniei constituie o reusrsa naturala foarte valoroasa care s-ar irosi inutil daca nu ar exista albinele melifere, intrucat nu s-a descoperit pana in prezent nicio metoda preluare si prelucrarea a lor. Cat produce o familie de albine? Este o intrebare des intalnita de catre apicultori.  Iar raspunsul este greu de oferit, deoarece sunt trei elemente care conditioneaza productivitatea unei familii de albine, si anume:

  1. Apicultorul, prin munca si priceperea sa, poate creste productivitatea stupului. Iar daca este bine pregatit si informat, aceasta va executa lucrari de calitate si la timp, va gasi locurile cele mai bune pentru cules si mijloacele de transport cele mai adecvate pentru practicarea stuparitului pastoral la mica sau mare distanta, sau va sti sa obtina sprijin de la toti cei carora trebuie sa li se adreseze.
  2. Albina daca este din rasa buna si selectionata, tot prin grija stuparului, poate sa produca mult mai multa miere decat daca nu este selectionata. In schimb secretia de nectar a florilor este numai partial dependenta de om.
  3. Floarea, omul poate sa puna la dispozitia albinelor, o flora bogata si continua, prin practicarea stuparitului pastoral, acolo unde a constatat ca sunt flori melifere, insa productia de nectar a acestor flori este conditionata de o serie de factori, precum temperatura, gradul de umiditate a solului si a aerului.

In tara noastra se cunosc peste 1000 de specii melifere, din care aproximativ 200 prezinta importanta pentru apicultura. De pe litoralul Marii Negre, pana pe cele ami inalte piscuri ale tarii, aproape la tot pasul intalnim plante interesante pe care albinele sunt dornice sa le exploateze in cautarea polenului.

lectii apicultura

Flora melifera a Romaniei formeaza diferite grupari de vegetatii melifere, si anume:

  • Vegetatia melifera de campie, este caracterizata prin predominarea masivelor de culturi entomofile si a padurilor de salcam si tei, concentrate pe suprafete si in anumite perioade de timp. Aceste masive melifere asigura anual insemnate recolte de miere-marfa, valorificata prin stuparitul pastoral.
  • Vegetatia melifera de munte si deal, datorita bogatiei si diversitatii mari a florei si vegetatiei, formeaza un bazin melifer deosebit de important, care asigura familiilor de albine in tot cursul sezonului apicol culesuri abundente de nectar si polen. Dovada sta si faptul ca in aceste zone se gasesc concentrate cele mai multe familii de albine din romania. Prin bogatia lor, masivele melifere din regiunile de deal si munte exercita o deosebita putere de atractie a mii de apicultori, iar daca acestia ar dispune de suficiente cai de acces, cu siguranta numarul stupilor deplasati in pastoral ar creste considerabil.
  • Vegetatia melifera de balta, este intalnita in luncile raurilor din toate regiunile tarii, cu mici diferente de la o regiune la alta in functie de gradul de umiditate si de structura solului, dintre care se remarca, in mod special, vegetatia din Delta Dunarii. Datorita asezarii geografice si a conditiilor naturale de clima si sol, Delta Dunarii dispune de un bogat si variat potential melifer, oferind posibilitati dintre cele mai favorabile pentru dezvoltarea apiculturii ca activitate economica, pe tot parcursul anului si in special la sfarsitul verii si prima parte a toamne, cand majoritatea  zonelor bio-apicole ale tarii se inregistreaza goluri de cules. Flora Romaneasca are peste 3600 specii botanice.
  • Vegetatia tipic melifera, o privire atenta asupra fanetelor, pasiunilor, padurilor si terenurilor cultivate, ne arata cat de frumoasa si variata este lumea plantelor melifere din tara noastra. La tot pasul, intalnim alte si alte plante care de care mai interesante si mai bogate in polen si nectar. Cu toate acestea, sunt rare regiunile unde conveerul melifer este asigurat pe tot parcursul sezonului apicol, de regula existand goluri de cules care variaza mai mult sau mai putin in functie de conditiile pedoclimatice ale zonei respective.

Dupa cum am observat, apicultura in Romania este in decurs de dezvoltare, si este loc pentru toata lumea sa se apuce de aceasta frumoasa “meserie” care iti va aduce tie, si casei tale, numai beneficii pe termen lung si scurt. Tot ce trebuie sa faci este sa iti cumperi 5 stupi sau cateva roiuri si sa le dezvolti la capacitatea lor maxima, urmand cursul de apicultura online de aici.

>