Perioada inlocuiri albinelor de iernare si dezvoltarea in primavara

Un share te rog...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn1

Perioada repaosului de iarna

iarna in stupina

In functie de evolutia vremii si a culesurilor de polen si nectar, perioada de crestere a puietului inceteaza in conditile tarii noastre in lunile septembrie – octombrie. Astfel, colonia de albine trece in perioada repaosului de iarna care dureaza pana in lunile ianuarie-februarie cand reincepe cresterea de puiet.

Descarca acum GRATUIT ghidul!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

In aceasta perioada, in functie si de temperatura repaosului de iarna care dureaza pana in lunile ianuarie-februarie cand reincepe cresterea de puiet.

In aceasta perioada, in functie si de temperatura exterioara, albinele alcatuiesc ghemul de iernare care se formeaza incepand cu temperatura de 8 grade Celsius, in general in dreptul urdinisului.

Ghemul de iernare reprezinta forma de organizare a albinelor in perioadele reci, care asigura cea mai buna termoreglare a cuibului diminunand la maxim pierderile de caldura si asigurand eliminarea CO2 si a excesului de umiditate rezultat din consumul de hrana si activitatea fiziologica a organismului.

Ghemul are forma de sfera sau alipsa, aceste forme geometrice asigurand cea mai mica suprafata de contact cu exteriorul fata de volum. Matca se gaseste intodeauna in centrul ghemului, iar marimea ghemului variaza in functie de temperatura exterioara, strangadu-se  mai mult pe masura ce temperatura scade.

Ghemul cuprinde mai multi faguri in functie de puterea coloniei. Albinele formeaza ghemul de iernare atat de partea inferioara a fagurelui, cu celule goale cat si pe partea superioara a fagurelui cu rezerva de miere. Acesta este amplasarea ideala intrucat partea de jos a ghemului amplasata pe celule goale asigura o mai buna termoreglare fata de albinele amplasate pe coroanele cu miere, iar ghemul se deplaseaza usor in sus si lateral in functie de consum si amplasarea rezervelor de hrana.

Partea exterioara a ghemului este acatuita dintr-un strat mai dens de albine si se numeste coaja ghemului. Ele sunt asezate precum solzii, fiecare albina stand cu capul sub abdonmenul altei albine. In functie de temperatura exterioara si de puterea coloniei, grosimea cojii ghemului poate varia intre 2,5 si 7 cm.

Centrul ghemului este mai afanat si este alcatuit din restul albinelor si matca. Aceastea sunt albinele care produc caldura necesara intregii colonii pe baza consumului de miere si prin miscari caracteristice din aripi, picioare si abdomen de unde si un zumzet specific pe care apicultorul il asculta cu ajutorul unui tub auditiv si apreciaza starea coloniei, existand mai multe tipuri de zumzet corelat cu anumite stari anormale. Albinele din coaja ghemului sunt inlocuite treptat de albine, dinspre interiorul ghemului, diminunand astfel uzura pronuntata a acestora.

Daca in imediata apropiere a ghemului temperatura din stup este doar cu 1-2 grade Celsius mai mare decat temperatura de afara, in interiorul ghemului acesta este de peste 14 grade Celsius care este si temperatura critica. In conditii de temperaturi externe foarte scazute, ghemul se strange foarte mult, iar temperatura generata in miezul acestuia poate depasi 25 grade Celsius tocmai pentru a genera caldura pentru albinele din coaja ghemului, de aici si explicatia consumului mai mare de miere in iernile geroase.

In a doua parte a iernarii, odata cu reluarea cresterii de puiet, in mod obligatoriu temperatura din miezul ghemului este adusa la 34-35 grade Celsius, aceasta fiind obligatorie in cresterea puietului. In continuare, intensitatea cresterii de puiet este influentata de temperatura exterioara de puterea coloniei. In cazul unor temperaturi foarte scazute albinele diminueaza sau chiar inceteaza cresterea de puiet, adaptandu-se astfel la conditiile date.

Perioada inlocurii albinelor de iernare

lectii apicultura

Pe masura ce sezonul rece se apropie de sfarsit, creste cantitatea de puiet in familia de albine, de la 20-100 de oua pe zi (ianuarie – februarie), depuse in timpul iernii la cateva sute de oua in martie, in functie de evolutia vremii si aportul de hrana, astfel ca la un moment dar numarul indivizilor din colonie creste datorita faptului ca numarul albinelor care eclozioneaza il depaseste pe cel al albinelor care mor si practic coloniile intra in perioada de dezvoltare.

In conditiile din Romania, perioada inlocuiriii albinelor de iernare dureaza pana la mijlocul lunii aprilie, cand si ponta matcilor atinge un nivel mult mai ridicat de circa 1000 de oua la 24 de ore,, iar in perioada mai – iunie ajunge la un maxim de pana la 2000 de oua pe zi in functie de puterea familiei de albine, calitatea matcii si evolutia culesurilor.

Intodeauna, in aceleasi conditii de mediu, cantitatea de puiet crescuta de coloniile de albine in perioada de dezvoltare este corelata pozitiv si dependenta de cantitatea de albina existenta in stup.

Astfel ritmul de dezvoltare al familiilor de albine puternice pote ajunge la inceputul lui aprilie la 10-14% zilnic, in timp ce la coloniile slabe ritmul de dezvoltare nu depaseste 3-4%. De aici rezulta ca cea mai importanta perioada din ciclul biologic anual, asa cum s-a mentionat deja, o constituie cresterea albinei de iernare de unde si puterea acestora la intrarea in iarna.

Intensificarea cresterii de puiet este corelata cu aparitia noilor generatii de albine tinere care indeplinesc functia de albine doici, iar acesta crestere numeirca va genera in mod natural, la un moment dat in lunile mai-iunie un dezechilibru intre cantitatea mare de albine doici si suprafata de puiet necapacit, care are nevoie de hranire, astfel aparand o conditie de baza, favorabila declansarii instinctului de roire naturala.

Din punct de vedere al managmentului apicol aceasta este perioada in care apicultorul trebuie sa asigure conditile necesare de hrana si spatiu pentru intensificiarea cresterii de puiet cat mai timpuriu si obtinerea unor colonii de albine puternice in special in vederea valorificarii primului cules principal de la salcam, a carui inflorire nu coincide cu varful maxim de dezvoltare naturala a coloniilor de albine de la mijlocul lunii iunie.

In plus, apicultorul trebuie sa asigure si masurile de prevenire a roirii naturale, fenomen natural care poate sa conduca la pierderi economice.

In conditiile din Romania, puterea coloniilor de albine poate atinge un maxim variabil intre 40000 – 50000 de indivizi, in functie de zona climatica a tarii si de conditiile de cules.

In finalul acestui articol, dupa cum ai sesizat deja ghemul este foarte bine structurat si organizat astfel incat sa poata rezista peste iarna. Dupa cum spuneam in alte ocazii, albinele sunt foarte destepte pentru marimea si scopul lor, insa cu toate astea tot ce fac este sa supravietuiasca.

PS: Nu uita ca in aceasta perioada imediat dupa zborul de curatire este esential sa incepi stimularea cu proteina. Daca nu stii care este procedura sau reteta, lasa-mi un comentariu mai jos, si iti voi explica cu drag.

 

Un share te rog...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn1

11 thoughts on “Perioada inlocuiri albinelor de iernare si dezvoltarea in primavara

  1. Buna ziua eu sunt la inceput de apicultor anul trecut in august meam procurat citiva stupi si mear prinde bine niste sfaturi acuma inspre primavara de eczemplu cind si cum sa incep stimularea si cu ce.Va multumesc.

  2. cum este mai bine de stimulat albinele pe perioada asta. Inca nu au iesit la zborul de curatire ,nu lea permis vremea. Care e reteta mai buna?

  3. Pentru ca sunt foarte multe persoane interesate de reteta de stimulare pentru albine in aceasta perioada. Pentru a primi aceste retete si indicatii, o sa te rog sa te abonezi daca nu esti deja pe linkul de mai jos https://www.lectiiapicultura.ro/5-secrete-pentru-apicultorul-incepator/

    Asi vrea sa beneficieze de aceste informatii doar cei care fac parte din comunitatea noastra. Treebuie doar sa dai click pe linkul de mai sus, dupa care introduci numele tau complet si adresa de email.

Leave a Comment

​Invata cele mai bune sfaturi si lectii de apicultura chiar acuma!
x