Culesul de rapita, ce trebuie sa stii

Rapita este o specie cu mare amplitudine ecologica, ea cutivandu-se in toate regiunile tarii, mai ales in zonele favorabile porumbului si cerealele de toamna. Cele mai bune conditii de vegetatie pentru rapita se gasesc in Campia de Vest, Campia Dunarii, Dobrogea si in jumtatea de sud a Moldovei.

Rapita se situeaza, in prezent, pe locul patru in lume ca sursa de ulei comestibil, dupa soia, floarea-soarelui si palmier. Ea este si o excelenta sursa melifera, punand la indemana albinelor melifere cantiati insemnate de nectar si polen, necesare nu numai pentru cresterea si dezvoltarea familiilor de albine ci si pentru realizarea unor productiii mari de miere.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Floriile se deschid incepand cu mugurele aflat in pozitia cea mai de jos pe tulpina principala. In fiecare zi, numarul florilor deschise creste cu un numar cuprins intre 3 si 5 flori. FLorile de pe ramificatii se deschid la 2-3 zile dupa inceputul infloritului pe tulpina principala. In conditii normale, inflorirea pe o planta dureaza intre 14 si 21 de zile.

Inlforirea lanurilor de rapita incepe in prima decada a lunii aprilie, este esalonata si dureaza 4-5 saptamani, din care 3 saptamani este considerata plina inflorire. Perioada de inflorire poate fi prelungita daca primele inflorescente de pe planta sunt distruse sau poate fi scurtata daca densitatea plantelor in cultura este foarte mare.

La rapita de toamna o caracteristica importanta este cresterea continua a plantei, pe toata durata infloritului, crestere care inceteaza la inflorirea ultimei flori de pe planta. De aceea pe una si aceiasi inflorescenta se pot afla in acelasi timp silicve formate, flori deschise si butoni florali. Inflorirea la rapita este abundenta, insa o parte insemnata din flori nu ajunge sa formeze silicve, indesebi florile din ultima perioada de inflorire, fapt pentru care un numar important de ovule avorteaza.

Albinele viziteaza florile pe toata durata zilei, atat pentru polen cat si pentru nectar. Nectarul devine mult mai accesibil albinelor melifere pe masura ce planta infloreste mai mult. Inainte de deschiderea maxima corolei, anterele lungi se rasucesc spre exterior si elibereaza polenul, iar antrele scurte se rasucesc si ele spre exterior, dar polenul nu este eliberat. Nectarul poate fi vazut pe parcusul intregii zile stralungid la baza florii, iar o familie de albine poate stoca 7-15 kg miere/zi.

Aceasta depinde binteles de puterea familiei, de numarul de flori si de conditiile meteo.

Rapita produce suficient nectar astfel incat poate fi considerata o planta cu valoare melifera mai buna decat a trifoiului rosu sau alb.

In conditii foarte bune rapita poate sa ne ofere si 100kg/ha de nectar si polen. Poti obtine aceasta performanta doar in anumite conditii pe care nu le poti controla in totalitate, cum ar fi:  conditiile climatice, puterea familiei de albine si numarul florilor care exista in zona respectiva.

Ce trebuie sa faci in aceasta perioada

culesul de rapita pentru albine

Cand rapita este inflorita in primul rand trebuie sa deplasam stupii catre culturile din apropiere unde este cultivata cat mai multa, astfel incat albinele sa poata aduce cat mai mult polen. Este un avantaj foarte mare daca ai rapita aproape de vatra stupinei.

In continuare iti voi enumare cateva lucrari pe care trebuie sa le faci in timpul culesului de rapita:

  1. Inainte sa mergi cu stupina la rapita trebuie sa ii tratezi pentru varroza cu Varachet Forte sau Taktic.
  2. In timpul culesului de rapita trebuie sa verifici fiecare familie in parte si sa completezi cu rame cand vezi ca cuibul incepe sa fie blocat cu miere iar matca nu mai are unde sa depuna ponta.
  3. De asemenea este foarte important sa cladesti 3-4 rame pentru fiecare familie, si sa scoti ramele care sunt negre si urate.
  4. In timpul culesului de rapita albinele sunt foarte agitate si trebuie sa te protejezi cu masca si eventual cu manusi de protectie daca consideri ca te vor ajuta.
  5. Trebuie sa largesti urdinisul la maxim pentru ca albinele sa poata iesi si intra cu lejeritate intr-un numar cat mai mare.
  6. Daca exisita sursa de apa in zona, trebuie sa le amplasezi special in 2-3 locuri unde sa poata aduce apa pentru puiet, altfel vor si mai agitate.
  7. Rapita este recunoscuta pentru cantitatea mare de polen pe care albinele o aduc in stup, deci este un moment foarte bun sa cladim rame frumos crescute si sa le dam de treaba albinelor pentru a tine din scurt roirea, care poate fi favorizata la culesul de rapita.

apicultura, rapita

Odata cu trecerea rapitei albinele sunt inca agitate timp de 7-10 zile pana cand vor gasi din nou cules de polen si nectar, ar fi bine ca dupa ce extragi mierea de rapita sa mergi ulterior la salcam, daca practici stuparitul pastoral. In felul aceasta albinele vor avea continuitate in cules. Daca le aduci acasa dupa ce extragi mierea, trebuie sa continui sa le administrezi sirop cate putin la fiecare 2-3 zile pentru stimulare.

Mierea de rapita este albicioasa, cremoasa este asemanatoare untului si cristalizeaza foarte repede in comparatie cu celalte sortimente de miere Este recomanda pentru tratarea aparatului urinar si tratarea ulceratiilor.

Mierea trebuie extrasa cat mai repede pentru ca cristalizeaza (zahariseste) foarte repede in faguri si se va extrage foarte greu ulterior; nu este recomanda sa iernezi familiile de albine pe mierea de rapita, insa o poti folosi pentru turtele de primavara fiind un stimulent foarte bun pentru albine care le va accelera dezvoltarea.

In concluzie, culesul de rapita este foarte important pentru albine pentru ca stimuleaza extrem de mult incat le ajuta sa se dezvolte foarte repede decat daca le tinem in curte si le oferim sirop.

Ps: Te rog sa imi lasi un comentariu si sa imi spui ce alte lucrari am omis in timpul culesului de rapita?

  • rapita actuala tratata peste tot cu neonicotinoide reprezinta o amenintare reala grava pentru apicultura

  • Pentru prima data am dus stupii la rapita.Sunt curios cum vor reactiona.Am vorbit anterior cu proprietarii lanurilor si m-au asigurat ca nu vor mai stropi.Sper in cuvantul lor.

  • >