Veninul de albine este un produs de secretie al albinelor lucratoare, ce este stocat in punga de venin si eliminat la exterior in momentul inteparii, care de fapt reprezinta un act de reflex de aparare.
Secretia de venin este influentata de varsta albinelor, de hrana si de sezon. S-a constatat ca albinele recent eclozionate nu au venin, abia la varsta de 6 zile resuesc sa cumuleze pana la 0.15 mg iar la 15-20 de zile 0.30mg.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Albinele crescute fara polen, deci fara proteine, nu produc venin. Generatiile de albine crescute primavara cand reusersele polenifere sunt bogate, produc mai mult venin decat cele crescute vara sau toamna. Odata folosita, rezerva de venin nu se mai reface si albina moare.
In contact cu aerul acesta se solidifica fiind eliminati compusii volatili. Veninul recoltat se prezinta sub forma unei pulbere de culoare alb mata, usor cenusie, cu un miros caracteristic iritant, un gust amar-intepator, forma sub care poate fi pastrat fara sa-si piarda proprietatile.
Cantitatea de venin pe care o elimina o albina la o intepatura este de circa 0,3 mg venin lichid corespund la 0,1 mg substanta uscata. Veninul cristalizat reprezinta o treime din cel eliberat de albine.
Cantitatea de venin este dependenta de varsta albinelor, hrana acestora si sezonul. La eclozionare albinele nu venin, la 6 zile acestea au 0,15 mg, la 11 zile 0,21 mg si la 15 zile 0,3 mg.
Cantitatea maxima de venin se gaseste la albinele care au ca varsta intre 15-20 zile, dupa care glandele secretoare incep sa degenereze, secretia fiind stocata pana la utilizarea in punga cu venin.
Cum se colecteaza veninul
Colectarea veninului are la baza utilizarea unei aparaturi specifice care stimuleaza instinctul de aparare al albinelor prin folosirea unui stimul electric care determina instictul de intepare si eliminarea a veninului, fara retinerea acului i-ar provoca moartea.
O insalatie completa clasia de recoltare a veninului este alcatuita din:
- Sursa de energie electrica care sa asigure tensiune de 9-12 V
- Generator de impulsuri stimul
- 10 grile electrice cu infasurare neinductiva a retelei de sarme
- Placile de sticla pe care se depune veninul
- Pelicule din plutex-semielastice pentru intepare
- Conductorii electrici de legatura a generatorului cu grile
- Un razuitor pentru razuirea veninului cristalizat de pe placile de sticla
- Borcane din sticla maro cu dop rodat
Acesta este doar un mode, mai sunt si alte tipuri de colectoare care pot avea o eficienta sporta, dar principiile de functionare in general sunt aceleasi ca la tipul clasic.
Cum se foloseste colectorul de venin
Aplicarea instalatiei de recoltare a veninului se face numai pe colonii de albine, puternice si sanatoase cu o populatie mare de albne culegatoare ca sursa de intepaturi. Deci trebuie sa ai familii foarte bine dezvoltate pentru a putea sa recoltezi venin de albine.
Perioada de recoltare este aprilie-septembrie exceptand perioadele de cules de productie. Grilele protectoare se aseaza de preferinta la urdinis sau in interiorul stupului pe soclu sub rame, sub podisor sau lateral, langa diafragma.
Pe parcursul unei zile o colonie de albine se poate supune unui ciclu de 4 excitari a 30 de minute cu pauze intre ele de 60 de minute. Aceiasi colonie de albine poate fi din nou supusa recoltarii de venin numai dupa 48 de ore.
Casetele colectoare pot fi utilizate la 8-10 recoltari dupa care veninul poate fi razuit, dupa recoltarea placilor cu venin acestea trebuiesc lasate intr-o incapere timp de 72 de ore pentru solidificarea completa a veninului, astfel acesta fiind dificil de razuit, realizandu-se pierderi.
Inainte sa te apuci de colectat veninul de albine, trebuie sa iti asiguri furnizorii care sa iti cumpere veninul de albine.
Efectele terapeutice asupra organisumului
Virtutile teraputice ale veninilui de albine sunt cunoscute de foarte multa vreme, aceste informatii aparand chiar din antichitate.
Ele eu fost semnalate de crescatorii de albine, care au observat ca articulatiile dureroase reumatismale indolore ca urmare a intepaturilor de albine.
Astfel s-a descoperit ca veninul de albine exercita evidente actiuni antireumatice. Veninul are in componenta s-a acidul formic, clorhidric, ortofosforic, saruri minerale, acizi organici volatili, un important ferment, unele antibiotice, histamina, hialuronidaza si aminoacizi bogati in sulf ca metionina si cistina. Acestia din urma stimuleaza secretia de cortizon de catre glandele suprarenale. De asemenea veninul este bactgericid.
Totusi trebuie tinut cont ca aproximativ 2% din populatie prezinta reactii alergice fata de intepaturile de albine si viespi. Persoanele alergice la veninul albinelor prezinta simtome foarte servere chiar si dupa o intepatura: inflamatia puternica a zonei intepate, rash cutanat, edeme masive la locul intepaturii dar si in alte regiuni, varsaturi, confuzie mentala, chis si dificultati de respiratie.
Veninul de albine este si bun, insa poate fi rau persoanelor care nu il pot suporta, si care sunt alergice. Insa cei care se ocupa de venin fac o multime de banii deoarece 1 kg de venin de albine costa in jur la 1 milion de euro. Insa recolatarea este destul de greoaie, si lenta, insa merita. Decizia iti apartine in totalitate.
de la o familie de albine cat venin se poate colecta? Familia de la care se colecteaza veniniul nu se slabeste foarte tare stiind ca albina moare in 24 de ore dupa intepare?
Depinde foarte mult cat de dezvoltata este o familie de albine, de la circa 1.000 de albine se obtin 50—75 mg venin. Iar de la 10000 de albine, se obtine 1 gram. Sistemele de colectare de venin produc un soc electric, curentul de joasa tensiune si prin atingerea a 2 fire, realizeaza inchiderea circuitului, provocand astfel socul electric. Datorita acestui soc, albinele elimina veninul prin miscari specifice de intepare, intr-o tesatura fina de material plastic, asezata sub reteaua de sarme. Iar albinele care elimina veninul nu mor, dupa o anumita perioada poti din nou sa extragi venin. Cert este ca m-am documentat in aceasta directie insa nu am extras venin de la albine, deci lucruri foarte practice nu iti pot spune, doar din teorie.
1milion de dolari pe kg?
Nu prea cred.In cel mai bun caz 100.000.
Estefan 10.000 € 100gr. Calculează. Dar nu trebuie sa ne închipuim ca se face 1kg într-un an măcar. Daca cineva strânge 10-20gr este fericit.
Mulțumesc pentru articole
Domnilor,am de vanzare 0,5 kg venin de albine .Cine cumpara si la ce pret?
eu am 100 grame… cumpara cineva ?
Multumesc. Foarte instructiv!
unde se poate vinde ? eu am 120 familii de albine si intentionez sa achizitionez 1 sau 2 echipamente pentru colectat venin, dar ce fac cu el ? ma puteti ajuta ?
Trecand peste etica..la fel de scump este si veninul de vipera insa normativele europene au stabilit o cota pe fiecare tara membra. Pentru Ro este asigurata in totalitate de un individ care vinde si face reclama la cresterea viperelor. Am avut noroc ca am gasit un blog al unui client de.al lui ca sa inteleg sistemul. In toata prezentarea lui (foarte agresiva acum cativa ani) nu a mintit deloc..omisiunea voita e totusi tot o minciuna.