Prin cresterea si intretinerea familiilor de albine, apicultorii au in vedere asigurarea conditiilor optime de dezvoltare care sa permita obtinerea unor productii cat mai ridicate de niere sau alte produse care sa conduca la valorificarea in conditii profitabile.
In acest scop este important sa iti alegi un sistem de stuparit care sa iti permita obtinerea unei productii maxime cu cheltuieli cat mai putine. Insa de cele mai multe ori, in alegerea unui sistem de stuparit trebuie sa ei in calcul foarte multi factori, cum ar fi:
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
- Dimensiunea stupinei
- Baza melifera disponibila pe un integ sezon apicol
- Tipul de stupi folositi
- Capitalul existent / Investitiile care pot fi generate de dezvoltarea stupinei
Plus alti factori care tin de propria ta alegere…
Sistemele de stuparit se refera de fapt la cele doua posibilitati de practicare a apiculturii: in stationar si in pastoral. Insa trebuie sa mentionez faptul ca majoritatea stupinelor de productie din tara noastra cu caracter comercial, practica stuparitul pastoral sau un stuparit mixt, deoarece flora melifera din a vetrei unde ai amplasata stupina nu poate sa iti asigure culesuri de productie pe care ti le doresti.
1.Sistemul de Stuparit Stationar
Stuparitul stationar este practicat in general de:
- Stuparii care detin un numar redus de stupii
- De apicultorii amatori
- De apicultorii care intretin familiile in stupi de tip orizontal
- De stuparii care dispun de suficiente resurse melifere si polenifere
- Sau de crescatorii de matci
In general toate categoriile de mai sus prefera stuparitul stationar sau cei care in apropierea stupinei cel putin doua culesuri de nectar, salcam si tei / salcam si floarea soarelui / salcam si faneata sau mana.
Avantajele acestui sistem de intretinere sunt cele legate de economisirea cheltuelilor ocazionate de transportul stupilor, prelungirea duratei de folosire a inventarului apicol si in special a stupilor care nu se mai degradeaza odata cu operatiunile de manipulare, eliminarea efortului fizic legat de incarcarea si descarcarea stupilor, economia de timp in favoarea practicarii altor meserii complementare.
Dezavantajele acestui tip de pastoral sunt legate in principal de aparitia unor calamitati la principalele culesuri de nectar din suprafata razei economice de zvor si ca urmare nerealizarea productiilor de miere vizari pentru sezonul apicol activ.
In acestui sistem, poti aplica diverse tehnologii de ingrijire a familiilor in stupine amplasate in pavilioane fixe si care sa asigure dezvoltarea si pregatirea acestora pentru valorificarea la maxim a culesurilor de nectar.
Sistemul de intretinere a familiilor de albine in stupi amplasati in pavilioane fixe se bazeaza pe adapostirea acestora in pavilioane speciale amenajate construite din material lemnos sub forma unei incaperi, cu o deschidere longitudinala, la care stupii se amplaseaza cu urdinisul spre in afara, acestia fiind asezati unul langa altul.
Intretinerea familiilor de albine in pavilioane fixe se realizeaza in adapost, fiind posibila interventia apicultorului in familia de albine in orice conditii atmosferice fara a influenta nefavorabil starea albinelor. Pentru a evita ratacirea albinelor, peretii din fata ai stupilor si scandurile de zbor se vopsesc in culori diferite. Incaparea in care sunt amplasati stupii poate fi prevazuta si cu camera de lucru si odihna.
Acest sistem a fost folosit in trecut in unele tari din Europa (Germania, Ungaria, Austria, Elvetia, Polinia, Cehia si Slovacia) dar si in tara noastra in Transilvania, fiind artistic realizate si constituind astfel o mandrie a proprietarilor acestor stupine. In prezent acestea sunt pe cale de disparitie din cauza costului ridicat al acestor constructii, imobilitatea stupinelor, dependenta acesta de conditiile de cules locale.
2.Sistemul de Stuparit Pastoral
Sistemul de stuparit pastoral se refera la intretinerea familiilor de albine cu stupi amplasati pe vetre de stupina temporare si de intretinere a familiilor de albine cu stupi amplasati in pavilioane mobile.
Stuparitul pastoral vine din necesitatea obtinerii de productii cat mai mari care sa conduca la o cat mai buna rentabilizare a stupinei si din dorinta de a valorifica, in conditii economice avantajoase, resursele de nectar din diverse zone bioapicole caracteristice din tara noastra.
Acest sistem de stuparit a transformat apicultura statica din trecut intr-o apicultura dinamica, moderna prin deplasarea rapida a familiilor de albine de la un cules la altul.
Stuparitul pastoral cu stupi amplasati pe vetre de stupina temporare. Acest sistem de stuparit se refera la intretinerea familiilor de albine, pe diverse vetre, urmarindu-se dezvoltarea acestora ca si in cazul sistemului de intretinere a albinelor pe vetre permanente.
De obicei familiile de albine sunt pregatite pentru iernare la un cules de intretinere sau cu ajutorul tehnicilor specifice de hranire artificiala, sunt iernate pe vetre permanente de iernare, iar deplasati pentru valorificarea resurselor de nectar si polen din natura in scopul dezvoltarii familiilor de albine si polenizarea acestor culturi entomofile.
Deplasarea familiilor de albine poate fi facuta si la alte culesuri:
- zmeura
- faneata
- mana
- si zburatoare in zona montana.
In aceasta perioada se urmareste cu atentie dezvoltarea familiilor de albine si mentionerea acestora in stare activa pentru valorificarea in cele mai bune conditii din tara noastra, in special de apicultorii semi-profesionisti pentru valorificare in cele mai bune conditii a culesului de nectar.
Este un sistem din in ce mai practicat in conditiile din tara noastra, in special de apicultorii semi-profesionisti si de cei profesionisti, cu numar mare de stupi, tinand cont si de faptul ca majoritatea acestora sunt dotati cu stupi de tip vertical, care se preteaza la transport si sunt utilati cu diverse sisteme de transport, sau si-au adaptat un camion specializat pentru a transporta stupina, sau pavilioane facute din semi-remorci.
Acest sistem de practicare a apiculturii este caracteristic stuparilor care isi orienteaza productia pe linia obtinerii in principal a unor canitati cat mai mare de miere si care sunt organizati corespunzator pentru conditionarea si valorificarea productiilor de miere realizate ca urmare a deplasarii repetate a stupinelor.
In functie de productia viazata de apicultori, deplasarea stupinelor poate fi limitata numai pentru valorificarea unor culesuri amintite, tinandu-se seama de o serie de factori care sa conditioneze capacitatea de realizare a acesti activitati complexe si laborioase.
Practicarea stuparitului pavilionar poate prezenta eficienta economica prin realizarea unor productii apicole sporite comparativ cu celalte sistem de suparit practicate in conditiile din tara noastra desi necesita importante cheltueli de investitii pentru realizarea pavilionului si unele dificultati in manuirea familiilor de albine.
Ce tip de stuparit practici si de ce?
Buna seara,
Ma numesc Dragos si as vrea sa stiu cum procedez pentru a uni mai multe familii de albine slabe situate fiecare in cate un stup intr-o singura cutie chiar daca acesti stupi sunt amplasati la distante diferite in stupina unii de altii si in ce perioada se poate realiza cu succes aceasta operatie.
Trebuie sa ne oferiti mai multe detalii. Ce inseamna pentru tine familie slaba? pe cat rame sunt familiile slabe?
As dori sa stiu daca aveti pentru materialele pe care le comercializati si varianta tiparita! Marcel Rusu